2011 m. spalio 21 d.
Nr. 76
(1956)

Krikščioniškos minties, kultūros ir visuomenės laikraštis

RUBRIKOS

ARCHYVAI

2001 metai
2002 metai
2003 metai
2004 metai
2005 metai
2006 metai
2007 metai
2008 metai
2009 metai
2010 metai
2011 metai

„Kamajų respublikoje“ – vėl graži šventė

Vytautas Bagdonas

Išradingumu pasižymėjo ir kalvio
amatą bendruomenių kiemelyje
prisiminė Kalvių kaimo žmonės

Erdvioje A. Strazdo aikštėje
pakako vietos ir žiūrovams,
ir šokėjams

Ir Kamajų seniūno Vytauto Vilio
aktyvi veikla įvertinta ordinu

Ordinu „Už nuopelnus Kamajų
respublikai“ apdovanota
Aukštakalnių kultūros namų
meno vadovė Esmeralda Smalstienė

Gardėsiais iš žvėrienos
vaišino kamajiškiai medžiotojai

Antazaviškiai ne tik pradžiugino
koncertu, bet ir gražiai
papuošė savo kiemelį

Visus linksmino nuotaikinga
Antazavės kapela

Seimo nario Algimanto
Kazulėno sveikinimo žodis

Užrašas „Kuc kuc Kamajuos“
jau tapo „firminiu“
ir gerai visiems žinomu ženklu

Kamajiškiai ir aplinkinių vietovių gyventojai jau įprato kiekvieną rudenį susiburti tradicinėje šventėje „Kuc kuc Kamajuos“. Spalio 8–9 dienomis Kamajuose organizuota 28-oji tokia šventė. Įprasta, kad tomis dienomis šis Rokiškio rajono miestelis pasipuošia iškabomis su užrašu „Kamajų respublika“, kurioje netgi galima nusikalti specialias monetas.

Iš tiesų, „Kamajų respublika“ trumpai gyvavo 1905-aisiais, kai revoliucingai nusiteikę kamajiškiai nusprendė „atsisakyti senojo svieto“, pasipriešinti carinei priespaudai ir gyventi pagal savo nustatytą tvarką, priimtus vietinius įstatymus. Žinoma, su „Kamajų respublikos“ aktyvistais greitai buvo susidorota, pažangi kamajiškių mintis užgniaužta. Tačiau tie įvykiai įėjo į krašto istoriją ir iki šiol nepamirštami...

Tradicinė šventė „Kuc kuc Kamajuos“ prasidėjo sportinėmis varžybomis Kamajų Antano Strazdo gimnazijos salėje. Čia veikė ir jaunimo amatų kambariai, parodyti du spektakliai, kuriais pradžiugino Rokiškio rajono Bajorų lėlių teatras ir Utenos rajono Leliūnų kultūros namų mėgėjų teatro kolektyvas „Leliūnė“. Kamajiškiams ir jų svečiams pirmąją tradicinės šventės dieną koncertavo Antano Strazdo gimnazijos moksleiviai ir Zarasų rajono Antazavės kultūros namų etnografinis ansamblis. Vakarėjant Kamajų Šv. Kazimiero bažnyčioje vyko džiazo muzikanto saksofonininko Petro Vyšniausko ir vargonininko Bernardo Vasiliausko koncertas. Miestelio aikštėje vakare koncertavo jaunimo grupė „Kastaneda“. O šventiniams fejerverkams nušvietus Kamajų padangę, prasidėjo jaunimo diskoteka.

