2011 m. liepos 1 d.
Nr. 49
(1929)

Krikščioniškos minties, kultūros ir visuomenės laikraštis

RUBRIKOS

ARCHYVAI

2001 metai
2002 metai
2003 metai
2004 metai
2005 metai
2006 metai
2007 metai
2008 metai
2009 metai
2010 metai
2011 metai

Vilkaviškio vyskupijoje

Lazdijų dekanate

Jaunimo Sekminės

Metelių piligrimus prie Kryžių
šventovės pasitiko vyskupas
Rimantas Norvila

Šv. Mišių koncelebracijoje
dalyvavo būrys kunigų

Maldininkai Kryžių šventovėje

Kryžiai.  Čia yra ta vieta,  kur stebuklingoji Dievo Motina laukia savo vaikų jau per 300 metų. O šįmet sukanka 195 metai, kai Metelių klebonas kun. Ignas Žibanavičius čia naujai pastatė koplyčią. 1816 m. gegužės 25 dieną Seinų vyskupijos oficiolas Augustinas Polikarpas Marciejevskis čia pirmą kartą aukojo šv. Mišias, o popiežius Pijus VII maldininkams suteikė atlaidus.

Šių Sekminių atlaidai taip pat sutraukė gražų būrį maldininkų. Lazdijų dekanas, Metelių klebonas kan. Vytautas Prajara džiaugėsi, kad Dievas atsiuntė gerą orą, džiaugėsi susirinkusiais žmonėmis, gražiu jaunimo būriu.

Jau tapo tradicija organizuojamos Vilkaviškio vyskupijos jaunimo dienos „Jaunimo Sekminės Meteliai – Kryžių šventovė“. Šių metų tema „Jėzau, pasitikiu Tavimi“. Jaunimo žygį organizavo Vilkaviškio vyskupijos jaunimo centro vadovas ir direktorius kun. Jonas Cikana. Visą programą sudarė ir jai vadovavo vyskupijos jaunimo centras. Per 180 jaunuolių susirinko iš įvairių vyskupijos parapijų. Sekminių išvakarėse, melsdamiesi ir giedodami, jie atėjo į Metelius nešini kryžiumi ir Dievo Gailestingumo paveikslo kopija. Ilgiausia kelionė pėsčiomis buvo iš Marijampolės, Alytaus ir Lazdijų parapijų. Prie piligrimų dar prisijungė ir kun. Miroslavo Dovdos vadovaujami dviratininkai iš Alytaus.  

Susirinkę Meteliuose, vakare kartu su Vilkaviškio vyskupu Rimantu Norvila ir gausiu būriu kunigų, atlydėjusių jaunuomenę, šventė Sekminių vigilijos pamaldas. Ganytojas tarė prasmingą pasveikinimo žodį. Vyko Susitaikinimo pamaldos, jaunimas atliko išpažintį, paskui dalyvavo Eucharistinėje adoracijoje. Po vigilijos pamaldų Metelių parapijos namų salėje buvo paruošta speciali programa jaunimui.

Sekmadienio rytą iš Metelių piligrimai pėsti iškeliavo į Kryžių šventovę. Čia juos pasitiko vyskupas R. Norvila, Metelių klebonas dekanas kan. V. Prajara, svečiai kunigai. Jaunimas dalyvavo šv. Mišiose, skaitė skaitinius, giedojo Eucharistijos liturgijoje. Šv. Mišias celebravo vyskupas R. Norvila, vyskupo generalvikaras kun. Gintautas Kuliešius, kurijos kancleris kun. dr. Žydrūnas Kulpys, prelatas Antanas Maskeliūnas, Liškiavos klebonas kanauninkas Valius Zubavičius, Simno klebonas kanauninkas Raimundas Žukauskas, Šventežerio klebonas kun. Jonas Cikana, Seirijų klebonas kun. Vitas Eidukaitis, Alytaus Šv. Benedikto gimnazijos kapelionas kun. Miroslav Dovda, Lazdijų klebonas kun. Gintaras Urbštas, Šeštokų klebonas kun. Eugenijus Naujalis. Dalyvavo diakonas Voldemaras Smukas, klierikas  Vitalij Volotkovič. Kaip visada šv. Mišių pradžioje procesija keliavo į senąją Kryžių koplyčios vietą sukalbėti birželinių pamaldų, paskui grįžo dalyvauti šv. Mišiose.  Vyskupas suteikė Sutvirtinimo sakramentą dešimčiai Metelių parapijos jaunuolių. Homiliją sakęs vyskupas R. Norvila pasveikino susirinkusius tikinčiuosius, pasidžiaugė, kad išlikusi senoji pamaldų tradicija jau per 300 metų  dvasiniu ryšiu ateina  iki mūsų dienų. O Viešpats ją stiprina ir augina geruose dalykuose. Ragino išsaugoti dvasinį paveldą ir toliau perduoti šio tikėjimo liudijimą. Vyskupas priminė Šv. Dvasios svarbą, ragino iš naujo Ją atrasti, melsti, kad Ji kiekvieną gaivintų ir stiprintų. Šv. Dvasia ir šiandien mums teikia išminties, drąsos, vienija visus Kristaus tikinčiuosius, saugo tikėjimo lobį. Ganytojas komentavo dabar aktyviai svarstomus įstatymus apie gyvybę, pateikdamas pavyzdžių iš Šventojo Rašto. Gyvybė yra Dievo dovana, didžiausia vertybė, todėl ją turime gerbti nuo pradžios iki pabaigos. Bažnyčia gina gyvybę ne dėl ambicijų, užsispyrimo, bet todėl, kad ji yra Dievo dovana.

Vyskupas pakvietė maldininkus gausiai atvykti į Kryžių šventovę ir į po trijų savaičių vyksiančius Šv. Petro ir Povilo atlaidus.

Alvyra Grėbliūnienė

Autorės nuotraukos

 

Atgal | Pirmasis puslapis | Redakcija