2011 m. rugsėjo 9 d.
Nr. 64
(1944)

Krikščioniškos minties, kultūros ir visuomenės laikraštis

RUBRIKOS

ARCHYVAI

2001 metai
2002 metai
2003 metai
2004 metai
2005 metai
2006 metai
2007 metai
2008 metai
2009 metai
2010 metai
2011 metai

Telšių vyskupijoje

Telšių dekanate

Pirmojoje Žemaičių Katedroje – Šv. Roko atlaidai

Grupė ministrantų ir adorančių
su kun. Dariumi Povilaičiu
ir kan. Jonu Petrauskiu. Dešinėje –
būgnininkai tėvas ir sūnus

Tikintieji Šv. Roko atlaidų
procesijoje aplink bažnyčią

VARNIAI. Nedidelė medinė, Vytauto Didžiojo laikus menanti Varnių Šv. Aleksandro bažnyčia, esanti pačiame miesto centre, savo amžių skaičiuoja nuo 1413 metų. Bažnyčia  buvo pašventinta 1417 metais Didžiojo Lietuvos Kunigaikščio Vytauto  rūpesčiu, kaip pirmoji Katedra, įvedant krikštą Žemaitijoje. Per prabėgusius beveik 600 metų ši bažnyčia buvo ne kartą perstatyta. Ji įgijo dabartinį vaizdą 1779 metais ir yra vėlyvojo baroko bei liaudies architektūros sintezės pavyzdys. Sovietmečiu ji buvo iš tikinčiųjų atimta, paversta sandėliu, parduotuve, tuometinės proftechninės mokyklos valgykla ir t.t. 1991 metais ji grąžinta tikintiesiems, o 1995 metais rugsėjo 23 dieną atšventinta. Padedant Telšių vyskupijai, varniškiams tikintiesiems bei didelių šios bažnyčios klebono, Telšių dekano kan. Jono Petrauskio pastangų dėka, ši šventovė vėl tapo jaukiais ir gražiais Dievo namais. Nors bažnytėlė tituluota Šv. Aleksandro titulu, tačiau joje populiarūs ir daug iškentėjusio Šv. Roko atlaidai.

Rugpjūčio 21-ąją, sekmadienį, į Varnių Šv. Aleksandro bažnytėlę švęsti Šv. Roko atlaidų nuo pat ryto rinkosi varniškiai. Visi turėjo progą pasigrožėti šios šventovės klebono kan. J. Petrauskio rūpesčiu sutvarkyta šventoriaus aplinka, išdabintu, išblizgintu bažnyčios vidumi. Įspūdingai atrodo ir bažnyčioje esantis šv. Roko paveikslas bei vėliava.

Votyvos šv. Mišias aukojo šventovės šeimininkas klebonas kan. J. Petrauskis, o homiliją apie Bažnyčios reikšmę žmogaus gyvenime sakė atlaidus vedęs Tverų klebonas kun. Darius Povilaitis. Po Votyvos vyko Švč. Sakramento adoracija, sukalbėtas Dievo Gailestingumo vainikėlis pagal regėtoją šv. seselę Faustiną. Paskui sugiedota Švč. Mergelės Marijos litanija, pasimelsta į Dievo Motinėlę, prašant jos užtarimo pašaukimams į kunigystės luomą.

Iškilmingas Sumos šv. Mišias aukojo kun. D.  Povilaitis. Jis pakvietė visus gyventi Dievo artumoje, pasikliauti Jėzumi Kristumi, drąsiai išpažinti tikėjimą Juo ir nebijoti skleisti Gerosios Naujienos visuomenėje, savo gyvenamojoje aplinkoje. Atlaidų metu kunigams talkino Telšių Vyskupo Vincento Borisevičiaus kunigų seminarijos klierikas Feliksas Špokas, gausus būrys ministrantų ir adorančių. Darniai giedojo Varnių parapijos choras, vadovaujamas nuo 1963 metų abiejose Varnių bažnyčiose vargonininku dirbančio Juozo Laugalio.

Įspūdingai atrodė iškilminga procesija aplink bažnyčią. Ją pagyvino ne tik tikinčiųjų gausa, gražiai giedojęs choras, bet ir prie bažnyčios mušamas būgnas, kurio garsas buvo girdimas visame Varnių mieste. Tai buvo tarsi ženklas, kad istorinė ir visokį pažeminimą iškentusi Varnių Šv. Aleksandro bažnytėlė ir toliau sėkmingai tarnauja tikintiesiems.

Pranciškus Žukauskas

Autoriaus nuotraukos

 

Atgal | Pirmasis puslapis | Redakcija