2011 m. birželio 1 d.
Nr. 41
(1921)

Krikščioniškos minties, kultūros ir visuomenės laikraštis

RUBRIKOS

ARCHYVAI

2001 metai
2002 metai
2003 metai
2004 metai
2005 metai
2006 metai
2007 metai
2008 metai
2009 metai
2010 metai
2011 metai

Latvijos prezidentas inicijavo Seimo paleidimą

Giedrius Grabauskas-Karoblis

Gegužės 28 dieną Latvijos prezidentas Valdis Zatleras kreipėsi į tautą su prašymu paleisti Latvijos Seimą. Pagrindinis motyvas – gegužės 26 dieną Seimas atsisakė atimti teisinę neliečiamybę iš prieštaringa reputacija garsėjančio Seimo nario, įtakingo oligarcho Ainaro Šleserio. Teisėsaugos pareigūnai A. Šleserio atžvilgiu vykdo net kelis tyrimus, įtariama, kad jis paskatino vienos aviacijos bendrovės vadovus suklastoti dokumentus ir pasisavinti stambias pinigų sumas. Buvo atliktos kratos A. Šleserio biuruose, bet pareigūnai negali atlikti kratų jo namuose ir vykdyti kitų tyrimo veiksmų, kol oligarchas turi teisinę neliečiamybę kaip parlamento narys. Per du mėnesius Latvijoje turi įvykti visuotinis referendumas, kurio metu piliečiai tars lemiamą žodį, ar Seimas turi būti paleistas. Savo kalboje per televiziją V. Zatleras teigė: „2010 metų rudenį įvykę Latvijos Seimo rinkimai buvo demokratiški. Po jų darbą toliau tęsė iki rinkimų šalį valdžiusi vyriausybė. Tačiau paskutiniu metu Seimas priima labai abejotinus sprendimus, naudingus tik atskirų įtakingų veikėjų interesams. Be to, mūsų parlamente vyksta prekyba postais. Man, kaip valstybės vadovui, tokie procesai kelia nerimą, aš noriu sustabdyti savivalę ir dėl to priėmiau tokį sprendimą. Mano pareiga – veikti ne savo, o valstybės labui“.

Nuo gegužės 20 dienos Latvijoje prasidėjo tikra kovos su korupcija kampanija – teisėsaugos pareigūnai vykdo kratas politikų ir oligarchų A. Škėlės, V. Lembergo, A. Šleserio biuruose, Rygos, Ventspilio ir Daugpilio savivaldybėse, šių ir kai kurių kitų miestų vadovų namuose, Rygos uoste, Rygos ir Daugpilio turgaviečių vadovų kabinetuose, įvairių stambių Latvijos bendrovių ir užsienio bendrovių atstovybių biuruose. Kratos vyko ir stambaus žiniasklaidos holdingo „Diena“ savininko Viesturo Kaziolso darbo kabinete bei namuose. Surinkti pirminiai duomenys leidžia teigti, kad politikai ir su jais susiję verslo magnatai organizuoja didžiules aferas, nelegaliai finansuoja partijas. Į partijų „juodąsias kasas“ patenka lėšos iš Latvijos oligarchų A. Belokonio, I. Malyškovo, V. Krupnikovo bei kitų abejotinos reputacijos verslo magnatų, iš Rusijos oligarchų A. Usmanovo, G. Lučianskio, J. Goldovskio ir kai kurių kitų Rusijos ir Ukrainos piliečių. Politikai yra susiję ir su pinigų plovimu, su stambių kyšių ėmimu, nusikaltimų dangstymu ir jų veiklą pradėjusių atskleisti teisėsaugos pareigūnų, visuomenės veikėjų ir žurnalistų persekiojimu. Buvęs Latvijos premjeras A. Škėlė dar 1999–2000 metais buvo atsidūręs ir Latvijos pedofilijos skandalo epicentre.

(Plačiau apie Latviją sukrėtusį korupcijos skandalą, prezidento V. Zatlero sprendimą paleisti Seimą ir nevienareikšmius atgarsius apie padėtį, kurioje atsidūrė Latvija, skaitykite kitą savaitę „Horizontuose“.)

 

Atgal | Pirmasis puslapis | Redakcija