2011 m. birželio 22 d.
Nr. 47
(1927)

Krikščioniškos minties, kultūros ir visuomenės laikraštis

RUBRIKOS

ARCHYVAI

2001 metai
2002 metai
2003 metai
2004 metai
2005 metai
2006 metai
2007 metai
2008 metai
2009 metai
2010 metai
2011 metai

Pagerbtas paminklas „Žinia“

Algimantas Zolubas

Paminklas „Žinia“

Gėles prie paminklo padeda Vytautas
Landsbergis ir Rytas Kupčinskas

Birželio 4 dieną vykęs Lietuvos Sąjūdžio XIII suvažiavimas prasidėjo gėlių padėjimu prie paminklo „Žinia“. Šiuo paminklu įamžinta žinia, kurios Lietuva laukė 50 metų ir kuri žaibiškai apskriejo pasaulį: Lietuva tapo laisva ir nepriklausoma valstybe, prasidėjo SSRS griūtis.

Šviesaus atminimo skulptorius Kęstutis Juozapas Patamsis (1939–2007), kurdamas Nepriklausomybės atkūrimo simbolinę skulptūrinę kompoziciją „Žinia“ tikėjo, kad atgavus Lietuvos valstybės nepriklausomybę, ji stovės greta Nepriklausomybės aikštės, kad jos postamente bus įrašyta valstybės atkūrimo data. Svarbi žinia Lietuvos ir pasaulio istorijai – šiemet, įgijusi paminklo pavidalą – ji pastatyta greta Nepriklausomybės aikštės.

Mildos Kniežaitės rašinyje „Kovo 11-ajai skirta skulptūra pasmerkta sunaikinimui“ („Respublika“, 2005 05 26) galima rasti daugiau žinių apie skulptūros kūrimą ir sunkią kelionę į jai skirtą vietą. Nepriklausomybės atkūrimui skirta skulptūra „Žinia“ buvo sumanyta 1989–1990 metais. Atkūrus nepriklausomybę, skulptūrinė kompozicija buvo pakoreguota ir skirta būtent Kovo 11-ajai, jai parinkta vieta šalia Seimo, priešais Nacionalinę M. Mažvydo biblioteką. Kai 5 metrų aukščio skulptūrai išlieti skulptoriui lėšų pritrūko, jis ryžosi savo kūrybinį darbą ir honorarą padovanoti Lietuvai. Dovanos priėmėjo neatsirado. Kai Lietuvos stačiatikių arkivyskupija pareikalavo mokėti 2 tūkst. litų mėnesinę nuomą už cerkvės, kurioje buvo įsikūrusi skulptoriaus dirbtuvė nuomą, kur buvo laikoma skulptūra, autorius ketino kūrinį sudaužyti.

Tačiau bėgant laikui kūrinys sulaukė palankesnio likimo.

2011 m. vasario 8 dieną prie Seimo vyko renginiai, skirti Parlamento gynybai 1991 metais paminėti. Minint šią progą ir Lietuvos Laisvės kovotojų sąjungos (LLKS) 70-metį, Šv. apaštalų Jokūbo ir Pilypo bažnyčioje buvo aukojamos šv. Mišios, o prie Nacionalinės Martyno Mažvydo bibliotekos buvo atidengtas ir pašventintas Kovo 11-ajai skirtas paminklas „Žinia“. Paminklas pastatytas LLKS rūpesčiu valstybės lėšomis. Skulptūra, autoriaus pavadinta „Žinia“, vaizduoja jauną gražią moterį, išraiškingai į dangų iškeltose rankose laikančią lanką ir šaunančią strėlę. Ji praneša pasauliui istorinę žinią.

Verta žinoti, kad Kovo 11-ajai pirmasis paminklas, dar nežinant apie šios dienos istoriškumą, buvo pastatytas ir Vokietijoje. Berlyno Šarlotenburgo parke ant obelisko iškalta data 11 MAERZ (11 KOVO). Šį obeliską 1979 metais pastatė bosnis skulptorius Braco Dimitrijevičius, skyręs paminklą dienai, kuri galbūt bus svarbi pasaulio istorijai. Ta Lietuvai ir pasaulio istorijai svarbi diena atėjo po dešimtmečio – 1990 metais. Kas tai? Menininko nuojauta ar pranašiška įžvalga?.. Kas buvo ta diena iki Nepriklausomybės paskelbimo Lietuvai ir iki SSRS – blogio imperijos – griūties? Galima tarti, kad tai buvo lietuvių tautos pasąmonėje įrašytas kodas – pranašiškų įžvalgų išsipildymo diena, kuri pasiekė mums tolimą bosnį ir pažadino jo kūrybinę galią, kad datą iškaltų obeliske.

 

Atgal | Pirmasis puslapis | Redakcija