2011 m. vasario 25 d.
Nr. 15
(1895)

Krikščioniškos minties, kultūros ir visuomenės laikraštis

RUBRIKOS

ARCHYVAI

2001 metai
2002 metai
2003 metai
2004 metai
2005 metai
2006 metai
2007 metai
2008 metai
2009 metai
2010 metai
2011 metai

Naujųjų viduramžių grėsmė

Giedrius Grabauskas-Karoblis

Pagal vidutinį darbo užmokestį Lietuva atsidūrė Europos Sąjungos dugne. Lietuvoje vidutinio darbo užmokestis – 1 647, Graikijoje – 5 225, Vokietijoje 7 828, Didžiojoje Britanijoje – 8390, Suomijoje – 9 101 litai. Pagal šį rodiklį Lietuva atsidūrė greta Bulgarijos ir Rumunijos, kuriose vidutinis darbo užmokestis žemiausias. Tiesa, šiose Balkanų valstybėse maisto prekių ir kai kurių paslaugų kainos mažesnės, čia pigesnis ir kuras. Be to, Lietuvoje didžioji dauguma dirbančiųjų gauna 670–1200 litų atlyginimus ir jiems apie vidutinį darbo užmokestį telieka tik pasvajoti.

Kai kuriose Europos šalyse irgi vyksta neigiami procesai. Tarsi grįžta „naujieji viduramžiai“ – vėl įteisinamas išnaudojimas, žmonėms primetama didžiulių mokesčių našta, engiamos ir laisvės siekiančios tautos. Štai Didžiojoje Britanijoje triskart padidėjo mokesčiai už mokslą, Ispanijoje pensinio amžiaus riba ilginama iki 67 metų, Portugalijoje – iki 66 metų. Ispanijoje ir toliau nuožmiai persekiojami nepriklausomybės siekiantys baskai, o baskų organizacija ETA skelbiama neva teroristine organizacija, nors ji siekia tokių pat tikslų, kokių siekė ir Lietuvos pokario partizanų organizacijos. Tiesa, kai kuriose šalyse jokių grėsmių nematyti – štai Slovėnijoje žmonės į pensiją išleidžiami nuo 61 metų ir šios nuostatos nesiruošiama keisti, be to, nuo gegužės 1 dienos Slovėnijoje bus didinamos pensijos.

Oligarchijos užvaldytose Rytų Europos valstybėse pagrindiniai viduramžius primenančios išnaudotojiškos sistemos architektai – KGB klanų veikėjai. Jie skleidžia ir komunistinę praeitį šlovinančią propagandą – štai Rusijoje net sukurti filmai „Brežnevas“ ir „Epochos žvaigždė“, kuriuose šlovinami J. Stalinas ir L. Brežnevas.  Lietuvoje KGB veikėjai užima kertinius postus tiek prokuratūros sistemoje, tiek teismuose, tiek energetikos įmonėse. Štai garsiosios „Dujotekanos“ akcininkų ir vadovų gretose dominuoja buvę KGB darbuotojai ir sovietinės kompartijos pareigūnai. Vienas įtakingiausių Generalinės prokuratūros pareigūnų – buvęs KGB darbuotojas A. Stepučinskas, sovietmečiu persekiojęs disidentus, kunigus, vadovavęs kratoms disidentų butuose, ieškant tautinės ir krikščioniškos literatūros, vykdydavęs tardymus. Keli aukšto rango Lietuvos diplomatai yra buvę KGB rezervistai. Su KGB susijęs ir dabar TV ekranuose liaupsinamas Šedžių klanas.

Lietuvoje „naujųjų viduramžių“ grėsmė akivaizdi. Provincijoje įsigalėjo naujieji feodalai – daugėlos, vigeliai, japertai ir panašūs provincijos karaliukai, rajonuose įkūrę savo klanus ir savo čiuptuvais apraizgę tiek vietos valdžios įstaigas, tiek verslą. Kiti lietuviški feodalai – tai energetikai. Lietuvoje didžiulę galią įgiję įtakingi energetikai – germanai, šidlauskai, liepiniai ir kiti jų bendražygiai – gauna didžiulius, 13–25 tūkstančių litų atlyginimus, dažnai dar išsimoka ir didžiules premijas, todėl jie yra suinteresuoti, kad gyventojai už šildymą mokėtų didžiulius mokesčius. Tiesos nemėgsta ir kai kurių kitų stambesnių miestų savivaldybių įmonių vadovai. Štai „Vilniaus vandenys“ padavė į teismą Viešųjų pirkimų tarnybos vadovą Ž. Plytniką ir reikalauja 100 tūkstančių litų neva už garbės ir orumo įžeidimą. Neseniai internete paskelbtas atsargos kariškio, Kauno jungtinio demokratinio judėjimo nario Č. Kasperavičiaus atviras laiškas oligarchui, „Vieningo Kauno“ judėjimo lyderiui V. Matijošaičiui. Laiške, be kita ko, teigiama: „Jūs sukūrėte demokratiją sau ir savo partijoms bei judėjimams, o visai Lietuvos visuomenei sukūrėte vergovę. Dėl to vyksta masinė emigracija ir tautos degradacija. Ko dar lendate į valdžią? Ar vis dar milijonų trūksta? Gal vykdote iš Maskvos primestą strateginį ekonominės okupacijos planą?“ Lietuvai reikia, kad į vadovaujančius postus ateitų ryžtingi politikai – tokie, kaip 2010 metų pavasarį žuvęs Lenkijos vadovas L. Kačynskis, Gruzijos prezidentas M. Saakašvilis, Argentinos prezidentė K. Kiršner, Urugvajaus prezidentas, buvęs partizanas Ch. Muchika. Šiuo metu sukilę Libijos piliečiai jau verčia korumpuotą M. Kadafio režimą. O lietuviškieji „kadafiai“ – mūsų krašte įsitvirtinę korumpuoti politikai ir oligarchai – vykdo tautos genocidą ir masinę deportaciją į Vakarus. Tokie veikėjai nuskurdino žmones, apgriovė valstybės pamatus ir jų dėka mes atsidūrėme ES dugne. Tik tiesos sakymas ir ryžtingos permainos gali padėti pakilti mūsų valstybei iš nuosmukio liūno. 

 

Atgal | Pirmasis puslapis | Redakcija