2011 m. liepos 22 d.
Nr. 55
(1935)

Krikščioniškos minties, kultūros ir visuomenės laikraštis

RUBRIKOS

ARCHYVAI

2001 metai
2002 metai
2003 metai
2004 metai
2005 metai
2006 metai
2007 metai
2008 metai
2009 metai
2010 metai
2011 metai

Lietuva skelbia „karą“ Austrijai

Netikėtai įvykęs skandalas dėl Austrijos valdžios paleisto Sausio 13-osios žudynėms vadovavusio „Alfa“ būrio vado Michailo Golovatovo nesibaigia. M. Golovatovas pagal Lietuvos Respublikos Europos arešto orderį buvo sulaikytas Austrijoje, Vienos oro uoste 2011 m. liepos 14 d., 16.45 val. Vėliau buvo pateikta papildoma informacija. Pirmadienį prezidentė Dalia Grybauskaitė įpareigojo Užsienio reikalų ministeriją atšaukti Lietuvos ambasadorių Austrijoje Giedrių Puodžiūną konsultacijoms. Seimo Užsienio reikalų komiteto pirmininkas Emanuelis Zingeris netgi pareiškė, kad Lietuva gali svarstyti diplomatinių santykių su Austrija nutraukimo galimybę. Tačiau opozicinių socialdemokratų ir „tvarkiečių“ pasipriešinimas gerokai sušvelnino Seimo poziciją – iš Užsienio reikalų komiteto pareiškimo dingo punktai apie diplomatinį Vilniaus boikotą Vienai. Teisingumo ministras Remigijus Šimašius pirmadienį pareiškė, kad labai tikėtina, jog Austrijos sprendimas paleisti Sausio 13-osios byloje įtariamą buvusį KGB karininką buvo politinis ir priimtas dėl Rusijos įtakos. Generalinis prokuroras Darius Valys pirmadienį kreipėsi į Austrijos teisingumo ministrą ir Europos Sąjungos teisinio bendradarbiavimo institucijos „Eurojusto“ prezidentą, siekdamas išsiaiškinti priežastis, dėl kurių buvo paleistas į laisvę Austrijoje pagal LR generalinės prokuratūros išduotą Europos arešto orderį sulaikytas Rusijos Federacijos pilietis M. Golovatovas. Lietuvos atstovė Eurojuste antradienį įregistravo bylą prieš Austriją. „Mums nesuprantamas faktas, kodėl Austrijos prokurorai dėl sulaikyto asmens, kuriam galiojo Europos arešto orderis, nesikreipė į teismą prašydami skirti jam suėmimą ekstradicijos į Lietuvos Respubliką tikslu, nors pagal tarptautinius dokumentus turėjo pasielgti būtent taip. Mūsų turimais duomenimis, M. Golovatovas buvo tik laikinai sulaikytas oro uoste ir iš jo paleistas. Tokie Austrijos prokurorų sprendimai pakerta abipusį pasitikėjimą tarptautiniais susitarimais ir kelia abejonių dėl tinkamo Europos Sąjungos bei tarptautinės teisės aktų taikymo“, – sako D. Valys.

