2011 m. rugsėjo 16 d.
Nr. 66
(1946)

Krikščioniškos minties, kultūros ir visuomenės laikraštis

RUBRIKOS

ARCHYVAI

2001 metai
2002 metai
2003 metai
2004 metai
2005 metai
2006 metai
2007 metai
2008 metai
2009 metai
2010 metai
2011 metai

Sudėtinga padėtis Ignalinos elektrinėje

Apie uždaromos Ignalinos atominės elektrinės projektus plūsta prieštaringa informacija, tačiau akivaizdu, kad projektai brangsta šimtais milijonų litų ir kelerius metus vėluoja. Tęsti jėgainės uždarymą Lietuvai gali tekti savo lėšomis, nes ES kol kas nusiteikusi tam skirti tik pusę reikalingos 3 mlrd. Lt sumos. Tokius duomenis pateikia Ignalinos atominės elektrinės (IAE) Korporatyvinių reikalų direktorius Osvaldas Čiukšys. O. Čiukšys teigia, kad IAE vadovybė yra neveiksni, nes suirutė IAE naudinga Rusijos kapitalo Vokietijos bendrovei „Nukem Technologies“. Taip jis sakė antradienį interviu Žinių radijo laidoje „Aktualusis interviu“ . O. Čiukšys sakė: „Aš manau, kad naudinga yra tiems, kurie stengiasi padidinti sutarčių kainas ir toliau vilkinti uždarymo darbus, tai yra pagrindiniams mūsų rangovams („Nukem Technologies“ – red.). Tai nėra paslaptis. Anos pusės pasamdyti lobistai veikia labai aktyviai tiek Europos Komisijoje, tiek Europos Parlamente“. Pasak jo, prezidentės teiginiai, kad energetikos viceministras Romas Švedas iš užimamų pareigų pasitraukė negalėdamas susitvarkyti su iššūkiais, gali būti traktuojamas kaip genocidas prieš profesionaliai dirbančią gerąją valdininkiją. Jo manymu, Lietuvos politinei sistemai įprasta juodinti nebereikalingus žmones. Tokia schema būdinga posovietinėms valstybėms. O. Čiukšys interviu sakė: „Kadangi pažįstu šį žmogų gana ilgai ir teko kartu ne pirmą kartą atsidurti vienoje komandoje, galiu pasakyti, kad, ko gero, jeigu Lietuva turėtų daugiau tokių valdininkų iš didžiosios raidės, tokių profesionalių, atsidavusių reikalui žmonių, mes jau gana ilgai gyventume kokybiškai kitoje valstybėje. Aš manau, kad toks vertinimas jam buvo didžiulis smūgis. Tai yra tiesiog genocido prieš gerąją valdininkiją, kuri yra kiekvienos valstybės stuburas, dalis“.

O. Čiukšys jau dvi savaites kartojo pats iš posto nesitrauksiantis. Tačiau trečiadienį jis buvo atstatydintas. O. Čiukšys žada tokį sprendimą paduoti į teismą. Jo žiniomis, Energetikos ministerijoje planuojama į IAE technikos direktoriaus kėdę sodinti specialistą iš Vokietijos. Antradienį Seime po Jungtinės frakcijos posėdžio žurnalistams jis sakė, kad ministro Arvydo Sekmoko komentaras rodo, jog „ieškoma priežasčių pateisinti bevaldystei, kuri vyksta. Sakoma, kad elektrinę eksploatavę darbuotojai pykstasi su nauja komanda, sakyčiau, kad tai yra visiška netiesa – senieji darbuotojai nepatenkinti sprendimais, kurie buvo daromi mane keičiant ta dalimi komandos, kuri atsirado visai neseniai, prieš kelis mėnesius“. Paklaustas, ką turi mintyse sakydamas, kad IAE yra bevaldystė, jis atsakė: „Reikėtų paklausti įmonės darbuotojų, ar jie iš įmonės vadovo sulaukia operatyvių nurodymų, ką daryti ir visų strateginių tikslų iškėlimo. Aš manau, kad tai yra pagrindinė priežastis, kodėl tvyro įtampa. Vadovas turi vadovauti, o ne iš ministerijos laukti nurodymų, kaip vadovauti“. Jis perspėjo, kad bus siūloma vienam Vokietijos specialistui užimti technikos direktoriaus poziciją ir mokama didžiulė alga, nors „tiek elektrinėje, tiek Lietuvoje yra pakankamai specialistų, kurie galėtų patys susitvarkyti“.Tautos prisikėlimo partijos lyderis Arūnas Valinskas frakcijos pokalbyje su O. Čiukšiu tvirtino, kad koalicijoje kyla įtampa, ir konservatoriai kaltę dėl nesugebėjimo spręsti problemų bando permesti arba ant kitų ministrų, arba ant čia dirbusių žmonių pečių. Energetikos ministrą jis įvardijo kaip vieną iš pagrindinių problemų šioje situacijoje.

