2011 m. liepos 22 d.
Nr. 55
(1935)

Krikščioniškos minties, kultūros ir visuomenės laikraštis

MŪSŲ
RĖMĖJAS

Kultūros zona


XXI Amžius

Naujienų vaivorykštė

Varžėsi mezgėjos

Kojinių mezgimo čempionė
Paulina Genė Liubonienė

Radviliškyje išrinkta pirmoji Baltijos šalių kojinių mezgimo čempionė. Ja tapo praėjusių metų Lietuvos kojinių mezgimo čempionė, 66 metus kojines mezganti radviliškietė, vyriausia čempionato dalyvė 75 metų  Paulina Genė Liubonienė. Čempionate dalyvavo dvidešimt viena moteris iš Latvijos, Lenkijos ir Lietuvos. Čempionatas vyko penkias valandas, per kurias čempionato dalyvės numezgė po vieną, o kai kurios pradėjo ir antrąją kojinę. Kiekviena čempionato dalyvė atsivežė ne mažiau kaip šešias poras kojinių. Šalia dalyvių puikavosi apie porą šimtų jau numegztų. Surengtą kojinių parodėlę susidomėję apžiūrėjo šventės dalyviai ir svečiai. Nemažai žiūrovų panoro ir įsigyti eksponuojamas kojines.

Dalyves vertino etnografė „Šeduvos baba“ Emilija Brajinskienė, 2010 metų Radviliškio rajono dailininkė Ilma Andriušaitienė, Lenkijos Gniezno kultūros centro direktorius, menininkas Pavel Kostusiak, Latvijos Ciesio miesto kultūros ir turizmo centro direktorė Jolanta Sausine, Radviliškio dailės mokyklos direktoriaus pavaduotoja Neringa Kestenienė. Vertindama darbus, komisija atsižvelgė į kojinių raštų, spalvų derinius, akių lygumą ir bendrą gaminių išbaigtumą. Visų komisijos narių nuomonė buvo vieninga – čempionė Genė Paulina Liubonienė.

Kartu su garbingu titulu (pažymėjimu) čempionei atiteko UAB „Venta Lt“ prizas – supamasis krėslas. Komisijos nuomone, mažai nuo čempionės atsiliko ir paguodos prizą gavo Lietuvos tautodailininkų sąjungos Šiaulių skyriaus narė Olė Plungienė. Jai atiteko UAB „Kaspera“ krėslas, o latvei Indrai Šrausa skirtas nedidelis foteliukas už naujų mezgimo technologijų demonstravimą. Čempionate dalyvavusias mezgėjas siūlais aprūpino žurnalas „Pačios“, o daugiausia mezgėjų atvežusiai Radviliškio krašto žmonių su negalia sąjungai skirta šio žurnalo metinė prenumerata.

Visos čempionato dalyvės apdovanotos renginio organizatorių padėkos raštais, suvenyriniais ženkliukais ir skrybėlėmis, joms skirtos įvairios (margiausių, šilčiausių, senoviškiausių, ažūriškiausių, praktiškiausių, dailiausių, mažiausių, trumpiausių ir kt. kojinių) nominacijos.

Šio projekto rezultatas bus pristatytas rudenį, kai pasirodys knygutė apie ką tik pasibaigusį čempionatą. Rajono meras Antanas Čepononis tikisi, kad čempionatas taps gražia tradicija, o gal išplis ir po ir Europos šalis.

Radviliškis

 

Atgal | Pirmasis puslapis | Redakcija