2011 m. balandžio 29 d.
Nr. 32
(1912)

Krikščioniškos minties, kultūros ir visuomenės laikraštis

MŪSŲ
RĖMĖJAS

Kultūros zona


XXI Amžius

Naujienų vaivorykštė

Sutartinės kviečia prie darbų ir švenčių

Petras IVANOVAS

Scenoje – Kupiškio kultūros centro
folkloro ansamblis „Kupkėmis“

Zarasų jaunimo improvizuoto
folkloro grupė „Mindrauja“

Švenčioniškių sutartinių grupė „Dobile“

Geriausi Aukštaitijos  folkloro meno saviveiklos entuziastai buvo susirinkę į Zarasus, į čia vykusią regiono sutartinių šventę „Sutarjėla“.

Iš Panevėžio, Biržų, Kupiškio, Rokiškio, Utenos, Vilniaus ir kitų rajonų atvyko sveteliai pagiedoti sutartinių, pasidžiaugti į užmarštį nueinančiu senelių menu, išskirtine tarme, tradicijomis ir papročiais.

Šventę sveikinimo kalba pradėjo kultūros centro direktorės pavaduotoja Jūra Nastajienė. Ji džiaugėsi, kad į pirmą kartą Zarasuose vykstantį renginį atvyko gausus dainininkų, ragininkų, skudutininkų būrys. Sutartinės yra unikalus sėlių kultūros paveldas, nūnai išnykęs iš mūsų gyvenimo. Praėjusiais metais lietuvių sutartinės buvo įtrauktos į Jungtinių Tautų švietimo, mokslo ir kultūros organizacijos (UNESCO) nematerialaus paveldo sąrašą. Tarptautinio pripažinimo sulaukusios sutartinės yra mūsų tautos tradicinės kultūros dalis, kuri dar labiau turėtų būti saugotina ir globojama. Paskui šventės dalyvius sveikino šios šventės koordinatorė, Zarasų kultūros centro etnografė Rima Vitaitė.

Iš Utenos Dauniškio gimnazijos atvykęs ragininkų ansamblis „Untyte“ (vadovas Laimutis Kirilauskas) pakvietė visus pradėti sutartinių giedojimus.

Gražiai buvo sutiktas Kupiškio kultūros centro folkloro ansamblis „Kupkėmis“. Šiemet šiam ansambliui įteiktas „Aukso paukštės“ apdovanojimas. Vadovė Alma Pustovaitienė pasigyrė, kad pernai kupiškėnai išleido rinkinį „Jir atskrido sakalalis (Kupiškio krašto dainos)“, kuriame pateikiama ekspedicijų metu tautosakos rinkėjų surinktos Kupiškio krašto dainos. Šiuo rinkiniu siekiama palaikyti autentišką liaudiško dainavimo tradiciją ir perteikti ją jaunajai kartai.

 Savo balsų skardumą, liaudies sutartinių gražumą demonstravo folkloro mėgėjai iš Biržų, darniai skambėjo jų ansamblio „Siaudela“ dainininkų balsai. Šventės dalyvius džiugino ir folkloro ansamblio „Verdenė“ iš Vilniaus sutartinės, šeimyninis folkloro ansamblis „Pulkelis“ iš Panevėžio, kauniečių sutartinių grupė „Sasutalas“ bei kiti dalyviai.

Skambios buvo ir zarasiškių atliekamos sutartinės. Daug nepamirštamų akimirkų padovanojo Zarasų kultūros centro ansamblių „Seluona“, „Oželis“ folkloro puoselėtojai.

Netruko sužibėti gražumu, savitu požiūriu į tradicinį dainavimą, išradingumu rengti temines programas vos prieš keletą metų Suvieko kaime susikūręs folkloro ansamblis (vadovė Diana Skvarčinskaitė).

Po pietų šventės dalyviai susirinko į Šlyninkos vandens malūną prie Nikajos upės. Juos pasitiko šio malūno šeimininkai Regina Veselienė ir Stasys Sutkauskis. Šventės dalyviai stebėjosi pavasarinės Nikajos vandens gausa, čia malamais miltais, gardžia duona. Malūne buvo giedamos malūno sutartinės. Zarasiškiai giedojo „Sunku grūsti“, „Mieželis karštas“. Ansamblis „Gąstauja“ iš Rokiškio – „Žirniki ti ti tū ta“. Po malūnų sutartinių eilė atėjo vandens sutartinėms. Kupiškėnų ansamblis „Kupkėmis“ giedojo „Untynas untalį“, „Gąstauja“ – „Aisma, sese, dauno“, Švenčionių „Dobile“ – „Dūno upė lylio“. Skambėjo ir zarasiškių sutartinės. Puikiai pasirodė sutartinių grupė „Čičirys“ iš Suvieko. Tai vienintelis šventėje dalyvavęs folkloro kolektyvas iš kaimo kultūros namų.

Vėliau šventė persikėlė į malūno „Kromelį“. Čia folklorinio meno entuziastai atliko šokamąsias sutartines, skambiai giedojo pakaitines sutartines. Gražiai skambėjo atitartinės, kurias atliko kartu su visais šventės dalyviais. O kai visos dainos buvo sugiedotos, šokiai pašokti, atėjo ir šventės pabaiga. Dalyvavusieji kolektyvai buvo apdovanoti Zarasų kultūros centro padėkos raštais. Malūno šeimininkai šventės dalyvius vaišino skaniais blynais ir žolelių arbata. Šauniai koncertavo jaunimo improvizuoto folkloro grupė „Mindrauja“. Nebuvo tik galutinai nuspręsta, kur ši šventė įvyks kitąmet. Buvo pasiūlyta ją surengti Švenčionyse, nes švenčioniškiai šiemet taip pat įsitraukė į šio įspūdingo renginio ratą. Nors šis pasiūlymas kolektyvui buvo netikėtas, bet jie nusprendė pagalvoti. Jeigu švenčioniškiai nesutiks priimti svečių, šventė antrą ratą pradės Kupiškyje.

Zarasai
Autoriaus nuotraukos

 

Atgal | Pirmasis puslapis | Redakcija