2011 m. kovo 4 d.
Nr. 17
(1897)

Krikščioniškos minties, kultūros ir visuomenės laikraštis

MŪSŲ
RĖMĖJAS

Kultūros zona


Skaitykla

Prisiminimai iš amžinojo įšalo žemės

Jolita ŽURAUSKIENĖ

Pašilės Šv. Barboros bažnyčios
klebonas kun. Rimantas
Laniauskas ir knygos autorius
Vitalis Staugaitis
Autorės nuotrauka

Sausio pabaigoje Ukmergės rajono Varinės kaime vyko susitikimas su  buvusiu tremtiniu Vitaliu Staugaičiu, kuris pristatė savo knygą „Lenos deltoje ne savo noru“. Aštuonias dešimtis metų perkopęs knygos autorius drauge su žmona Onute keliauja per Lietuvą ir pasakoja tremtinio išgyvenimus.  

V. Staugaitis į amžinojo įšalo žemę buvo ištremtas su mama ir dviem broliais. Ten jis praleido aštuoniolika metų, kentė šaltį ir badą, dirbo įvairius darbus: vežiojo žmones ir krovinius šunų kinkiniu, motorinėmis valtimis, medžiojo, žvejojo.

Knygoje pateikta Lenos deltoje esančių salų ir gyvenviečių, kuriose gyveno ir dirbo tremtiniai, schemos, informacija apie buitį, gyvenimo ir darbo sąlygas. V. Staugaitis dar kartą sugrįžo į Sibirą 1989 metais. Vykusieji į amžinojo įšalo žemę norėjo perlaidoti lietuvių tremtinių palaikus ir pastatyti paminklus tiems, kurie svetimoje žemėje atgulė amžiams.

Autorius prisipažino seniai svajojęs parašyti knygą apie gyvenimą tremtyje, tačiau rankraščiai ilgai gulėjo stalčiuose. „Kai paimdavau rankraščius į rankas, apimdavo keistas jausmas, atrodė, lyg būčiau ne vienas, o drauge su visais bendro likimo broliais ir seserimis, kurie laukė, kada pagaliau aš prabilsiu“, – sakė buvęs tremtinys.

Susitikimo metu V. Staugaitis savo pasakojimą papildė kadrais iš dokumentinio filmo, kuriame užfiksuota 1989 metais vykusi ekspedicija prie Laptevų jūros. Pašilės Šv. Barboros bažnyčios klebonas kun. Rimantas Laniauskas skaitė ištraukas iš knygos „Lenos deltoje ne savo noru“, primindamas kuklią Kūčių vakarienę tremtyje, bado dienas, kuomet šeimai neužtekdavo duonos kąsnio. Renginį paįvairino Ukmergės pedagogų-veteranų klubo vokalinio ansamblio „Dar ne ruduo“ dainos.

Ukmergės rajonas

 

Atgal | Pirmasis puslapis | Redakcija