2011 m. kovo 16 d.
Nr. 20
(1900)

Krikščioniškos minties, kultūros ir visuomenės laikraštis

RUBRIKOS

ARCHYVAI

2001 metai
2002 metai
2003 metai
2004 metai
2005 metai
2006 metai
2007 metai
2008 metai
2009 metai
2010 metai
2011 metai

Seime paminėta Lietuvos Nepriklausomybės atkūrimo diena

Kovo 11-osios minėjimo dalyviai
Nepriklausomybės aikštėje
Jono ČESNAVIČIAUS nuotraukos

Kovo 11 dieną Seime įvyko iškilmingas Lietuvos Nepriklausomybės atkūrimo dienos minėjimas. Renginio metu sveikinimo kalbas pasakė Seimo pirmininkė Irena Degutienė, vyskupas Arūnas Poniškaitis, Nepriklausomybės akto signatarai, Seimo nariai Saulius Pečeliūnas ir Kęstutis Glaveckas, Seimo narys, opozicijos lyderis Algirdas Butkevičius, Lietuvos Laisvės lygos vadovas, disidentas Antanas Terleckas, Sąjūdžio Seimo narys Bernardas Gytis Padegimas, nacionalinės viktorinos „Laisvės liepsna“ laureatė, Mažeikių „Gabijos“ gimnazijos mokinė Gabrielė Bubokaitė.


Nesantaikos ir nerimo žiema

Bernardas Gytis Padegimas,

1988–1990 metų Sąjūdžio Seimo narys

Trys mūsų laisvės ir nepriklausomybės viršukalnės stūkso snieguotos metų pradžioje, liudydamos, kad mūsų tautos įsipareigojimas laisvei ir jos siekiams visada buvo mums svarbesnis už real politikos išskaičiavimus, kai kova atidedama iki kitų – šiltesnių, patogesnių laikų. Anot šiandien visų minimo poeto, balto sniego fone mes atrodome aukštesni, negu iš tikrųjų esame. Todėl šiandien mane apima gėdos ir beviltiškumo jausmas, kai mūsų atstovai ne tik neteikia premijų, kaip darė skandinavai mūsų laisvės vedliui prieš 20 metų, bet mūsų rinkti tautos atstovai, real politikos adeptai, bičiuliaujasi su tų laisvės kovotojų smaugikais.


Kai valstybė duoda nepakeliamai

Saulius Pečeliūnas,

Seimo narys

Kreipiuosi į susirinkusius šioje istorinėje salėje, į laisvės šauklius ir kovotojus, į tuos, kurie jau laisvėje užaugo. Sveiki visi, kam brangi ši šventė.

Kasmet šią dieną bandome apžvelgti, kokie esame ir kokie buvome bei nuspėti, kokie norime ir galime būti rytoj. Laikas bėga, keičiasi požiūriai ir papročiai, keičiamės ir mes.

Prieš dvi dešimtis metų, kreipdamasis į savo bendražygius, nukreipdavau akis į parterį, dabar jas tenka kelti vos ne į lubas. Būtų gerai, kad bent jau Kovo 11-ąją signatarai būtų savo vietose, kaip ir tada. Nesinorėtų, kad ir valstybinis Vasario 16-osios minėjimas būtų paverstas personaliniu labdaros koncertu.


Į Panevėžio valdžią veržiasi oligarchų statytiniai

Giedrius Grabauskas-Karoblis

Artėjant balandžio mėnesiui, kai Lietuvoje bus formuojamos savivaldybių adminstracijos, aiškėja, kad ir Panevėžyje į valdžią veržiasi oligarchijos atstovai. Panevėžyje vietos valdžios rinkimuose daugiausia – devynis – mandatus gavo Tėvynės sąjungos-Lietuvos krikščionių demokratų partijos(TS-LKD) atstovai. Paaiškėjus rinkimų rezultatams pradėjo formuotis dauguma, į kurią įėjo TS-LKD ir dar kelių partijų atstovai. Tokiu atveju Panevėžio mero pareigas ir toliau būtų ėjęs nuo 2010 metų sausio mėnesio Panevėžiui vadovavęs TS-LKD atstovas Vitalijus Satkevičius. Tačiau šiuo metu jau formuojasi nauja dauguma, kurią sudaro socialdemokratai, Darbo, „Tvarkos ir teisingumo“ partijų bei Liberalų sąjūdžio atstovai. Mero postas atitektų socialdemokratui P. Vadopolui, administracijos direktoriaus – „Tvarkos ir teisingumo“ atstovui. Vienas iš vadovaujančių postų atitektų ir skandalingai pagarsėjusiai Liberalų sąjūdžio atstovei Z. Kukuraitienei. Aiškėja ir naujai besiformuojančios daugumos rėmėjai – tai įtakingo oligarcho „Šlipso“ klanas bei dar keli veikėjai. Pats „Šlipsas“ kadaise buvo Darbo partijos narys, šiuo metu jau nepriklauso partijai, tačiau palaiko artimus ryšius su Darbo partijos lyderiais ir įtakingais socialdemokratais.


Atgal | Pirmasis puslapis | Redakcija