2011 m. liepos 22 d.
Nr. 55
(1935)

Krikščioniškos minties, kultūros ir visuomenės laikraštis

MŪSŲ
RĖMĖJAS

Kultūros zona


XXI Amžius

Naujienų vaivorykštė

„Kaimynėlių“ susitikimas prie Alaušo

Vytautas BAGDONAS

Užpalėnų „krikštynose“
labai derėjo ir kanklės

Nuotaikingai pasirodė
kaimo kapela iš Kamajų
seniūnijos „Barškutis“

Šventėje susitikę šnekučiuojasi
(iš kairės): bibliografas
Vytautas Rimša, girininkas
Donatas Tuska, klebonas
kun. Vydas Juškėnas
ir kraštietis mokslininkas
doc. dr. Juozas Lapienis

Vyžuoniškiai vaidino vestuves

Liepos 9-osios popietę Svėdasuose prie mėlynuojančio Alaušo ežero buvo organizuota tradicinė penkių kaimyninių seniūnijų šventė „Sveiki, kaimynėliai“.

Į Alaušo pakrantę meno mėgėjų kolektyvai, nešini savo miestelių vėliavomis, nuo Svėdasų  kultūros namų atžygiavo kolona. Miestelyje svėdasiškius ir jų svečius pasitiko floristiniai kilimai, kuriuos sukūrė Svėdasų, Grikiapelių ir Būtėnų bendruomenės bei Svėdasų biblioteka. Prie Alaušo gausus būrys meno mylėtojų pasitiko „kaimynėlius“ himnu.

Šventę sveikinimo žodžiu pradėjo renginio šeimininkas – Svėdasų seniūnijos seniūnas Valentinas Neniškis. Ta pačia proga buvo prisimintas šventės pradininkas ir iniciatorius Užpalių seniūnijos seniūnas Vytautas Jurka. Užpalėnas jau pasirinko užtarnautą poilsį, tad svėdasiškis Valentinas Neniškis bei Kamajų, Vyžuonų ir Debeikių seniūnijų seniūnai Vytautas Vilys, Audrius Remeikis bei Alvydas Simonavičius nuoširdžiai su juo atsisveikino, įteikdami simbolinę lazdą, palinkėdami stiprios sveikatos ir sėkmės.

Paskui prasidėjo šventinė programa „Gyvenimo tėkmė“, kuriai rengdamiesi kiekvienos seniūnijos meno mėgėjų kolektyvai paruošė po „namų darbą“. Šventės vedėjos svėdasiškės Ramunė Lapienytė ir Irma Deguckienė  pakvietė visus žiūrovus „pasisvečiuoti“ pas darbščius ūkininkus Barborą ir Tamošių. Tos Barboros dukterėčioms, kuriomis šeštadienio popietę tapo svėdasiškės Ramunė ir Irma, viskas labai rūpi, jų liežuvėliai taip ir plaka.

Suvieniję savo kūrybines jėgas Vyžuonų seniūnijos kultūros namų kolektyvai paruošė ir Svėdasuose scenoje suvaidino vestuves. Kaip ir dera vestuvėse, čia netrūko dainų, pokštų ir kitokių linksmybių. Vyžuoniškių pasirodymas baigėsi piršlio melagio korimu ir šio personažo nuotaikingos atsisveikinimo racijos skaitymu.

O po vestuvių pats laikas susirinkti į krikštynas. Į jas pakvietė gausus būrys Užpalių krašto meno mėgėjų. Ir vėl skambėjo gražios dainos, o garsusis kanklininkų ansamblis „Pasagėlė“ džiugino skambiomis melodijomis. Beje, jaunieji užpalėnai tęsia gražias savo krašto tradicijas ir kankliuoja Svėdasų krašto kanklių meistro šviesaus atminimo Juozo Lašo gamintomis kanklėmis.

Kamajų, Duokiškio, Aukštakalnių ir kitų vietovių meno mėgėjai atkūrė ganiavos pradžios tradicijas. Nuotaikingai grojo Aukštakalnių kultūros namų kaimo kapela „Barškutis“, dainavo keli ansambliai, būta ir šokėjų, kamajiškiai net atsivežė armonikierių...

Ir Debeikių seniūnijos atstovai buvo ne pėsti – jie suvaidino šienapjūtę. Balsingi šienpjoviai ir šieno grėbėjėlės dainą keitė daina. O  merginos, atnešusios įspūdingą pintą ąsotį giros, dar ir pašoko.

Svėdasiškiai dainos ir muzikos mylėtojai, susirinkę „trobon“ pas Barborą ir Tamošių, sveikino juos su pabaigtuvėmis. O kokios gi darbų pabaigtuvės be linksmų pokštų, pašmaikštavimų, skambių dainų? Svėdasų meno mėgėjai sugebėjo žiūrovams dovanoti nemažai malonių akimirkų.

Tie, kam prailgo meninė programa, galėjo apsipirkti prekybininkų mugėje, pasivaikščioti Alaušo pakrante, pabendrauti. Meninei programai „Gyvenimo tėkmė“ pasibaigus, renginio organizatoriai pakvietė žodį tarti Anykščių rajono merą Sigutį Obelevičių. Meras pasidžiaugė gražia tradicine kaimyninių seniūnijų švente, veikliais ir kūrybingais miestelių žmonėmis, linkėjo ir toliau tęsti „kaimynėlių“ bendravimo tradicijas.

Į sceną  buvo pakviesti visų penkių seniūnijų meno mėgėjai ir seniūnai. Seniūnų krūtines papuošė tautinės juostos, jiems buvo įteiktos padėkos ir suvenyrai. Svėdasų seniūnas V. Neniškis „kaimynėlių“ šventės simbolį – medinę krivūlę su laiveliu – perdavė kamajiškiams. Šį simbolį priėmusi kultūros darbuotoja kamajiškė Sigita Gasiūnienė pakvietė kitą vasarą visus atvykti į Kamajus.

Paskui aikštėje prie Alaušo, degant laužui, dar ilgai vakarojo ir linksminosi jaunimas – jiems tą vakarą buvo surengta diskoteka.

Svėdasai, Anykščių rajonas
Autoriaus nuotraukos

 

Atgal | Pirmasis puslapis | Redakcija