2011 m. rugsėjo 9 d.
Nr. 64
(1944)

Krikščioniškos minties, kultūros ir visuomenės laikraštis

RUBRIKOS

ARCHYVAI

2001 metai
2002 metai
2003 metai
2004 metai
2005 metai
2006 metai
2007 metai
2008 metai
2009 metai
2010 metai
2011 metai

Vilniaus arkivyskupijoje

Varėnos dekanate

Iškilmingai paminėtas bažnyčios šimtmetis

Žolinių atlaidų procesija

Kabelių moterys

Kabelių klebonas kun. Algis
Vaickūnas sveikina iškilmių dalyvius

Žolinėse – su žolynais

Kabelių Švč. Mergelės Marijos
ėmimo į Dangų bažnyčia
per žolines minėjo šimtmetį

Kabelių Švč. Mergelės
Marijos Ėmimo į dangų bažnyčia

Maldininkai

KABELIAI. Žolinių dieną parapijos žmonės čia šventė ir bažnyčios šimto metų jubiliejų. Tądien juos laimino Kabelių parapijos iškilmėse dalyvavęs Vilniaus arkivyskupijos vyskupas emeritas Juozas Tunaitis bei aplinkinių parapijų kunigai. Į šventę susirinko ne tik gausus būrys dvasininkų, garbių svečių, parapijiečių, bet ir daugybė iš šio kaimo kilusių žmonių. Šimtmečio jubiliejų Kabelių Švč. Mergelės Marijos Ėmimo į dangų bažnyčia sutiko dailiai atnaujinta.

Žolinės dieną gėlėmis ir vainikais padabinta ir apkaišyta nedidukė medinė Kabelių Švč. M. Marijos Ėmimo į dangų bažnyčia sunkiai talpino tikinčiuosius. Įprasta, kad į Kabelių parapijos atlaidus gausiai renkasi ne tik parapijos gyventojai, bet ir iš miestų suvažiavę jų vaikai bei anūkai. Vyskupą džiugiai nustebino gausus būrys didelių ir mažų tikinčiųjų, pasitikusių jį su gėlėmis ir dzūkiška grikine babka. Palaiminęs bažnyčios šventoriuje ir prie vartų susirinkusius žmones, vyskupas Juozas Tunaitis skubėjo į bažnyčią aukoti šv. Mišių už parapiją, jos gyvus ir mirusius tikinčiuosius. Šv. Mišiose dalyvavo ir Varėnos dekanas kun. teol. lic. Justinas Aleknavičius, Ratnyčios klebonas kun. Žydrius Kuzinas, kun. Kazimieras Juozas Ambrasas SJ bei šios parapijos klebonas kun. Algis Vaickūnas, kuris pasveikino visus susirinkusius į bažnyčios jubiliejines iškilmes ir pakvietė bendrai maldai.

Pamokslo metu vyskupas J. Tunaitis prisiminė neilgą, bet įdomią Kabelių parapijos istoriją. Iki 1911 metų Kabeliuose bažnyčios nebuvo, kaimas priklausė Ratnyčios parapijai. Kai Ratnyčioje buvo rengiamasi griauti senąją, 1762 metais statytą bažnyčią, kaimo gyventojų dėka ji buvo perstatyta Kabeliuose. Archyvuose rašoma, kad tuo rūpinosi kun. P. Bernotas. Išardytą bažnyčią kaimo žmonės susivežė arkliais. Vėliau, beveik po dešimties metų, buvo įkurta ir Kabelių parapija. Jai tuomet priklausė maždaug 1 500 gyventojų. Vyskupas apgailestavo, kad dabar šioje parapijoje yra daug mažiau gyventojų, bet tuo pačiu pasidžiaugė, kad į iškilmes susirinko ir patys mažiausieji parapijiečiai. Jis sakė, kad Kabelių parapija nuo seno garsėja pamaldumu, todėl Dievas padėjo, kad ji, nors ir nedidelė, gyvuotų iki šiol. Vyskupas linkėjo kabeliškiams pamaldžių tikinčiųjų vardo neprarasti ir toliau.