Generalinio prokuroro pavaduotojas Andrius Nevera teigia, kad austrai dėl Sausio 13-osios bylos įtariamojo M. Golovatovo Lietuvai taikė sunkiai suvokiamus terminus. Be to, prokurorai abejoja, ar M. Golovatovas apskritai buvo išvežtas į laisvės atėmimo įstaigą. Antradienį surengtoje spaudos konferencijoje A. Nevera teigė, kad neoficialiais kanalais austrai spaudė Lietuvą pateikti informaciją apie M. Golovatovą iki penktadienio 12 valandos, t. y. vos per keturias valandas nuo tada, kai Lietuva gavo oficialų austrų pranešimą apie įtariamojo sulaikymą. Vėliau, anot A. Neveros, terminas buvo pratęsiamas po valandą. Generalinio prokuroro pavaduotojas ne sykį kartojo, kad didelės apimties medžiagą Lietuva Austrijai pateikė kiek įmanoma greičiau – visi austrų reikalauti vertimai į vokiečių kalbą Vienoje buvo pateikti praėjus maždaug 8 valandoms nuo informacijos apie M. Golovatovo sulaikymą gavimo. Anot jo, austrai nepateikė jokio aiškaus pagrindo, dėl ko visa informacija turėjo būti pateikta taip greitai. Generalinio prokuroro pavaduotojas mano, kad M. Golovatovas paleistas netgi be teismo sprendimo. Jį į Maskvą išleido atsakingas austrų prokuroras, vadovavęsis ne Lietuvai ir Austrijai taikomais tarptautiniais susitarimais, o nacionaline Austrijos teise. Lietuvos prokurorai teigia, kad tokiu būdu austrai pažeidė tarptautinę teisę. Generalinio prokuroro pavaduotojo žodžiais, kol kas sunku pasakyti, kaip Lietuva reaguos į galimus tarptautinių susitarimų pažeidimus Austrijoje. Tačiau mūsų šalis galėtų „pasilikti teisę“ elgtis atitinkamu būdu traktuojant analogiškus prašymus iš Austrijos, jei tokių būtų. Prokuroras taip pat užsiminė, kad gali būti, jog M. Golovatovas net nebuvo išvežtas iš oro uosto tranzitinės zonos, kurioje buvo sulaikytas. Be to, prokurorus nustebino ir austrų paskleistos žinios, esą M. Golovatovas be jokių problemų keliavo ir po kitas Europos valstybes, nepaisant galiojančio Europos arešto orderio.

Užsienio reikalų ministras Audronius Ažubalis Vilniuje liepos 19 dieną surengtoje diskusijoje apie Lietuvos narystę ES sakė: „Suprantama, laikrodžio atgal neatsuksi, tačiau šiandienos Lietuvos uždaviniai yra pirmiausia išsiaiškinti, kodėl Austrija ignoravo ES teisę, pasirūpinti, kad visoje Europos Sąjungos erdvėje būtų tinkamai įvertinti Austrijos veiksmai, ir užtikrinti, kad šią solidarumo stokos pamoką ES gerai išmoktų“. Pasak jo, visos ES partnerės jautrius ir svarbius klausimus turi spręsti preciziškai laikydamosi tarptautinių teisės normų.

Prie Austrijos ambasados Vilniuje pirmadienio vidurdienį buvo surengtas nesankcionuotas mitingas prieš Austrijos sprendimą paleisti M. Golovatovą. Į akciją susirinko Sausio 13-osios įvykių liudininkai, laisvės gynėjai, parlamentarai, žinomi visuomenės veikėjai. Kelios dešimtys mitinguotojų piktinosi Austrijos sprendimu. „Gėda Austrijai!“, „Kodėl“, „Gėda“, „Ne Kremliui – provokatoriams ir žudikams“ – skelbta mitinguotojų laikomuose plakatuose. Į dangų pakilo raudoni balionai su užrašais „KGB“. Akcijoje dalyvavusios konservatorės – Seimo narė Vilija Aleknaitė-Abramikienė ir Europos parlamento narė Radvilė Morkūnaitė-Mikulėnienė – Austrijos ambasados atstovams perdavė laišką ir knygą apie Sausio 13-ąją. Laiške išreiškiamas nusivylimas Austrijos veiksmais, primenama Sausio 13-osios istorija. Nepriklausomybės gynimo Sausio 13-osios brolijos valdybos narys Juozas Brūzga kalbėjo: „Aš ir Sausio 13-osios naktį buvau prie bokšto, viską mačiau. Austrija labai negražiai mūsų atžvilgiu pasielgė – tiek metų laukėme, vieną nuteisė, dar antrą buvo galima nuteisti, o taip greit paleido. Gal austrai Rusijos spaudimo pabijojo?“.

Antradienį Latvija ir Estija parėmė Lietuvą konflikte dėl M. Golovatovo paleidimo.

 

Atgal | Pirmasis puslapis | Redakcija