2011 m. gegužės 18 d.
Nr. 37
(1917)

Krikščioniškos minties, kultūros ir visuomenės laikraštis

MŪSŲ
RĖMĖJAS

Kultūros zona


XXI Amžius

Naujienų vaivorykštė

Parodų ciklą pradėjo kalviai

Gintarė Martinaitienė

Iš kairės: Edvardas Mačaitis,
Valdas Paukštys ir Rigimantas
Stanaitis parodos atidarymo metu

Naują parodų ciklą Zanavykų krašto muziejuje pradėjo kalvių Valdo Paukščio, Rigimanto Stanaičio ir Edvardo Mačaičio parodos atidarymas. Nors tautodailininkai ypač nekalbūs, jų išraiškingi, dėmesį kaustantys darbai kalba už save.

Lukšių seniūnas ir tautodailininkų bendrijos „Dailius“ vadovas Vidas Cikana džiaugdamasis, kad visi trys parodos autoriai yra lukšiečiai, mano, jog „kuo mažiau kalbi, tuo daugiau darai.“

R. Stanaitis yra vienas iš tų kalvių, kuriam senosios kalvystės tradicijos tiesiog įaugusios į kraują – jo senelis buvo nagingas kalvis. Daugelis parodoje eksponuotų darbų padaryti jau seniai, nes naujausi gaminiai yra pas užsakovus. Jis pripažino, kad šiek tiek sunkiau sekasi kalti saulutes, tačiau figūrinį kalimą, kaip konstatavo V. Cikana, jis įvaldęs puikiai.

E. Mačaitis, pristatydamas savo darbus pripažino, kad girtis ir kalbėti apie savo kūrinius jam nepriimtina. „Nemoku girtis. Kas padaryta, tas padaryta“, – sakė tautodailininkas. Dažnai šį lukšietį galima išvysti rajone vykstančių švenčių, mugių metu.

Ne ką iškalbingesnis buvo ir V. Paukštys. Jis, paklausęs, koks buvo pirmasis amatas, pats atsakė į šį klausimą, kad tai – kalvystė. „Kai Dievas pasakė tebūnie šviesa, saulė jau buvo nukalta“, – teigė tautodailininkas. Daug darbų jis yra sukūręs iš medžio, bet aktyviai domisi ir kalvyste, sukaupta patirtimi dalijasi su mokiniais.

Nors kalviai ir nekalbūs, jų darbai iš tikrųjų kalba už save. Žiūrėk, dėmesį patraukia kampe pastatyta netradicinė kėdė arba akis užkliūva už fotografijoje užfiksuoto nukalto žiogo, karūnos ar tradiciniais fragmentais dekoruotų dirbinių.

Paroda Zanavykų krašto muziejuje veiks visą gegužės mėnesį.

Šakių rajonas
Dariaus Pavalkio nuotrauka

 

Atgal | Pirmasis puslapis | Redakcija