2011 m. liepos 1 d.
Nr. 49
(1929)

Krikščioniškos minties, kultūros ir visuomenės laikraštis

RUBRIKOS

ARCHYVAI

2001 metai
2002 metai
2003 metai
2004 metai
2005 metai
2006 metai
2007 metai
2008 metai
2009 metai
2010 metai
2011 metai

Vilkaviškio vyskupijoje

Alytaus dekanate

Kunigo jubiliejus tėviškės bažnyčioje

Šv. Mišių koncelebracija.
Iš kairės: kunigai Vaclovas
Aliulis, Vytautas Brilius,
vysk. Juozas Žemaitis MIC
ir Antanas Diškevičius

Gieda Lietuvos Mokslų
akademijos choras

Kun. Vaclovo Aliulio pagerbimas
Santaikos kultūros namuose

Santaikos Kristaus Karaliaus bažnyčia

SANTAIKA. Tampa tradicija sulaukusiems garbingų jubiliejų žmonėms neeilinę sukaktį paminėti ne kartą per metus. Kun. Vaclovas Aliulis MIC savo 90-ies metų amžiaus sukaktį pirmą kartą minėjo kovo viduryje Vilniuje. Birželio 19 d., Švenčiausios Trejybės šventėje, o antrą – švenčiant Šv. Antano atlaidus. Šįkart jubiliejus dar kartą buvo paminėtas kunigo gimtojoje Santaikos parapijoje, kuri jubiliatui yra itin miela ir brangi. Iškilmė vyko Kristaus Karaliaus bažnyčioje. 1929 metų vasarą būsimasis kunigas čia atliko Pirmąją išpažintį, o 1930 metais priėmė ir Pirmąją Komuniją. Po Pirmosios Komunijos zakristijonas Jonas Juškauskas pakvietė būti klapčiuku. Pakvietimas buvo su džiaugsmu priimtas. „Čia Dievą mylintys kunigai brandino pašaukimą kunigystei“, – sakė kun. V. Aliulis.

Klebonas kun. Kęstutis Stankevičius pristatė šv. Mišias aukosiančius garbingus svečius dvasininkus: Vyskupą Juozą Žemaitį MIC, kunigą jubiliatą Vaclovą Aliulį MIC, marijonų provincijolą Vytautą Brilių MIC, iš Alytaus atvykusį kun. Antaną Diškevičių, taip pat Lietuvos Mokslų akademijos mišrų chorą (Vadovas Vytautas Verseckas). Nedidelė medinė bažnytėlė, kvepianti vasaros gėlėmis ir žalumynais, buvo pilnutėlė žmonių. Pagerbti garbųjį kunigą atvyko ne tik parapijiečiai, bet ir didelis būrys gausių Aliulių bei Kuncų šeimų atstovų. Sakydamas pamokslą, kun. V. Aliulis itin pabrėžė žegnonės reikšmę. „Sąmoningai ir su pagarba darykime kryžiaus ženklą. Rytą persižegnokime ir palaiminkime savo artimuosius kryžiaus ženklu,“ – sakė kunigas.

Pasibaigus šv. Mišioms, vyskupas J. Žemaitis, atsižvelgdamas į jubiliato pageidavimą nesakyti pagiriamųjų žodžių, išvardijo tik jo nuopelnus: vienuolis marijonas nuo 1937 m., kunigas nuo 1944 m., Lietuvos vyskupų konferencijos Liturgijos ir bažnytinės muzikos komisijos sekretorius (1965 – 1979, pirmininkas (1980 – 1990), Kauno tarpdiecezinės kunigų seminarijos vicerektorius (1970 – 1974), iš šių pareigų atleistas sovietų valdžios nurodymu; be to, sovietmečiu moterų vienuolijų teologijos ir katechetikos slaptų kursų vienas vadovų, slaptosios kunigų seminarijos dėstytojas; legalaus pastoracinio teologijos vadovėlio autorius, Romos katalikų Apeigyno, Katalikų kalendorių – žinynų rengėjas, Romos mišiolo ir kitų religinių tekstų redaktorius. Kun V. Aliulis aktyviai dalyvavo atgimimo veikloje. Jis Sąjūdžio Seimo tarybos narys (1988 – 1991), žurnalo „Katalikų pasaulis“ įkūrėjas (1989) ir redaktorius (iki 1991), Lietuvos ateitininkų federacijos dvasios vadas (1989 – 1992), vienas iš Lietuvos Biblijos draugijos steigėjų, jos prezidentas (1992 – 1995) Lietuvos marijonų provincijolas (1989 – 1993), marijonų vienuolijos generalinis vikaras (1993 –  1999), Romos marijonų vienuolyno (1993 – 1996), o nuo 1999 m. – Vilniaus marijonų vienuolyno vyresnysis, kelių knygų ir daugelio straipsnių autorius. „Prisiėmęs daugybę pareigų, visas atlikdavo sąžiningai ir kruopščiai“, – pastebėjo vyskupas J. Žemaitis. Klebonas kun. K. Stankevičius padėkojo visiems susirinkusiems ir perskaitė savo kūrybos eiliuotą sveikimą. Šventės pabaigoje visiems padėkojo ir jubiliatas.

Lietuvos Mokslų akademijos chorui giedant Marija, Marija, žmonės pamažu skirstėsi iš bažnyčios, bet ėjo ne namo, o į kultūros namus, kur buvo tęsiamos garbingo jubiliato paminėjimo iškilmės. Vėl giedojo Lietuvos Mokslų akademijos choras, sveikino gausūs giminaičiai, dainavo ir šoko Santaikos kultūros namų saviveikliniai.

Teišsipildo kun. V. Briliaus palinkėjimas čia visiems susitikti dar po dešimties metų.

Dr. Aldona Kačerauskienė

Jurgio ŠEDUIKIO nuotrauka

 

Atgal | Pirmasis puslapis | Redakcija