2011 m. rugpjūčio 12 d.
Nr. 56
(1936)

Krikščioniškos minties, kultūros ir visuomenės laikraštis

RUBRIKOS

ARCHYVAI

2001 metai
2002 metai
2003 metai
2004 metai
2005 metai
2006 metai
2007 metai
2008 metai
2009 metai
2010 metai
2011 metai

Tėviškės lobiai

Kodėl nepatrauklūs vandens telkiniai

Bronius VERTELKA

Jotainių tvenkinys

Vadoklių seniūnija turi didžiausius vandens telkinius Panevėžio rajone. Čia tyvuliuoja Juodžio ežeras ir Jotainių tvenkinys. Tačiau šie vandens telkiniai net ir karščiausiomis dienomis nebūna apgulti poilsiautojų – jie mieliau lekia  už šimtų kilometrų prie ežerų ar į pajūrį.

Vadoklių gyventojas Sigitas pasakojo, jog anksčiau Juodžio ežeras turėjo apie pusantro dešimtmečio maudytis tinkamų vietų, dabar jų rasi kokias penkias. Prie kai kurių privažiuoti neįmanoma dėl duobėto kelio. Nors ežerą kasmet vis daugiau užkariauja žolės, tačiau jo smėlėtą dugną, pasak miestelio senbuvio, neverta dirbtinai valyti. „Sovietmečiu „tiesino“ Juodos upės vagą. Dabar tose vietose – tiesiog griovys. Nebeliko upės grožio. Tačiau būtų neblogai matyti apšienautas ežero pakrantes, nors ežero priekyje“, –  kalbėjo vyriškis.


Dievytis kviečia savo glėbin...

Pranciškus ŽUKAUSKAS

Sakoma, kad šis kadaise buvęs
vandeningas ežeras „perkėlė“
savo vandenis į dabartinį
Dievyčio ežerą...

Nuo Šilalės keliaujant Laukuvos link, prieš pat Šiauduvos gyvenvietę, jau iš tolo dešinėje kelio pusėje išvysi aukštais medžiais apaugusį  Dievyčio piliakalnį. Už Šiauduvos – Dievyčio ežero akis... Ežeras nei ilgas, nei labai platus – iš viso 33 ha. Giliausia ežero vieta – 15 metrų. Į Dievyčio ežerą įteka Jautakio ir Šventupio upeliukai, o išteka vienintelė upelė Yžnė.  Čia gausu žuvų. Kartais užkimba tokių stambių lydekų, kad būna sunku ir ištraukti, ypač žvejojant iš valties. Gerai kimba ešeriai, karosai, kuojos, net lynai kartais patampo meškerę... Šis ežeras su aplinkinėmis kalvomis ir miškeliais yra Padievyčio landšaftinis draustinis.


Tėviškės lobiai

Senovinėje sodyboje tvarkosi naujoviškai

Vytautas Bagdonas

Domicėlė ir Stasys Augučiai
negaili nei laiko, nei
jėgų sodybos puoselėjimui

Stasys Augutis gimė ir gyvena Būtėnų kaime, Svėdasų seniūnijoje. Jaunystėje Skiemonių krašte susiradęs gyvenimo draugę Domicėlę, atsivežė į Būtėnus. S. Augutis daug metų dirbo vairuotoju, dabar pasirinko lengvesnį darbą. Domicėlė jau išėjo į užtarnautą poilsį, bet namuose be darbo nesėdi. Veikli moteris išrinkta Būtėnų kaimo bendruomenės pirmininke ir seniūnaite.


Atgal | Pirmasis puslapis | Redakcija