2011 m. balandžio 29 d.
Nr. 32
(1912)

Krikščioniškos minties, kultūros ir visuomenės laikraštis

RUBRIKOS

ARCHYVAI

2001 metai
2002 metai
2003 metai
2004 metai
2005 metai
2006 metai
2007 metai
2008 metai
2009 metai
2010 metai
2011 metai

E. Kusaitė vėl suimta

Giedrius Grabauskas-Karoblis

Balandžio 21 dieną vyko terorizmu kaltinamos klaipėdietės Eglės Kusaitės teismas. Ši rezonansinė byla susilaukia didelio visuomenės ir žiniasklaidos dėmesio. Byloje yra labai daug mįslingų motyvų, kurie leidžia darytis prielaidas, kad E. Kusaitei pateikti kaltinimai yra laužti iš piršto.

E. Kusaitės teismo posėdis Vilniaus apygardos teisme prasidėjo 9 valandą ryto. Jau nuo 8 valandos 30 minučių prie teismo pastato prasidėjo piketas, kurį organizavo Tautos ateities forumas. Daugiau kaip dešimt piketo dalyvių stovėjo pasiskirstę į dvi grupes su vėliavomis, plakatais, bendravo su akcija susidomėjusiais žurnalistais. Pikete dalyvavo ir Jungtinio demokratinio judėjimo (JDJ) konfederacijos, judėjimų „Vytis“ ir „Drąsiaus kelias“ nariai.

Prie teismo salės, kurioje vyko uždaras E. Kusaitės teismo posėdis, susirinko daug žiniasklaidos atstovų, įvairių pilietinių judėjimų narių, disidentų, tarp jų ir disidentė ses. Nijolė Sadūnaitė, Kovo 11-osios akto signataras Algirdas Endriukaitis, Jungtinio demokratinio judėjimo konfederacijos viceprezidentas Česlovas Banevičius, Čečėnijos atstovė Lietuvoje Aminat Saijeva. Prie salės durų laukė ir E. Kusaitės mama V. Kusienė bei teta I. Jeleniauskaitė. Jų teigimu, ši byla akivaizdžiai parodo, kad Lietuvos teisinė sistema yra korumpuota: juk žinomi aferistai, korumpuoti politikai neteisiami, o jauna klaipėdietė nuo 2009 metų rudens susiduria su nuožmiais persekiojimais. Iki 2010 metų rugpjūčio ji buvo laikoma kalėjime, mušama ir kankinama. Ir paleidus iš kalėjimo prieš E. Kusaitę buvo vykdoma šmeižto kampanija. Kai kurie VSD pareigūnai, veikdami išvien su Rusijos FSB darbuotojais, buvo suinteresuoti šia byla. Lietuvoje teroristų nėra, tad jie buvo pradėti kurti. Ir ypač apmaudu, kad į tokį klastingą planą buvo įtraukta jauna, tuomet tik 17 metų sulaukusi mergina.

Teismo posėdis užtruko iki 11 valandos 40 minučių. Buvo apklausiami liudytojai, tarp jų ir VSD išlaikomi provokatoriai. Pranešta, kad po pertraukos 12 valandą 40 minučių bus skelbiamas teismo sprendimas dėl prokuroro M. Dūdos prašymo suimti E. Kusaitę neva dėl bylos trukdymo. Šis verdiktas buvo skelbiamas jau kitoje salėje. Salėje susirinko daug žiniasklaidos atstovų, E. Kusaitės mama ir teta, N. Sadūnaitė, grupė disidentų, pilietinių judėjimų atstovai. Dar prieš tai į teismą atvyko 20 ginkluotų smogikų – specialiojo būrio pareigūnų, kurie net trukdė žininasklaidos atstovams patekti į teismo salę, bet paskui, įspėti teismo pareigūno, šiuos neteisėtus veiksmus nutraukė. Teisėjai patenkino M. Dūdos prašymą ir leido suimti E. Kusaitę trims mėnesiams. Tai sukėlė salėje buvusių žmonių pasipiktinimą, girdėjosi šūkiai: „Budeliai“, „Kagėbistai“, „Banditų teismas“.

E. Kusaitės byla akivaizdžiai iliustruoja, kad Lietuvos teisinė sistema yra supuvusi. Nors generalinis prokuroras D. Valys vykdo ryžtingas reformas, jau atleido kai kuriuos „kilerius prokurorus“, į korupcijos voratinklį įsipainiojusius ir su KGB susijusius veikėjus, kai kurie vis dar dirbantys kagėbistiniai prokurorai toliau vykdo juodus darbus ir neteisėtai persekioja Lietuvos piliečius. Korumpuoti ir girtaujantys teisėjai nesivadovauja tiesos principais – jie vykdo mafijos užsakymus. E. Kusaitė dar 2009 metų rudenį buvo suimta be jokių įrodymų. „Be kaltės kalta“ – taip apie Eglę sako sąžiningi žurnalistai, visuomenės veikėjai ir teisėsaugos pareigūnai. Ir iki šiol pagrindinis argumentas, kuriuo ji kaltinama, yra teiginys: „ketino daryti nusikaltimus“. E. Kusaitės byla – ne pagal teisinės valstybės principus vykdoma byla, joje nėra jokių įrodymų, tik visokių perėjūnų bei provokatorių pateikti raštiški parodymai ir Rusijos FSB darbuotojų pateikti duomenys. O Rusijos FSB žinoma kaip „mafijos stogas“. Šios žinybos pareigūnai reketuoja žmones, juos suima ir smurtu išgauna parodymus, persekioja už laisvę kovojančius čečėnų ir ingušų partizanus, juos žudo, kankina ir uždaro į kalėjimus. Tad ar galima tikėti iš FSB gaunamais duomenimis? Tokie duomenys dažnai tėra muilo burbulas. Net buvęs FSB pareigūnas M. Trepaškinas teigia: „FSB viskas perkama ir parduodama, čia klesti reketas ir aferos. Daug FSB pareigūnų yra įvykdę nužudymus ir už tai net neteisiami.“

 

Atgal | Pirmasis puslapis | Redakcija