2011 m. rugsėjo 7 d.
Nr. 63
(1943)

Krikščioniškos minties, kultūros ir visuomenės laikraštis

RUBRIKOS

ARCHYVAI

2001 metai
2002 metai
2003 metai
2004 metai
2005 metai
2006 metai
2007 metai
2008 metai
2009 metai
2010 metai
2011 metai

Įamžintas Ukrainos dvasios milžinas Tarasas Ševčenka

Dr. Aldona Vasiliauskienė

Prie Taraso Ševčenkos paminklo.
Iš kairės: Asta Andrijauskienė,
Kauno ukrainiečių bendrijos
atstovas, LR nepaprastasis
ir įgaliotasis ambasadorius
Ukrainoje Petras Vaitiekūnas,
Vilniaus ukrainiečių draugijos
pirmininkė Natalija Šertvytienė,
LR Seimo pirmininkė Irena Degutienė,
Seimo narys Julius Dautartas,
Raisa Burdikienė (Klaipėda),
Ukrainos Aukščiausios Rados
pirmininkas Volodimiras Litvinas,
Nadija Arlauskienė (Jonava),
Ukrainos nepaprastasis
ir įgaliotasis ambasadorius
Lietuvoje Valerijus Žovtenka,
Viktorija Korvel, Seimo narys
Jonas Jagminas.

2009 m. spalio 9 d. prie Bazilionų vidurinės mokyklos (Šiaulių r.) atidengtas ir pašventintas Šv. Bazilijaus Didžiojo ordinui skirtas beveik keturių metrų aukščio ąžuolinis paminklas (skulptorė Birutė Kasperavičienė). Tai buvo pirmasis paminklas ukrainiečiams Lietuvoje ir pirmasis paminklas vienuoliams bazilijonams pasaulyje. 2011 m. rugsėjo 3 d. atidengtas naujas paminklas ukrainiečiams. Jis skirtas Ukrainos dvasios milžinui – poetui, dailininkui, rašytojui Tarasui Ševčenkai (1814 03 09 – 1861 03 10), pastatytas Vilniuje Bazilijonų, Arklių ir Visų Šventųjų gatvių sankirtoje esančiame skvere. Skulptorius Vitalijus Andrijanovas, o paminklo gamybą apmokėjo Ukraina (taip pat rėmė „Arvi“ grupės žmonės bei kiti rėmėjai).

Skulptūros atidengime dalyvavo Ukrainos Aukščiausios Rados pirmininkas Volodimiras Litvinas, LR Seimo pirmininkė Irena Degutienė, Vilniaus miesto meras Artūras Zuokas (jie ir atidengė paminklą), Ukrainos nepaprastasis ir įgaliotasis ambasadorius Lietuvoje Valerijus Žovtenka, Lietuvos Respublikos nepaprastasis ir įgaliotasis ambasadorius Ukrainoje Petras Vaitiekūnas, Seimo nariai, diplomatai, skulptūros autorius Vitalijus Andrijanovas, Vilniaus ukrainiečių draugijos pirmininkė Natalija Šertvytienė, poetas Vladas Braziūnas, ukrainiečiai, lietuviai, kitų tautybių Taraso Ševčenkos gerbėjai.

Skulptūros atidengimo ceremonijoje kalbėjo poetas Vladas Braziūnas, Seimo pirmininkė Irena Degutienė, Ukrainos Aukščiausios Rados pirmininkas Volodimiras Litvinas, Vilniaus meras Artūras Zuokas, Lietuvos Respublikos nepaprastasis ir įgaliotasis ambasadorius Ukrainoje Petras Vaitiekūnas, Vilniaus ukrainiečių draugijos pirmininkė Natalija Šertvytienė. Kalbėjusieji akcentavo Vilniaus svarbą T. Ševčenkos gyvenime, ypač jo asmenybės brandai, ir jo meilę Vilniui.

Vilniaus ukrainiečių draugijos pirmininkė N. Šertvytienė, dėjusi daug pastangų, kad paminklas būtų pastatytas, kalbėjo apie ilgą jo atsiradimo kelią. Juk net trijų kadencijų ambasadoriai siekė įgyvendinti Vilniaus ukrainiečių bendruomenės idėją – įamžinti Tarasą Ševčenką pastatant jam paminklą. N. Šertvytienė nuoširdžiai dėkojo Ukrainos ir Lietuvos valdžios institucijoms, Vilniaus savivaldybei bei visiems prisidėjusiems prie paminklo atsiradimo, ypač Lietuvos ukrainiečiams, už idėjos iškėlimą ir tikėjimą, kad kada nors pamatys paminklą.

N. Šertvytienė kalbėjo ir apie pasaulyje T. Ševčenkai pastatytus (manoma, kad jų skaičius siekia pusantro tūkstančio) ir dar statomus paminklus, jų prasmę. Kiekvienam ukrainiečiui paminklas T. Ševčenkai ne vien pagarbos ir meilės savo poetui išraiška, bet ir pačios Ukrainos simbolis – simbolis nepalaužiamos valios, kovos už Tėvynės laisvę. Paminklas – ne tik pagarba poetui, tai ir raginimas sekti jo idealais, nepraradusiais aktualumo ir šiandien.

 

Atgal | Pirmasis puslapis | Redakcija