2011 m. kovo 16 d.
Nr. 20
(1900)

Krikščioniškos minties, kultūros ir visuomenės laikraštis

MŪSŲ
RĖMĖJAS

Kultūros zona


ARCHYVAS

2011 metai


XXI Amžius

Skaitykla

Ko nežinojau, ko dar nežinau

Elena Ramoškaitė-Dekaminavičienė

Perskaičiau prof. Viktorijos Daujotytės monografiją  „Tragiškasis meilės laukas. Apie Sigitą Gedą: iš poezijos, užrašų, refleksijų“ (Lietuvos rašytojų sąjungos leidykla. Vilnius, 2010. 437 psl.).

Monografiją sudaro penkios dalys: I. Gyvenimas: žvilgsnių sankirta,  II. Apie poeziją ir buvimą: kas matyta – mąstyta, III. Kintantys  patirties ir kalbos pavidalai, IV. Nuo prologo  iki epilogo ir V. Išsiskleidžiančios  ir susijungiančios linijos.


Skaitykla

Apie gyvenimo kelią

Saulutė Genovaitė Markauskaitė

Švenčių proga dovanų gavau Vytauto Nezgados knygą „Gyvenimo kelyje“. Ji prikaustė dėmesį: skaičiau ne tik vakarais, bet ir naktimis, kas retai pasitaiko. Su didžia nuostaba susipažinau su profesoriaus vaikyste. Jo gimtasis kaimas Rėčiūnai – vos trys kilometrai nuo Vištyčio miestelio. Pro Rėčiūnus ėjo pasienio vieškelis Vištytis–Kybartai. Ten karo metais virė tikras pragaras, fronto linija ėjo iš abiejų pusių. Daug teko išgyventi dešimtmečiui vaikui. Gimė Vytautas 1930 m. vasario 16 dieną – jau pati gimimo data užprogramuoja nepriklausomybės ir laisvės troškimui. Tėvelio netektis, karas, pasienio zonoje vykstančios nuožmios kovos tarp vokiečių ir sovietų armijų... Pačią pirmąją karo dieną brolį Leoną su draugais kulkų suvarpytus rado pas kaimynus. „Mus, tris vaikus – dvi vyresnes sesutes ir mane – gąsdino nenutrūkstama mamytės rauda. Nors ir mums riedėjo ašaros, bet mes bijojome, kad kas nors iš tos širdgėlos mamai neatsitiktų, kad ji nenumirtų. Ką tada mes darytume!?“


Atgal | Pirmasis puslapis | Redakcija