2011 m. rugsėjo 30 d.
Nr. 70
(1950)

Krikščioniškos minties, kultūros ir visuomenės laikraštis

MŪSŲ
RĖMĖJAS

Kultūros zona


XXI Amžius

Laikas ir žmonės

Prie vaikystės akmenų

Alvyra Grėbliūnienė

Vaikystės dienų atspindžiai:
šeštokietės: Vida
Juknelytė-Kančienė ir Dalia
Milukaitė-Buragienė (dešinėje)
Autorės nuotraukos

Vaikai skaito eilėraščius

Poetė Dalia Milukaitė-Buragienė šeštokiečius nudžiugino nauja knyga „Tėviškės akmenėliai“, skirta vaikams. Iš viso autorė išleido jau daugiau kaip 20 (vaikams – ketvirtoji knygų). Visų jų puslapius poetė pirmiausia atverčia gimtinėje – Šeštokuose. Autorės tikslas – paminėti mielą tėviškę. Taip ir knygos pavadintos: „Medžių abėcėlė“, „Lietuvos uogelės ABC...“, „H. K. Anderseno pasakų herojai“. Knygelės pristatymu Šeštokų kultūros namų salėje buvo paminėta Tarptautinė vaikų gynimo diena. Šis susitikimas su gimtinės atžalynu ir visais šeštokiečiais poetei brangus dar ir dėl to, kad minimos jos senelio brolio kun. Antano Miluko 140- osios gimimo metinės. Ta proga birželio 24 dieną Šeštokų bažnyčioje aukotos šv. Mišios, susirinko plati, prasmingai tęsianti kunigo pradėtus darbus Milukų giminė.

Lazdijų raj. sav. viešosios bibliotekos Šeštokų padalinio vyresnioji bibliotekininkė Vilija Labenskienė savo darbui atiduoda visą profesinę išmonę ir širdies šilumą. Vilijai renginį vesti padėjo Šeštokų kultūros namų direktorė Regina Mociejūnienė. Jų pagalbininkai ir dalyviai – maži ir dideli bibliotekos lankytojai.

Bibliotekininkė vaizdingai papasakojo apie Šeštokų kraštietės knygelę, apie poetės aprašytus akmenėlius, simbolizuojančius atmintį, meilę, džiaugsmą ar liūdesį. Jie gali šypsotis, tiesti ranką, nuraminti. Nuobodžiai laukuose tūnantys pilki, niekam neįdomūs akmenys gali tapti reikšmingi. Renginio vedėja pakvietė vaikus akmenėlius prakalbinti. Salėje ant stalo pūpsojo krūvelė nebylių, neišvaizdžių akmenukų. Vaikai flomasteriais, dažais, teptukais ir pieštukais akmenis pavertė pasakų, animacinių filmų herojais, boružėle, padeklamavo poetės eilių.

Knygelės „Tėviškės akmenėliai“ autorė D. Milukaitė-Buragienė taip pat paskaitė eilėraščių.

Ji tarsi išskleidė sonetų vainiką – mažytį gamtos stebuklą, poetinio žodžio siūlais surištą knygelę „Kamanų klampynė“, skirtą Akmenėje esančiai Kamanų klampynei – Viešpaties sukurtai harmoningai retų paukščių ir augalų populiacijų gamtos buveinei. Joje pempę šnekina „sugrįžę sėjikai“, gervių giesmė „lyg vargonai nežinomi gaudžia“. Poetė primena, jog „laikinumo vitražais dangus/ Šiandien laimina mūsų buvimą“, o mes visi esame tik žeme keliaujantys laiko piligrimai ir atsakome už Dievo kūrinijos išsaugojimą...

Šeštokų vidurinėje mokykloje dirbusios mokytojos lituanistės Gražinos Šmulkštytės eilėraščių rinkiniui „Nebaigtoji daina“ išvysti pasaulį ir paliesti ne vieno skaitytojo širdį padėjo poetė D. Milukaitė-Buragienė. Ji, buvusi mokytojos auklėtinė, iš Irenos Ratkevičiūtės-Meištienės išsaugotų auklėtojos rankraščių, asmeninių nuotraukų surinko ir išleido knygą. Viršelio autorė – gydytojos giminaitė dailininkė Gražina Milukaitė-Žemaitienė. Renginyje jos eilėraščius skaitė Regina Mociejūnienė. Profesorė hab. dr. Ona Danutė Klumpytė, buvusi G. Šmulkštytės jaunystės metų draugė tremtyje, žiniasklaidoje rašė, jog tų dienų jaunimo „lagerių universitetai“ nesudarė sąlygų eilėraščius tobulinti,  „bet ši poezija liudija apie turtingą pokario jaunimo dvasinį pasaulį ir patraukia jausmų autentiškumu“.

Šviesiam kun. Antano Miluko atminimui poetė Dalia Milukaitė-Buragienė paskyrė ne vieną eilėraščių ciklą. Viename iš jų autorė rašo: „Aš gimiau tuos namuos,/ Kur Tavieji žvaigždynai/ Liejo šviesą ir skleidė/ Lietuviško žodžio garsus,/ Ir žinau, kad kely, / Į kurį Tu skubėjai,/ Gimė žodžiai:/ Meilė, Tėvynė, Žmogus.

Šeštokai, Lazdijų rajonas

 

Atgal | Pirmasis puslapis | Redakcija