2011 m. rugpjūčio 12 d.
Nr. 56
(1936)

Krikščioniškos minties, kultūros ir visuomenės laikraštis

RUBRIKOS

ARCHYVAI

2001 metai
2002 metai
2003 metai
2004 metai
2005 metai
2006 metai
2007 metai
2008 metai
2009 metai
2010 metai
2011 metai

Tėviškės lobiai

Senovinėje sodyboje tvarkosi naujoviškai

Vytautas Bagdonas

Domicėlė ir Stasys Augučiai
negaili nei laiko, nei
jėgų sodybos puoselėjimui

Kiemas skęsta gėlynuose

Toks „laikrodis“
puošia pastato sieną

Senas lovys irgi gali
būti naudingas...

Sodiečių kiemą puošia maži
tvenkinėliai, apsupti gėlynų

Augučių sodybos centre –
dailus medinis kryžius

Ir šuns būda čia neįprasta

Stasys Augutis gimė ir gyvena Būtėnų kaime, Svėdasų seniūnijoje. Jaunystėje Skiemonių krašte susiradęs gyvenimo draugę Domicėlę, atsivežė į Būtėnus. S. Augutis daug metų dirbo vairuotoju, dabar pasirinko lengvesnį darbą. Domicėlė jau išėjo į užtarnautą poilsį, bet namuose be darbo nesėdi. Veikli moteris išrinkta Būtėnų kaimo bendruomenės pirmininke ir seniūnaite.

Domicėlė ir Stasys gyvena dar Stasio tėvų ir senelių 1922 metais statytoje troboje. Prieškario laikais statyti ir kiti pastatai. Kai kas naujai suremontuota, sutvarkyta, rūpestingai prižiūrima. Pasak Stasio, rūpesčių, tvarkant sodybą, būna per akis. Visi Augučių statiniai išsidėstę beveik hektaro plote, kurį tenka nuolat šienauti. Jų sodyboje gausu žaliųjų salelių – tarp akmenų sukomponuotų gėlynų. Gėlės žydi ir dabar, nors rudens šalnos jau kėsinasi į jų žiedus. Gėlynai, sodybos aplinka – tai daugiau žmonos Damutės rūpestis, o jis padeda, kai prireikia vyriškos jėgos. Padeda ir Utenoje gyvenantis sūnus Virginijus, ir Kaune įsikūrusi dukra Loreta, jų šeimų nariai.

Augučių sodybos centre stovi dailus medinis kryžius. Gėlėms sėkmingai panaudojami mediniai loviai bei kiti atgyvenę, senolių naudoti namų apyvokos daiktai. Ypač įvairios senienos, žinoma, kartu su gėlių kompozicijomis, dera prie molinio tvarto – tikro gilios senovės relikto. Netgi didžiulio medžio kelmas, rūpestingai nuvalytas, apdailintas, surado savo vietą kieme ir savotiškai papuošė erdves.

Kaip sako D. Augutienė, kūrybinių idėjų dažnai pasiūlo jų dukra Loreta, o tėvams belieka įgyvendinti. Ir pačiai Domicėlei kūrybiškumo netrūksta – ypač ji mėgsta daryti gražias sausų augalų kompozicijas. Verta dėmesio Augučių kieme net ir šuns būda su išdažytu prieangiu.

Sodiečių kieme stūkso ir kolūkinius laikus menanti buvusi galvijų ferma. Domicėlė ir Stasys sutvarkė aplinką, statinį suremontavo, netgi papuošė, tad šis kolūkmečio reliktas savotiškai papildo bendrą jaukios sodybos vaizdą. Vietoj tuo metu labai populiaraus „raudonojo kampelio“, įvairių buitinių ir gamybinių patalpų dabar čia galima pamatyti darbščiomis Augučių rankomis įrengtą jaukią svetainę, vaikų žaidimo kambarį, kambarius svečių poilsiui.

Savo gražioje, rūpestingai tvarkomoje sodyboje Augučiai įsirengė ir muziejų, kuriame išsaugota daug namų apyvokos daiktų, liaudies buities reikmenų.

Anykščių rajonas
Autoriaus nuotraukos

 

Atgal | Pirmasis puslapis | Redakcija