2011 m. kovo 9 d.
Nr. 18
(1898)

Krikščioniškos minties, kultūros ir visuomenės laikraštis

RUBRIKOS

ARCHYVAI

2001 metai
2002 metai
2003 metai
2004 metai
2005 metai
2006 metai
2007 metai
2008 metai
2009 metai
2010 metai
2011 metai

Konservatoriai sprendžia ūkio ministro klausimą

Trečiadienį po tris valandas trukusio bendro prezidiumo ir frakcijos posėdžio politikai nutarė sudaryti darbo grupę, kuri turės išnagrinėti ūkio ministro Dainiaus Kreivio parengtą rašinį apie jam darytą spaudimą bei kėsinimąsi papirkti. Sudarytai darbo grupei vadovauja Seimo narys Arvydas Anušauskas, joje dirba Antanas Matulas, Edmundas Pupinis, Agnė Bilotaitė bei partijos Priežiūros komiteto pirmininkas Alfonsas Andriuškevičius. Savo išvadas ir pasiūlymus grupė, kaip tikimasi, turėtų pateikti iki kovo 10 dienos.

D. Kreivys premjerui pateikė „pažyma“ pavadintą dokumentą, kuriame atskleidžiama, kaip tam tikros interesų grupės ar asmenys darė jam spaudimą ir siūlėsi papirkti. Prezidentė D. Grybauskaitė savo ruožtu pareiškė negalinti vadinti dokumento „pažyma“, nes jo turinys apima tik D. Kreivio pasakojimą bei jo faktų interpretacijas.

Ministras pirmininkas A. Kubilius pareiškė, kad visuomenė turi teisę žinoti, kiek pagrįsti prezidentės Dalios Grybauskaitės argumentai dėl nepasitikėjimo ūkio ministru Dainiumi Kreiviu. „Prezidentė turi teisę nesutikti su premjeru dėl kurio nors ministro, bet visuomenė turi teisę žinoti tokio nesutikimo argumentus ir žinoti, ar tie argumentai yra pagrįsti“, – Žinių radijui sakė A. Kubilius. Pasak premjero, šiuo atveju svarbu apsaugoti konstitucinę valstybės sistemą nuo kompromitacijos. A. Kubilius pabrėžė, kad Vyriausioji tarnybinės etikos komisija (VTEK) turi duoti atsakymą, ar pagrįsti kaltinimai ministrui, kad jis blogai atsiskyrė nuo savo buvusio verslo.

„Prezidentė pasakė, kad ministras lyg ir sėdi ant dviejų kėdžių. Visuomenė turi teisę žinoti, ar jis tikrai sėdi, ar yra kokie nors interesų konfliktai. Tai turi atsakyti VTEK, ir tada spręsim“, – teigė premjeras. VTEK turėjo duoti atsakymą vakar. A. Kubilių stebina STT vadovybės veiksmai, nes pažymoje aprašyti paskutinio pusmečio įvykiai, o „STT žino, kad nuo praeitų metų liepos mėnesio ministro nurodymu Viešųjų pirkimų tarnybos vadovas intensyviai bendravo su STT pareigūnais dėl tų atvejų, kurie aprašyti pažymoje“. A. Kubilius sakė, kad pažymoje esanti informacija „kai kam kelia nerimą, todėl ją stengiamasi sumenkinti“. Joje ministras jau įvardijo kelis atvejus, kurie susiję su bendrove „Vilniaus vandenys“ ar Valdovų rūmų statyba.

Praėjusį ketvirtadienį ūkio ministras D. Kreivys STT patalpose buvo apklaustas dėl premjerui pateikto rašto. Apklausa truko kiek daugiau nei pusantros valandos. Po apklausos ministras teigė, kad jo surašytas dokumentas yra svarbus korupcijos prevencijai, o ne dėl baudžiamosios kieno nors atsakomybės. Ministras sakė, kad dokumentas padės padaryti „sisteminius sprendimus, kaip spręsti, kad tokie faktai, kurie buvo, daugiau nepasikartotų.“

