2011 m. birželio 1 d.
Nr. 41
(1921)

Krikščioniškos minties, kultūros ir visuomenės laikraštis

RUBRIKOS

ARCHYVAI

2001 metai
2002 metai
2003 metai
2004 metai
2005 metai
2006 metai
2007 metai
2008 metai
2009 metai
2010 metai
2011 metai

Suimtas generolas R. Mladičius

Giedrius Grabauskas-Karoblis

Generolas Ratko Mladičius buvo
ieškomas dėl nusikaltimų
žmogiškumui. Jis gyveno už 70
kilometrų nuo šalies sostinės
Belgrado esančiame kaime

Gegužės 26 dieną Serbijoje policija suėmė Tarptautinio Hagos tribunolo dėl nusikaltimų žmogiškumui ieškomą generolą Ratko Mladičių. Jis kaltinamas organizavęs masines žudynes Bosnijos ir Hercegovinos teritorijoje 1992–1995 metais. Pranešama, kad 69 metų R. Mladičius suėmimo metu nebuvo ginkluotas, nesipriešino. Generolas gyveno už 70 kilometrų nuo šalies sostinės Belgrado esančiame kaime, tolimų giminaičių namuose. Namas, kuriame gyveno R. Mladičius, priklauso jo trečios eilės pusbroliui Branislavui Mladičiui. Jis kurį laiką dirbo statybose ir įvairius žemės ūkio darbus. Per kratą pas jį rasta nedidelė pinigų suma ir asmeniniai daiktai – 15 eurų, 10 dolerių, žiedas, keli laikrodžiai. Jokių ginklų ar šaudmenų nerasta. Be to, rasti padirbti asmens dokumentai Milorado Komadičiaus pavarde. R. Mladičius išgabentas apklausai į  Belgradą, vėliau nuvežtas į teismą, kuris sankcionavo jo areštą. Manoma, kad netrukus generolas bus išgabentas į Olandiją ir perduotas tarptautiniam Hagos tribunolui. Kol kas ekstradicijos procesas tęsiasi – gegužės 27 dieną Belgrado teismas leido perduoti R. Mladičių tarptautiniam tribunolui, bet jo advokatai gegužės 29 dieną šį sprendimą apskundė. Dar vyks svarstymas aukštesnės instancijos teisme.

Tad gandai apie tai, kad R. Mladičius slapstosi Juodkalnijos kalnų urvuose, nepasitvirtino. Nors tokia versija buvo vertinama kaip gana įtikinama – juk kai kurie kalnuoti Juodkalnijos rajonai yra beveik nekontroliuojami centrinės valdžios. Gyventojų čia nedaug, yra tik nedideli kaimeliai, į kuriuos veda siauri ir retai naudojami keliai, ir beveik negyvenami kalnų masyvai. Juodkalnija (670 tūkstančių gyventojų) pasižymi didele korupcija, į platų korupcijos voratinklį yra įsipainioję įtakingi vietos politikai ir verslo magnatai. Tik paskutiniu metu jau regimos kiek ryškesnės pastangos kovoti su korupcija. Juodkalnijoje gyvena bent keli tolimesni generolo R. Mladičiaus giminaičiai.

Gegužės 27–28 dienomis įvairiuose Serbijos miestuose įvyko masinės akcijos prieš generolo R. Mladičiaus sulaikymą. Gegužės 27 dieną Novi-Sado mieste įvyko demonstracija, kurioje dalyvavo per 1000 žmonių. Jos dalyviai žygiavo centrinėmis gatvėmis su plakatais, kurių tekstai smerkė R.Mladičiaus sulaikymą ir buvo priešiški Serbijos prezidentui B. Tadičiui. Demonstracijos dalyviai bandė prasiveržti ir į vietinės televizijos „TV Vajevodina“ patalpas, bet jų žygį sustabdė policijos pareigūnai. Per susirėmimus buvo sužeisti penki policininkai ir keliolika demonstrantų. Demonstracijos, mitingai ir piketai vyko ir sostinėje Belgrade, Kralevo, Zrenianino, Arandželovaco ir Čiačako miestuose.

Po R. Mladičiaus sulaikymo Serbijos politiniuose sluoksniuose užvirė aistros. Įtakingas  Serbijos parlamento narys Draganas Todorovičius sakė: „Generolo R. Mladičiaus areštas – tai išdavystė, gėdingas aktas. Pataikaujama agresyvioms užsienio jėgoms, kurios parklupdė Serbiją ant kelių ir tyčiojasi iš tautos didvyrių“. Serbijos prezidentas Borisas Tadičius pareiškė: „Džiaugiuosi sėkminga R. Mladičiaus sulaikymo operacija ir noriu padėkoti visiems, kas joje dalyvavo. Esame pasirengę bendradarbiauti su visomis regiono šalimis. Be to, galėsime pradėti derybas dėl stojimo į Europos Sąjungą“. Atsakydamas į abejones dėl to, kad generolas negalėjo taip ilgai slapstytis be įtakingų rėmėjų pagalbos, B. Tadičius teigė: „Tyrimas nustatys tuos asmenis, kurie padėjo R. Mladičiui slapstytis pastaruosius keliolika metų. Tarp jų gali būti ir žmonių, užimančių įtakingus postus valdžios struktūrose. Mano pozicija tokia – visi, kurie padėjo Mladičiui, turi stoti prieš teismą“.

R. Mladičius buvo vienas iš ištikimiausių Jugoslavijai ilgai vadovavusio S. Miloševičiaus karo vadų. Serbijoje ir greta esančioje Juodkalnijoje yra nemažai buvusio Jugoslavijos prezidento S. Miloševičiaus šalininkų, jo gerbėjų namuose kabo ir Miloševičiaus portretai.

 

Atgal | Pirmasis puslapis | Redakcija