2011 m. balandžio 15 d.
Nr. 29
(1909)

Krikščioniškos minties, kultūros ir visuomenės laikraštis

MŪSŲ
RĖMĖJAS

Kultūros zona


ARCHYVAS

2011 metai


XXI Amžius

Etnografija

Apeigos, jų kilmė ir reikšmė

Džiuljeta Kulvietienė

Kalba kun. Artūras Kazlauskas

Lietuvos sveikatos mokslų universiteto (LSMU) kapelionas kun. Artūras Kazlauskas šeimos klube „Klotonė“ (Kaune) skaitė paskaitą apie apeigas, ritualus, jų kilmę ir reikšmę.

„Visa, ką darome, darome sutartiniais ženklais. Net tai, kad dabar suprantame vieni kitus, suprantame todėl, kad bendraujame sutartiniais ženklais ir suprantame juos vienodai, – kalbėjo kun. A. Kazlauskas. – Kalba taip pat yra sutartiniai ženklai. Kai mokaisi svetimos kalbos, žiūri, kaip ta tauta sutarė vadinti tam tikrus dalykus.“


Etnografija

Gaiviname giedojimo tradicijas

Žemaičių Kalvarijos Kalnai su trūbomis

Kun. Saulius Stumbra

Renginio dalyviai Klaipėdos
etnokultūros centre

Balandžio 2-osios popietę Klaipėdos etnokultūros centre vyko ciklo „Tradiciniai giedojimai“ renginys, skirtas Žemaičių Kalvarijos Kalnams. Renginyje dalyvavo Dapšauskų šeimyna iš Salantų, nuo seno garsėjanti giedojimo tradicijomis. Jie turi sudarę šeimyninį pučiamųjų ansamblį, liaudiškai vadinamą „patrūbočiais“. Šiandien šis šeimyninis kolektyvas gražiai įsiliejęs į Salantų kultūros centro veiklą.


Etnografija

Tai, kas šiuolaikiška, gali būti ir liaudiška

Gintarė Martinaitienė

Gražinos Margevičienės siuvinėtuose
delmonuose vyrauja liaudiškos detalės

Ar įmanoma senąją liaudies kultūrą ar jos detales pritaikyti šiuolaikiniame gyvenime? Kovo 21 dieną savo parodą Šakiuose, Zanavykų krašto muziejuje, atidariusi kaunietė Gražina Margevičienė aiškina, kad galima – reikia tik noro.

Gavus kvietimus į parodą ne vienam kilo klausimas, kas yra tie delmonai. Tuo labiau kad tai ne mūsų regiono tautinio kostiumo detalė. Delmonai buvo būdingi Mažajai Lietuvai, Klaipėdos kraštui. Tai įvairiai dekoruota, puošni moters tautinio kostiumo detalė, kurią galima įvardinti ir kaip mažą krepšelį (rankinę).


Naujienų vaivorykštė

Jaunieji atlikėjai žavėjo dzūkiškomis  dainomis ir pasakojimais

Rūta Averkienė

Dzūkiškas dainas traukė Nedzingės
vaikų folkloro ansamblis „Piemenukai“

Varėnos kultūros centre vyko jaunųjų lietuvių liaudies kūrybos atlikėjų konkurso „Tramtatulis 2011“, skirto etnomuzikologės profesorės Jadvygos Čiurlionytės atminimui, Dzūkijos regiono atrankos turas. Žiūrovus ir komisiją gražia dzūkiška šnekta, dzūkiškomis protėvių dainomis ir pasakojimais žavėjo trisdešimt septyni jaunieji liaudies kūrybos atlikėjai iš Varėnos, Alytaus, Lazdijų, Trakų, Kaišiadorių rajonų ir Druskininkų miesto.


Naujienų vaivorykštė

Mokykloje – jaunųjų talentų dainos

Bronius VERTELKA

Joniškio žemės ūkio mokyklos ansamblis

Kovo 17-ąją Panevėžio muzikiniame teatre vyko Margaritos Rimkevičaitės technologinės mokyklos organizuotas respublikinis dainų konkursas „21-asis laisvės pavasaris“ , skirtas Lietuvos Nepriklausomybės atkūrimo dienai. Jame dalyvavo Panevėžio Kazimiero Paltaroko gimnazijos ir M. Rimkevičaitės technologinės mokyklos,  Kauno paslaugų verslo darbuotojų profesinio rengimo, Šiaulių, Panevėžio profesinio rengimo, Visagino technologijos ir verslo profesinio mokymo centrų, Joniškio ir Vabalninko (Biržų r.) žemės ūkio mokyklų atlikėjai. Toks konkursas vyko ir pernai, tačiau šiemet dalyvių buvo gerokai daugiau.


Naujienų vaivorykštė

Jaunųjų fotografų kūryba

Bronius VERTELKA

Kastyčio Vainausko darbas

Panevėžio Smėlynės bibliotekoje nepilnus metus veikianti Panevėžio fotografų draugija pristatė savo darbus. Koncertavo Muzikos mokyklos popchoras „Geras“, skambėjo poetės Solveigos Skaudienės-Ska eilės. Parodoje eksponuoti  devynių fotografų draugijos narių darbai. Nors nuotraukų autoriai – Paulius Vaitelis, Irma Urbaitė, Kastytis Vainauskas, Danutė Augustinienė dar mažai žinomi, tačiau jų kūryba dvelkia nuoširdumu, romantika, ieškojimais.

Atgal | Pirmasis puslapis | Redakcija