Jo Ekscelencija prisiminė ir geru žodžiu minėjo šioje parapijoje dirbusius kunigus – šviesias asmenybes. Pirmasis kunigas Kabeliuose buvo Jurgis Zimkus, vėliau – Bernardas Sužiedėlis, Juozapas Augūnas, Pranciškus Čaglys, Nikodemas Pakalka, Juozapas Poškus, Konstantinas Molis, Vladislovas Jašukas, Alfonsas Merkys, Albertas Ulickas, Benediktas Urbonas, Karolis Garuckas, Alfonsas Petronis, Jonas Laučiūnas, Vytautas Pūkas, Petras Purlys, Valentinas Virvičius, Antanas Domeikis, Gintautas Stanevičius, Raimondas Varaneckas. Šiuo metu Kabelių parapijos klebonas – Algis Vaickūnas. Visi Kabeliuose tarnavę kunigai yra pastebėję, jog šios parapijos žmonės dvasingesni nei kitur, todėl Jo Ekscelencija sakė, kad pamaldi parapija nusipelnė gerų dvasios ganytojų.

Gražiausiais žodžiais parapijiečiai iki šiol mena kun. P. Čaglį, kurio dėka parapija tapo viena iš pirmaujančių Vilniaus krašte. Jam kunigaujant susikūrė katalikų pasauliečių tretininkų organizacija, neturinti vienuolystės įžadų, kuri su pertraukomis veikė ir sovietmečiu. Apie jos veiklą prisiminimais noriai dalijosi ir Kabeliuose tebegyvenanti paskutinė Kabelių parapijos tretininkė Romualda Grigienė. Kilniadvasis ganytojas kun. Jonas Lauriūnas, devyniolika metų tarnavęs Kabeliuose, buvęs karo gydytojas, laisvai kalbėjęs keletu užsienio kalbų – kaimo pasididžiavimas. Sovietiniais metais jis vadovavo slaptai kunigų seminarijai. Tai su pasididžiavimu mena ir jo auklėtinis vyskupas Jonas Boruta.

Antroji pamokslo dalis buvo skirta Žolinės – Švč. Mergelės Marijos Ėmimo į dangų – šventei. Šv. Mišių metu vysk. J. Tunaitis jaunimui suteikė Sutvirtinimo Sakramentą, vėliau pašventino į bažnyčią suneštus žolynus. Šv. Mišių pabaigoje aplink bažnyčią nusidriekė ilga procesija su vėliavom.  Kabeliuose tebegyvuoja graži tradicija – mažosios parapijietės vyskupui po kojomis barstė spalvingas darželių ir laukų gėles.

Po iškilmių, kitapus šventoriaus tvoros vyko linksma dzūkiška popietė, kurioje dainavo Margionių ir Ašašninkų folkloro ansambliai, Vilniaus folkloro ansamblis „Ūla“ (vadovė Janina Bukantaitė), koncertavo folkloro grupė „Ratilai“ (vadovas Darius Mockevičius). Kabelių bitininkas Algirdas Valentukevičius vyskupui įteikė krepšį su naminiu sūriu ir medaus koriu. Kabeliškius pasveikino ir šventėje dalyvavęs Seimo narys Algis Kašėta: „Ši bažnyčia, kaip ir kitos Dzūkijos pakraščio bažnyčios, labai brangi, nes labai daug prisidėjo prie lietuviškumo ir lietuviškų papročių išsaugojimo šiame krašte“, – kalbėjo Seimo narys, linkėdamas ir ateityje puoselėti dvasines dovanas, gautas iš protėvių.

Varėnos rajono savivaldybės meras Elvinas Jankevičius pažymėjo, kad Kabelių parapija, kaip ir visas Varėnos kraštas, yra vertinga, nes turi didelį etnokultūros paveldą, ir, svarbiausia, tvirtą tikėjimą, kuris, pasak mero, leido išsaugoti šią gražią medinę bažnytėlę per šimtą Lietuvai sunkių metų. „Tegu Jūsų bažnyčia stovi dar ne vieną šimtmetį ir teikia Jums palaimą ir atgaivą...“– linkėjo rajono vadovas.

Parapijos tikinčiųjų komitetas ir klebonas kun. Algis Vaickūnas įteikė padėkas aktyviems parapijiečiams, kurie prisidėjo rengiant šventę bei atnaujinant bažnyčią ir tvorą aplink ją.

Nuotaikingo koncerto metu visi buvo kviečiami pasivaišinti dzūkiškais skanėstais.

Rūta Averkienė

Autorės nuotraukos

 

Atgal | Pirmasis puslapis | Redakcija