Žiniasklaidoje pasirodė pranešimai, kad uždarytoje Ignalinos atominėje elektrinėje kone kas mėnesį įdarbinami nauji konsultantai, kuriems žarstoma dešimtys tūkstančių litų. Ekspertas iš Vokietijos, konsultantai iš Švedijos, teisininkai iš Anglijos – tokių naujų darbuotojų sulaukia IAE ne tiktai iš Vilniaus, bet ir iš visos Europos. Nuo lapkričio mėnesio elektrinėje dirbantis specialistas iš Vokietijos Karstenas Frankas, eksploatavimo nutraukimo projektų ekspertas arba generalinio direktoriaus patarėjas, per mėnesį pagal sutartį dirbantis tik dvi savaites, už tai gauna 56 tūkstančių litų algą. Likusį laiką jis praleidžia Vokietijoje, kur dirba kitoje bendrovėje. Dideles algas gauna IAE generalinio direktoriaus Žilvino Jurkšaus patarėjai Tomas Liukaitis, Aidas Šuopys ir Vaidas Skirmantas – jų mėnesio atlyginimai viršija 10 tūkstančių litų, nors nė vienas iš jų neturi darbo patirties energetikos įmonėse. Pats Ž. Jurkšus gauna 26,3 tūkstančio litų atlygį per mėnesį. Aišku, elektrinės uždarymo darbai yra sudėtingi, bet atliktais darbais dar nelabai galima pasigirti. Ž. Jurkšus patvirtino, kad yra nesutarimų tarp senos komandos ir naujų žmonių. Tai O. Čiukšys yra pavadinęs „chaosu“. „Yra šiokie tokie atlyginimų skirtumai, keliantys pagrįstą senų darbuotojų nepasitenkinimą, bet tai bus sureguliuota anksčiau ar vėliau“, – kalbėjo Ž. Jurkšus. Daugiau esminių problemų įmonė neturi. IAE vadovas teigė negalįs atsakyti, kaip sėkmingai ir greitai pavyks uždaryti jėgainę.

Energetikos ministras Arvydas Sekmokas patvirtino, kad ketinama svarstyti nesutarimus uždaromos IAE administracijoje. Jis mano, kad priešprieša tarp darbuotojų susidarė todėl, kad bendros kalbos negebėjo rasti komanda, eksploatavusi jėgainę, ir naujoji, pradėjusi dirbti ją uždarant.

Visagino savivaldybės merė Dalia Štraupaitė bara politikus, kad leido įsisiausti chaosui uždaromoje Ignalinos atominėje elektrinėje. Tai atnešė ne tik daug nerimo darbuotojams, bet ir visiems miesto gyventojams dėl jų pačių ir jėgainės saugumo. Anot jos, IAE trūksta stabilumo ir aiškumo, ar užteks lėšų uždaryti vienintelę Lietuvos atominę jėgainę. Neturėtų būti per dažnai keičiami įmonės vadovai, kurių kaita įneša nestabilumo jausmą visam kolektyvui ir miestui. D. Štraupaitė pripažino, kad jėgainėje vyksta „tylus chaosas“. Ministerija nepasitikėjo buvusiu vadovu O. Čiukšiu, nepasitiki ir dabartiniu vadovu. D. Štraupaitė baiminasi, kad intrigų kupinoje IAE gali netrukus įvykti kas nors panašaus į šio pirmadienio incidentą Prancūzijoje, kai nugriaudėjo sprogimas neveikiančioje Markulo atominėje elektrinėje.

 

Atgal | Pirmasis puslapis | Redakcija