„Pažymoje“, kuri buvo paviešinta naujienų portale alfa.lt, D. Kreivys rašo, kaip socialdemokratai primygtinai ragino netikrinti su „Vilniaus vandenimis“ ir Ignalinos atomine elektrine susijusių viešųjų pirkimų, taip pat kaip įmonė „Fly LAL“ prašė skirti jai paramą. Dokumente kalbama ir apie verslininko Vladimiro Romanovo viešosios įstaigos siekius gauti milijoninę paramą Sporto rūmų atnaujinimui bei su socialdemokratais siejamos įmonės „Panevėžio statybos trestas“ norus pakeisti Viešųjų pirkimų tarnybos išvadas dėl Vilniaus pedagoginio universiteto renovacijos bei Valdovų rūmų statybos. Pasakojimą apie „Vilniaus vandenų“ viešuosius pirkimus ministras pradeda dar nuo laiko, kai 2007-ųjų balandį meru išrinktas „tvarkietis“ Juozas Imbrasas paskelbė konkursą dumblo apdorojimo įrenginių statybai. Konkurse dalyvavo viena įmonė – WTE Wassertechnik GmbH/Cambi AS konsorciumas. Pasak „pažymos“, tuometinis „Vilniaus vandenų“ generalinis direktorius Bronius Miežutavičius Viešųjų pirkimų tarnybos prašė nutraukti konkursą ir pereiti prie neskelbiamų derybų, o Viešųjų pirkimų tarnyba savo ruožtu nurodė esant pažeidimų, bet neskelbiamas derybas pradėti leido. Aplinkos projektų valdymo agentūra, pasak D. Kreivio, nurodė, jog neskelbiamų derybų būdas pasirinktas blogai, per tą laiką „Vilniaus vandenų“ generaliniu direktoriumi tapo socialdemokratas Darius Norkus. D. Kreivys sako, kad 2010 m. balandį pas Ūkio ministerijos Ūkio ir Europos Sąjungos politikos departamente dirbusį Žydrūną Plytniką apsilankė Seimo valdybos nario padėjėjas-sekretorius ir siūlė suderinti kylančius klausimus dėl „Vilniaus vandenų“. „Pažymoje“ neteigiama, kad asmuo buvo nuo socialdemokratų, tačiau esą Seimo nario padėjėjas sakė, kad socialdemokratai „gerus žmones prisimena“. Tuo metu Seimo valdyboje nuo socialdemokratų dirbo tik Česlovas Juršėnas. Iškart po to „Vilniaus vandenys“ paprašė Valstybinės kainų ir energetikos kontrolės komisijos (VKEKK) šalto vandens kainą gyventojams padidinti 50 proc., buvo sulaikytas „Vilniaus vandenų“ vadovas D. Norkus, o Ž. Plytniką vėl aplankė to paties Seimo nario padėjėjas. Liepą Ž. Plytnikas tapo Viešųjų pirkimų tarnybos vadovu, po to jis esą dar keletą kartų patyrė minimo asmens spaudimą.

D. Kreivio dokumente minima, kad socialdemokratai vykdė spaudimą ir dėl Ignalinos atominės elektrinės viešųjų pirkimų. Esą Ž. Plytnikas buvo pakviestas į susitikimą, į kurį atvyko ir Vilniaus tarybos narys socialdemokratas . Vilniaus miesto taryboje dirba iš viso penki atstovai – Romas Adomavičius, Juras Požela, Leonas Andrejauskas, Vitalija Kliukienė ir Audrius Rudys. Tikriausiai vienas iš šių asmenų, pasak D. Kreivio, pateikė sąrašą perkančiųjų organizacijų ir vykdomų pirkimų, kurių nereikėtų tikrinti. Mainais į „bendradarbiavimą“ jis neva siūlė išsirinkti bet kuriame salone  bet kokį naują automobilį.

Gindamasis ūkio ministras, be kita ko, pasakoja ir apie Gedimino Žiemelio valdytos įmonės „Fly LAL“ paramos prašymą, kurį buvo atsisakyta patenkinti, tad per įmonės kontroliuotą žiniasklaidą, tiksliau „Valstiečių laikraštį“, esą buvo pradėta šmeižto kompanija prieš D. Kreivį. Su „Fly LAL“ siejama įmonė „FL Technics“ esą du kartus kreipėsi į Lietuvos verslo paramos agentūrą prašydama suteikti 5,8 mln. Lt paramą per specialią programą. Ūkio ministerijai per suinteresuotą asmenį esą buvo perduota, kad prašymą reikia patenkinti. Tačiau įvertinus prašymus paaiškėjo, jog paraiška atitinka kriterijus tik už 63 tūkst., tad į Ūkio ministeriją atvyko „Fly LAL“ generalinis direktorius ir aiškiai davė suprasti, kad jo apsilankymas yra suderintas su vienu iš „Fly LAL“ savininkų. Teigiama, kad kartu atvyko ir vienas Žemės ūkio ministerijos pareigūnas.

„Pažymoje“ teigiama, kad 2010 m. viduryje „Fly LAL“ savininkai prarado viltį gauti pinigus pagal paraišką ir iškart po to „Valstiečių laikraštis“, tuomet priklausęs „FlyLAL“ savininkams, „pradėjo „kompromato“ rinkimą apie D. Kreivį“. Dokumente taip pat rašoma, jog vienas iš „Fly LAL“ savininkų per tarpininką ūkio ministrui elektroniniu paštu atsiuntė žinutę: „Smarkiai pulsi – susikulsi“.

