2011 m. rugpjūčio 17 d.
Nr. 57
(1937)

Krikščioniškos minties, kultūros ir visuomenės laikraštis

RUBRIKOS

ARCHYVAI

2001 metai
2002 metai
2003 metai
2004 metai
2005 metai
2006 metai
2007 metai
2008 metai
2009 metai
2010 metai
2011 metai

Mes ne iš tų, kurie įstengs pasipriešinti

Gintaras Visockas

Negalima nuolat kartoti neigiamos informacijos. Laikraštis paskelbė pasakojimą apie kokią nors blogybę, o mes ją puolame kartoti, perduoti iš lūpų į lūpas. Mes tarsi pamirštame, jog žodžio galia daug kartų didesnė, nei mums atrodo. Su žodžiais reikia elgtis atsargiai, kaip ir su ginklu, ugnimi ar peiliu. Peilį galima panaudoti ir gydymui, ir žudymui. Mūsų viena iš didžiausių klaidų – kritikuodami draugą, partnerį ar oponentą manome, kad jam darome  teigiamą įtaką. Iš tiesų kritika atsisuka prieš mus pačius. Kritikos žodžių negatyvumas pirmiausia kerta tiems, kurie juos ištaria, o ne tiems, kuriems jie taikomi. Kai liejame pyktį, pirmąja auka tampame mes patys...


Lojalumas valstybei

Algimantas Zolubas

Jauniaus Augustino piešinys

Atsivertę „Dabartinės lietuvių kalbos žodyną“, rasime, kad lojalus pilietis(-ė) yra bent išoriškai ištikimas valdžiai, neperžengiantis teisėtumo ribų. Toks apibrėžimas akivaizdžiai neatspindi žodžio „lojalumas“ esmės ir prasmės.

Pastaruoju metu ne tik Lietuvoje, bet ir visame pasaulyje šis žodis vis dažniau vartojamas kalbant tik apie verslą ir personalo vadybą, nes lojalus personalas tampa svarbiausiu įmonės pranašumu konkurencinėje kovoje. Tarkim, Japonijoje lojalumas savai firmai iškeltas į tokį lygį, kad atėję į darbą darbuotojai, gieda firmos himną (Lietuvoje atliekamų darbuotojų lojalumo tyrimų rezultatai rodo, kad darbuotojų prisirišimo prie darbovietės indeksas yra vienas žemiausių Baltijos šalyse ir Europoje). Iš tikrųjų lojalumas turi platesnę ir gilesnę prasmę.


Partijos ar sporto klubai?

Aleksandras JAKUBONIS

Kai buvo išrinktas Atkuriamasis Seimas, žinojome, ką jis turi atlikti. Ir jis tai atliko – paskelbė Lietuvos Nepriklausomybę. Po to vienas po kito išrenkami Seimai turėjo gelbėti Lietuvą iš krizių kaip ir Vyriausybės. Gelbsti ir neišgelbsti – vienai krizei lyg ir besibaigiant, prasideda kita. Vis ta pati muzika, kad ir kas groja ar dainuoja. Žūtbūt stengiamės prakišti valdžion vieną ar kitą partinę komandą. Pavyksta, atitinkami žmonės susėda valdžios kėdėse ir tuo viskas pasibaigia.


Atgal | Pirmasis puslapis | Redakcija