2011 m. kovo 18 d.
Nr. 21
(1901)

Krikščioniškos minties, kultūros ir visuomenės laikraštis

MŪSŲ
RĖMĖJAS

Kultūros zona


XXI Amžius

Latviški raštai ir ženklai

Laima MACYTĖ

Latviškos pirštinės

Radviliškio kultūros rūmuose įvyko pirmasis projekto ,,Radviliškio ir Bauskės rajonų tarpkultūrinio bendravimo plėtra“ renginys. Dvidešimt Bauskės rajono tautodailininkų radviliškiečiams pristatė specialiai paruoštą etnokultūrinę programą ir savo darbų parodą ,,Latviški raštai ir ženklai“, kurioje per 170 įvairiausių eksponatų.

Radviliškyje pradėtas įgyvendinti Latvijos ir Lietuvos bendravimo programos 2007–2013 metais pirmasis renginys. Projekte „Rad-Bau“ numatyti net šeši Bauskės (Latvija) ir Radviliškio rajonų renginiai. Šio bendradarbiavimo tikslas – lietuviškos kultūros sklaida Latvijoje ir latviškos – Lietuvoje. Į geležinkeliečių miestą svečiai iš Latvijos atvežė įsimintiną etnokultūrinę programą: tautodailininkų darbų parodą, folkloro grupės „Vecsaule“ spalvingą etninių dainų bei tautinių šokių koncertą.

Radviliškiečiai turėjo galimybę aplankyti kaimynų tautodailės parodą „Latviški raštai ir ženklai“. Paroda įspūdinga: joje eksponuojami tautiniai latvių rūbai, staltiesės, Zemgalės krašto moterų sijonai, antklodės, prijuostės, staltiesės, rankšluosčiai, pledai, grindų takeliai, didžiulės užsisiaučiamos skaros, juostos. O raštuotų pirštinių ir kojinių margumas ir gausa siūlo palyginti latvių tautodailę su lietuvių tautiniu etniniu paveldu, pasidomėti baltiška dviejų tautų bendryste. Apie parodoje dalyvaujančius autorius ir jų darbus informuoja parodos darbų katalogas „Latviški darbai ir ženklai“. Šia kaimynų latvių paroda ypač domisi Radviliškio rajono tautodailininkai, kurie rengia organizuotas parodos apžiūras-aptarimus.

Netrukus turėtų prasidėti kitas dviejų miestų tarpkultūrinio bendradarbiavimo darbų etapas – lietuvių kultūros centro Bauskės rajone ir latvių kultūros centro Radviliškyje statybos.

 Radviliškis

 

Atgal | Pirmasis puslapis | Redakcija