Ūkio ministras aprašo ir istoriją su Vilniaus koncertų ir sporto rūmais, kurie yra įtraukti į saugomų kultūros vertybių sąrašą. D. Kreivio pasakojimu, verslininkas V. Romanovas įkūrė viešąją įstaigą „Nacionalinis mokslo ir kongresų centras“, kurios dalininkais vėliau tapo Vilniaus savivaldybė bei Vilniaus Gedimino technikos universitetas (VGTU). Socialdemokrato Gedimino Kirkilo Vyriausybė rūmų pritaikymą kongresų centrui pripažino valstybei svarbiu projektu, o šiam projektui iš V. Romano verslo grupės pusės esą vadovavo buvęs socialdemokratų Vilniaus meras, tikriausiai Gediminas Paviržis, nors jo pavardė neįvardinta. Viešoji įstaiga pateikė prašymą gauti 10 mln. litų paramą, tačiau Ūkio ministerija, pasak D. Kreivio pažymos, pasakė, kad parama bus skirta, jeigu įstaiga gebės užsitikrinti visą 70 mln. litų reikiamą sumą, tačiau esą tokios garantijos duotos nebuvo. Pasakojama, kad beveik tuo pačiu metu opozicija pradėjo kalbėti apie interpeliaciją ūkio ministrui, o verslininkai prabilo kontroliuoją „Tvarkos ir teisingumo“ frakciją Seime – ši frakcija esą galėtų sužlugdyti interpeliaciją ministrui. (Paviešinus pažymą, „libdukų“ vadovas V. Mazuronis prisipažino, kad kalbama apie jį, kaip pasirengusį „pagelbėti“ ministrui.) Tuo pat metu neva prasidėjo šmeižto kampanija prieš ministrą „Diena Media News“ (rašoma „Diena Media group“, bet tokios įmonės nėra) kontroliuojamoje žiniasklaidoje. („Diena Media news“ valdo laikraščius „Vilniaus diena“, „Kauno diena“, laikraštį „Klaipėda“, žurnalą „TV diena“, žurnalą „The Economist. Pasaulis 2008 metais“ bei portalus „diena.lt“, „kaunodiena.lt“ ir „kl.lt“.)

Apie spaudimą kalbama ir kitoje istorijoje, susijusioje su Vilniaus pedagoginio universiteto rekonstrukcija bei Valdovų rūmų statybomis. Pasak D. Kreivio, Viešųjų pirkimų tarnyba stabdė penktą iš eilės konkursą, kurį laimėjo „Panevėžio statybos trestas“, o Ž. Plytniką aplankė asmuo nuo universiteto ir įmonės bei prašė leisti tęsti sutartį.

Viešųjų pirkimų tarnyba esą rengėsi kreiptis į teismą, kai Ž. Plytniką aplankęs minėtasis tarpininkas pasiūlė jam 100 tūkst. litų kyšį. Kiek vėliau į Ž. Plytniką dėl Valdovų rūmų statybų kreipėsi kitas „Panevėžio statybos tresto“ darbuotojas. Siūloma suma taip pat siekė 100 tūkst. litų, vėliau suma neva padidėjo iki 200 tūkst., buvo siūloma pasirinkti ir namą.

Ūkio ministras D. Kreivys spaudimą, jo teigimu, patyrė ne tik iš opozicijos atstovų, bet ir iš koalicijos partnerių – „prisikėlėlių“, kontroliuojančių Aplinkos ministeriją. Šiai ministerijai pavaldi Būsto ir urbanistinės plėtros agentūra paskelbė daugiabučių namų atnaujinimo programos viešinimo konkursą, o įvairios įmonės ėmė kreiptis į teismus ir kitas teisėsaugos prašydamos panaikinti kai kurias konkurso nuostatas arba ginčydamos sprendimus.

Visoje ministro ir Viešųjų pirkimų tarnybos vadovo spaudimo istorijoje neapsieita ir be įmonių grupės „Icor“, arba buvusios „Rubicon group“. „Pažymoje“ sakoma, jog „Icor“ pretendavo į daugybę finansinių paramos priemonių, o D. Kreiviui pažadėjo, kad už tai jį rems visos su žiniasklaidos grupe „Balsas“ susijusios masinės informacijos priemonės. Įmonė pateikė 39 paraiškas, finansavimas skirtas 26 projektams. Vilniaus savivaldybei panašiu metu pasiūlyta pratęsti Vilniaus šilumos tinklų nuomos sutartį su prancūzų bendrove „Dalkia“, tačiau Viešųjų pirkimų tarnyba sutartį įvertino blogai. Teigiama, kad „Icor“ atstovai su Ž. Plytniku dėl to susitiko kokius tris kartus. Taip pat rašoma, jog dėl rezervinio paraiškų sąrašo paramai gauti sudarymo atsinaujinančių kuro šaltinių katilinėms pas ūkio ministrą buvo atėjęs „Icor“ valdybos narys ir vienas iš keturių akcininkų, kuris D. Kreivį spaudė pakeltu tonu. („Icor“ išplatintame komentare skelbia, kad bendrovės atstovai nėra bendravę su ministru D. Kreiviu.)

Socialdemokratų partijos (LSDP) vadovai pareiškė, kad D. Kreivio pažymoje minimų LSDP narių „prašymai“ nesidomėti tam tikrais viešaisiais pirkimais yra šmeižtas ir juodosios technologijos.

 

Atgal | Pirmasis puslapis | Redakcija