2011 m. rugpjūčio 12 d.
Nr. 56
(1936)

Krikščioniškos minties, kultūros ir visuomenės laikraštis

RUBRIKOS

ARCHYVAI

2001 metai
2002 metai
2003 metai
2004 metai
2005 metai
2006 metai
2007 metai
2008 metai
2009 metai
2010 metai
2011 metai

Tėviškės lobiai

Kodėl nepatrauklūs vandens telkiniai

Bronius VERTELKA

Jotainių tvenkinys

Juodžio ežeras

Vadoklių seniūnija turi didžiausius vandens telkinius Panevėžio rajone. Čia tyvuliuoja Juodžio ežeras ir Jotainių tvenkinys. Tačiau šie vandens telkiniai net ir karščiausiomis dienomis nebūna apgulti poilsiautojų – jie mieliau lekia  už šimtų kilometrų prie ežerų ar į pajūrį.

Vadoklių gyventojas Sigitas pasakojo, jog anksčiau Juodžio ežeras turėjo apie pusantro dešimtmečio maudytis tinkamų vietų, dabar jų rasi kokias penkias. Prie kai kurių privažiuoti neįmanoma dėl duobėto kelio. Nors ežerą kasmet vis daugiau užkariauja žolės, tačiau jo smėlėtą dugną, pasak miestelio senbuvio, neverta dirbtinai valyti. „Sovietmečiu „tiesino“ Juodos upės vagą. Dabar tose vietose – tiesiog griovys. Nebeliko upės grožio. Tačiau būtų neblogai matyti apšienautas ežero pakrantes, nors ežero priekyje“, –  kalbėjo vyriškis.

Prie ežero nėra  tualeto, todėl gamtinius reikalus poilsiautojai priversti atlikti  vandenyje ar miškelyje, nėra ir jokių pramogų  atvykusiems su vaikais.

Vaizdingoje pakrantėje įsikūrusio gyvenamojo  namo šeimininkas pastebėjo, kad jam apkarto rinkti kitų paliktas šiukšles. „Turiu planų, kaip būtų galima atgaivinti kultūringą poilsį prie ežero, bet apie tai ankstoka kalbėti“, – sakė jis. Netoliese ežero pakrantėje iškilo gražus pastatas iš rąstų, vyrai jau stiklino jo langus. Paties šio statinio savininko nepavyko sutikti.  Iš kitų lūpų teko girdėti, kad ketina imtis kaimo turizmo verslo.

O Jotainių tvenkinys atsirado dar sovietiniais laikais, užtvenkus Juodos upelį, ištekantį iš Juodžio ežero. Beveik 45 ha plotą turinčio vandens telkinio didžiausias gylis – apie tris metrus, tačiau jame nuskendo jau ne vienas. Statoki ir pavojingi tvenkinio krantai. Prie  maudyklės nėra nei kelio, nei vietos apsisukti automobiliu. Nėra čia nei tualeto ar persirengimo kabinos. Tiesa, Jotainių bendruomenės jaunimas tvenkinio pakrantėje pasistatė pavėsinę, tačiau ir ją gamtosaugininkai grasinasi nugriauti – per arti vandens, o tolyn patraukti nėra kur – privati žemė.

Paklaustas, kas turėtų pasirūpinti poilsiautojų gerove, ankstesnysis Vadoklių seniūnas dabar rajono vicemeras Antanas Pocius yra sakęs: „Permainų galima tikėtis iš privataus verslo. Turiu viltį, kad ateis laikas, kai prie vandenviečių bus tai, ko reikia normaliam poilsiui“.

Jotainiuose gyvenanti Angelė Narbutienė irgi palaiko kaimo turizmo vystymą prie vandens telkinių. Kas norėtų finansinės paramos,  patarė  kreiptis į rajono savivaldybės Smulkaus ir vidutinio verslo fondą, kur galima gauti paskolą su minimaliomis palūkanomis. Moteris sutiko, kad už suteiktas paslaugas turėtų mokėti, tačiau buvo prieš mokestį už maudynes ežere ar tvenkinyje.

Rajono meras Povilas Žagunis, kilęs iš Vadoklių seniūnijos, sakė:  „Ežero pakrančių sutvarkymui, jo dugno išvalymui būtini dideli pinigai, o jų šiandien neturime. Patvarkyti privažiavimo keliukus, pastatyti persirengimo kabinas ir tualetus pajėgi seniūnija. Savivaldybė padarė nemažai, įrengdama asfaltuotą kelią nuo Vadoklių iki pat Juodžio ežero“.

Vadokliai–Jotainiai–Panevėžys
Autoriaus nuotraukos

 

Atgal | Pirmasis puslapis | Redakcija