2011 m. kovo 23 d.
Nr. 22
(1902)

Krikščioniškos minties, kultūros ir visuomenės laikraštis

MŪSŲ
RĖMĖJAS

Kultūros zona


XXI Amžius

naujienų vaivorykštė

Prisiminė kompozitorių

Kazlų Rūdoje buvo surengtas renginys, skirtas kompozitoriaus, pedagogo, Lietuvos muzikų sąjungos prezidento bei Kazlų Rūdos savivaldybės garbės piliečio Rimvydo Žigaičio atminimui. Renginio programoje buvo numatytas memorialinės lentos ant gimtojo kompozitoriaus namo ir iškabos ant Kazlų Rūdos Rimvydo Žigaičio menų mokyklos pastato atidengimas bei koncertas.

Profesorius R. Žigaitis, iki paskutinės gyvenimo dienos aktyviai dirbęs Lietuvos kultūros labui, didelį dėmesį nuolat skyrė ir savo gimtajam miestui – Kazlų Rūdai. Čia jo iniciatyva buvo įkurta muzikos mokykla. Profesorius dažnai lankydavosi Kazlų Rūdoje, muzikos mokykloje, bendraudavo su jaunimu ir pedagogais. Jo iniciatyva Kazlų Rūdoje vyko profesionalių menininkų koncertai, buvo organizuojami susitikimai su žymiausiais Lietuvos muzikais. Kompozitoriui buvo ypač svarbu skleisti tikrąsias, amžių patikrintas kultūros vertybes, propaguoti meną.

Pagerbti kompozitoriaus atminimą atvyko daug garbių svečių: LR Kultūros viceministras D. Staponkus, Kultūros ministerijos Profesionalaus meno skyriaus vyriausioji specialistė I. Didžiulienė, Lietuvos muzikų sąjungos atstovai, Kazlų Rūdos savivaldybės tarybos nariai, kompozitorių pažinoję asmenys bei visi Kazlų Rūdos savivaldybės gyventojai, neabejingi muzikai ir kultūrai.

Kazlų Rūdos savivaldybės meras V. Kanevičius, atkreipė dėmesį, jog profesorius niekad nebuvo nutolęs ir pamiršęs savo gimtojo miesto. „Tiek mokydamasis Maskvoje konservatorijoje, tiek dirbdamas, kurdamas ar eidamas aukštas pareigas Lietuvos filharmonijoje. Todėl svarbu, kad ir gimtasis miestas tinkamai įvertintų kompozitoriaus darbus, pagerbtų profesoriaus švietėjišką veiklą bei prisidėtų prie pradėtų darbų ir sumanymų“, – sakė V. Kanevičius.

Skambant kompozitoriaus kūriniui, meras V. Kanevičius bei profesoriaus dukra A. Žigaitytė-Nekrošienė atidengė atminimo lentą ant kompozitoriaus gimtojo namo. Bronzinį bareljefą sukūrė skulptorius E. Daugulis.

Iškilmingas renginys tęsėsi kompozitoriaus vardu pavadintoje menų mokykloje. Praėjusių metų spalio mėnesį, siekiant įamžinti kompozitoriaus atminimą, muzikos mokyklai, kurios steigimo iniciatoriumi ir buvo pats profesorius, buvo suteiktas Rimvydo Žigaičio vardas.

Renginio kulminacija tapo muzikinė-literatūrinė kompozicija „Lėk, sakale!“ Kompozitoriaus R. Žigaičio kūrinius atliko L. Mikalauskas, fortepijonu skambino V. Unguraitytė, ištraukas iš M. K. Čiurlionio laiškų skaitė aktorė V. Kochanskytė.

Renginį organizavo Kazlų Rūdos savivaldybė, Lietuvos muzikų sąjunga bei Kazlų Rūdos Rimvydo Žigaičio menų mokykla.

M.P.

Kazlų Rūda

 

Atgal | Pirmasis puslapis | Redakcija