2011 m. gegužės 4 d.
Nr. 33
(1913)

Krikščioniškos minties, kultūros ir visuomenės laikraštis

MŪSŲ
RĖMĖJAS

Kultūros zona


XXI Amžius

Kultūra

Žiedai iš tauriųjų metalų

Asta ŠAUKĖNAITĖ

Balandžio 30-ąją VĮ Lietuvos prabavimo rūmų Kauno filiale buvo surengta vienos dienos autorinė tauriųjų metalų dirbinių paroda „Žiedai, žiedai...“ , skirta Motinos dienai.

Tauriųjų metalų –  žalvario, vario, sidabro, aukso, platinos bei jų lydinių, regis, neturėtų pakeisti laikas. Tačiau vis dėlto ir šios medžiagos laikui bėgant patiria pokyčių ir juos paliečia mados vėjai – geltonąjį auksą keičia baltasis, sidabras inkrustuojamas į kitus lydinius.

Šiandien mūsų šalyje savo stiliumi išskirtinę paklausą turi itališki papuošalai, nes Italija yra papuošalų iš geltonojo aukso gamintoja, išsiskirianti savitu klasikiniu dizainu. Parodoje „Žiedai, žiedai...“ tarpusavy  sutarė ir klasikinio stiliaus, ir modernaus dizaino tauriųjų metalų gaminių pavyzdžiai. Autoriai pateikė tik vienetinius gaminius, kurie traukė akį, džiugino sielą savo įmantriomis formomis, neįprastu dizainu. Greta brangiųjų akmenų puikavosi ir nepakeičiamas  gintaras.

Tauriųjų metalų dirbinių paroda Lietuvos prabavimo rūmų Kauno filiale surengta jau tryliktą kartą. Šį magišką skaičių savotiškai patvirtino ir dalyvių skaičius – savo darbus šįsyk pristatė trylika juvelyrų bei dizainerių. Daugiausia dalyvių buvo iš Kauno, tačiau atvyko ir meistrų iš Klaipėdos, Šiaulių, Rumšiškių, savo darbus pristatė Vilniaus dailės akademijos Telšių dalės fakulteto bei Kauno taikomosios dailės mokyklos auklėtiniai. Kiekvienas stendas viliojo ir kvietė ilgiau prie jo pasilikti, pasidžiaugti prašmatnių baltojo aukso, inkrustuoto brangakmeniais apyrankių spindesiu, modernių formų žiedais ir koljė, auskarais, segėmis. Atsivėrė neįprastų formų, skoninga metalo ir brangiųjų akmenų  darna. Jokių sandėrių, derėjimosi čia nebuvo – galėjai tik pasigrožėti, o išsirinkus gaminį, tartis su juvelyru, apsilankyti jo dirbtuvėse ir įsigyti patikusį papuošalą.

O rinktis tikrai buvo iš ko. Vestuvinių žiedų kolekciją pateikė juvelyras Rolandas Žemaitis. Stende puikavosi  neįprastų formų apyrankė, koljė, auskarai, kuriuos pristatė Juozas Jankus, pakabukai ir kiti „moteriški“ blizgučiai, pagaminti Jono Aliulio, V. Jonučio IĮ „Fortunatas“. Gaminius iš baltojo aukso demonstravo juvelyras Tigran Boyajyan. Daug komplimentų susilaukė kauniečio juvelyro Rolando Stelmoko, klaipėdiečio Viktoro Sitalo darbai.

Nepamiršti ir jaunieji kūrėjai. Vilniaus dailės akademijos Telšių dailės fakulteto moksleivių pateikti darbai – lakoniški, kupini išmonės ir polėkio. Jie atlikti iš nebrangių medžiagų, bet su meile ir įkvėpimu. Jauti, kad mokymo procese moksleiviai neprasilenkia su bendrosiomis  europinėmis meno mokslų tendencijomis, puoselėjamos asmeninės jų talento savybės, neaplenkiant paveldo ištakų.

Dailiųjų metalo dirbinių gamintojo specialybę jaunuoliai ir merginos įgyja ir Kauno taikomosios dailės mokykloje. Šioje parodoje  buvo pristatyti ir jų darbeliai iš sidabro, žalvario, gintaru inkrustuoti gaminiai.

Autorinė tauriųjų metalų dirbinių paroda, surengta Motinos dienos išvakarėse, kauniečius pakvietė tik kelioms valandoms. Gal joje apsilankiusi dėkinga savo mamai duktė ar sūnus patikusį papuošalą užsakys pas nagingą meistrą ir šia ypatinga proga padovanos savo mamai?

Kaunas

 

Atgal | Pirmasis puslapis | Redakcija