2011 m. rugsėjo 23 d.
Nr. 68
(1948)

Krikščioniškos minties, kultūros ir visuomenės laikraštis

RUBRIKOS

ARCHYVAI

2001 metai
2002 metai
2003 metai
2004 metai
2005 metai
2006 metai
2007 metai
2008 metai
2009 metai
2010 metai
2011 metai

Įvertinti už gerumą

Gintarė Martinaitienė

Nors Bronislavai Žemaitaitienei
likimas negailėjo išbandymų,
ant jos pečių ir dabar didžiulė
atsakomybė, o viltys dedamos
į globotinę Bernadetą

Dalijai Merčaitienei reikės
daug sveikatos ir stiprybės,
kol užaugins ir į gyvenimą
išleis tris globojamus anūkėlius

Šakių rajono Vaiko teisių apsaugos skyrius jau vienuolikti metai organizuoja šventę globėjams, kurios metu jie pagerbiami specialiomis „Gerumo paukštės“ nominacijomis. Šiais metais simboliniai sparnai nutūpė šešių globėjų rankose, kurios glosto, rūpinasi ir suteikia meilę svetimiems vaikams.

Tikrųjų tėvų galbūt neatstos niekas, tačiau tą gerumą, kurį globotiniams dovanoja globėjai, taip pat ne bet kas galėtų dovanoti. Šiuo metu Šakių rajone yra 168 globojami vaikai. Būtent jiems ir jų globėjams buvo skirta „Gerumos paukštės“ šventė, privertusi susimąstyti, kiek daug gyvenime neteisybės ir sunkumų tenka patirti vaikams...

Pirmąją nominaciją „Už ilgus globos metus“, skirtą Onai Degutienei, įteikė bendrovės „Jundula“ vadovė Rasita Grincevičienė. Namų šilumą nominantės namuose jau ne vienerius metus yra radusi globotinė Kristina. Mergaitė buvo ypač susigyvenusi su močiute, tad jos netektį išgyveno ypač sunkiai. Sunkiai Kristina susitaikė ir su žinia, kad ją augina ne tikrieji tėvai. Nemažai pastangų globėjai teko įdėti, kad piešiniuose atsirastų šviesesnių spalvų, tačiau dabar ji džiaugiasi augančia jautria ir gerai besimokančia mergaite. O. Degutienei, kaip ir kitoms nominantėms, buvo skirtas ne tik simbolinis Gerumo sparnas, bet ir mero Juozo Bertašiaus padėkos raštas už dalijimąsi meile, šiluma bei drąsą gyventi kitaip.

Nominacija „Už amžiną rūpestį“, kurią įsteigė rajono vadovas, buvo įteikta Renatai Girdauskienei. Ji yra keturių vaikų mama ir daugiau kaip dešimt metų – Ernesto globėja. Ernestas turi ir savo mamos nuotrauką, kaip ir ši – jo. Be to, vaikinas ją kartais aplanko pensionate kitame rajone, kur ji gyvena ir sako, kad užaugęs rūpinsis ja.

Judita ir Jaunius buvo visai maži, kai mirė jų mama. Jie dar ilgai vakarais išeidavo pasikalbėti ir žiūrėdavo į danguje mirgančias žvaigždes tikėdami, jog viena jų – mamos. Jie sunkumus ir skausmą įveikė padedami globėjos Linos, kuri yra reikli: netgi į vakarėlius merginą nuveža ir iš jų parsiveža pati. Ji laikosi šeimos tradicijų – jei gimtadienis, tai jį reikia švęsti tikrąją dieną. O dar pokalbiai prie laužo ir kiti šeimyniniai ritualai... Linai Vasiliauskienei Seimo narys Mindaugas Bastys įteikė Gerumo sparną „Už namų šilumą“. Pati nominantė dėkojo už sveikinimus ir teigė nesijaučianti nusipelniusi ar daranti kažką ypatingo.

Kai mama Irma išėjo iš šio pasaulio, jos vyriausiajai buvo septyneri, viduriniajam – šešeri, o jauniausiam – ketveri. Vaikai liko močiutei, o dabar globėjai Dalijai Merčaitienei. Taip moteris jau trejus metus gyvena anūkų džiaugsmais ir rūpesčiais, atiduodama jiems visą save. Ji siekia anūkus užauginti dorais žmonėmis, lydi juos į mokyklą ir pasitinka grįžtančius. D. Merčaitienės vicemerės Rimos Rauktienės įsteigta nominacija buvo įteikta „Už prisiimtą atsakomybę“. „Būkit be galo stipri, nes dar teks užauginti tikrai mažus vaikus“, – linkėjo R. Rauktienė. Pati nominantė dėkojo Vaiko teisių apsaugos skyriaus darbuotojoms bei Lekėčių seniūnijai už pagalbą.

Bronislava Žemaitaitienė prieš daugelį metų atvėrė duris namų neturinčiai mergaitei ir tikėjo, kad senatvėje ji bus paguoda ir atrama, tačiau atsitiko taip, jog dabar ji glaudžiasi ne prie jos, o prie anūkėlės, kurią ir globoja. Nors neseniai Bronislava atšventė savo aštuoniasdešimtmetį, likimas jai negailėjo smūgių. Ji augina neįgalų sūnų, prižiūri pasiligojusį ir iš lovos nesikeliantį vyrą bei stengiasi atiduoti viską, kas geriausia globojamai anūkei Bernadetai. Bronislava viliasi, kad dėmesys ir rūpestis, skirtas Bernadetai, nenueis perniek. Verslininkės Odetos Bastienės įsteigtas Gerumo sparnas B. Žemaitaitienei buvo įteiktas „Už pasiaukojimą“.

Gyvenimas susiklostė taip, kad motina neaugino nė vieno iš savo keturių vaikų, o jauniausioji Diana namų šilumą rado globėjos Genės Valatkaitienės šeimoje. Lengva nebuvo, nes mergaitė slapčia vis grįždavo į senuosius namus, kuriuose patyrė ne vieną likimo smūgį. Dabar globėja džiaugiasi galimybe auginti tvarkingą ir gražią mergaitę, o pati Diana stengiasi gerai mokytis, yra jautri ir atsakinga. Joms netrūksta ateities planų ir užmojų. Ūkininkų Jurgitos ir Mindaugo Martinaičių įsteigtą Gerumo sparną „Už išmintingumą ir kantrybę“ globėjai įteikė Rasa Martinaitienė.

Susirinkusiesiems muzikinę programą dovanojo šakietė Modesta Domeikaitė ir naumiestietė Akvilė Atkočaitytė. Vėliau žiūrovus linksmino cirko studijos „Šypsena“ artistai, o po renginio visi vaikai buvo vaišinami jiems skirtomis vaišėmis.

Šakiai
Dariaus Pavalkio nuotraukos

 

Atgal | Pirmasis puslapis | Redakcija