Renginių gausa „Kamajų respublikoje“ visus džiugino ir kitą dieną. Nuo ankstyvo rytmečio iki pavakarių čia šurmuliavo šventinis kermošius. Ir ko tik toje mugėje nebuvo. Net seilė tįso, žvelgiant į visokiausius pyragus, naminę duoną, sūrius, kvapnius mėsos gaminius. Ir medelynai, ir privatūs sodininkai siūlė vaismedžius, vaiskrūmius, daugelis mielai juos pirko, vis pasiteiraudami, kaip kokį augalą sodinti, prižiūrėti, per žiemos šalčius apsaugoti. Būta įvairiausių suvenyrų, papuošalų, medžio drožinių ir raižinių, piešinių, pintų baldų – visko net neišvardinsi. Erdvioje poeto ir kunigo, „liaudies dainiumi“ vadinto Antano Strazdo vardu pavadintoje aikštėje prekeiviams ir pirkėjams net darėsi per ankšta. O koks gi kermošius be skambių dainų, linksmybių? Ryte koncertavo Šveicarijos (Jonavos r.) kultūros namų liaudiška kapela ir Rokiškio rajono Kriaunų kultūros namų meno mėgėjai. Tikintieji, pasimeldę Kamajų Šv. Kazimiero bažnyčioje, turėjo progos pasiklausyti Aukštaitijos vargonų muzikos festivalio dalyvių Zelmos Lukošiūnaitės (sopranas), Adomo Lukošiūno (saksofonas) ir Zitos Lukošiūnienės (vargonai) koncerto.

Ir išėjusių iš bažnyčios, ir maldoje nedalyvavusių laukė jaukūs bendruomenių kiemeliai su savo vaišėmis, išradingais prisistatymais, originaliais papuošimais. Visus svetingai kvietė, viliojo Kamajų seniūnijos Kalvių ir Aukštakalnių bendruomenių, Rokiškio rajono Jūžintų, Zarasų rajono Antazavės, kamajiškių medžiotojų būrelio „Energetikas“ kiemeliai, į kuriuos užsukus galėjai pasivaišinti kvapniausiomis arbatomis, visokiausiais skanėstais, namine duona, net pyragu iš moliūgų. Medžiotojai pradžiugino skanėstais iš žvėrienos. Savo išradingumu labai nustebino Kalvių kaimo žmonės, kurie tiesiog pateisino savo vietovės pavadinimą. Atsigabenę senas kalvės dumples, jie čia pat gamino įvairius metalo dirbinius, demonstravo kalvystės meną. Tomis dumplėmis buvo pučiamas oras ir ant žarijų, kur kepė... bulvės...

Nuotaikingą koncertą gausiai miestelio aikštėje susirinkusiems atliko Antazavės kapela. Pertraukose tarp nuotaikingų antazaviškių melodijų buvo vietos ir trumpoms kalboms. Pirmiausia kalbėjo Kamajų seniūnijos seniūnas Vytautas Vilys, visus pasveikinęs su jubiliejiniu gimtadieniu – Kamajų 470-osiomis metinėmis, pasidžiaugęs gražiais kamajiškių laimėjimais, prasmingomis iniciatyvomis. Kamajų bendruomenės pirmininkė Jolanta Vigėlienė pristatė naują projektą, į kurį įsitraukė kamajiškiai – „Bendravimas – mūsų stiprybė“, finansuojamą Rokiškio rajono vietos veiklos grupės ir Europos Sąjungos. Sveikinimo žodžius kamajiškiams jubiliejaus ir tradicinės šventės proga tarė Seimo narys Algimantas Kazulėnas, Rokiškio rajono savivaldybės administracijos direktorius Aloyzas Jočys, administracijos direktoriaus pavaduotojas Vytautas Saulis.

Prieš dvi dešimtis metų, kai buvo minimas Kamajų 450-metis, miestelį papuošė daili medžio skulptūra. O dabartiniam jubiliejui paruošta kitokia staigmena: įsteigtas ordinas „Už nuopelnus Kamajų respublikai“. Pasak seniūno Vytauto Vilio, šiuo ordinu, kurį sukūrė kamajiškis Kaune gyvenantis ir kuriantis dailininkas Kazimieras Šešelgis, kasmet bus apdovanojami labiausiai gimtajam Kamajų kraštui nusipelnę žmonės. Iškilmingoje aplinkoje, aidint plojimams ir antazaviškių kapelos atliekamam maršui, pirmuosius ordinus labiausiai nusipelniusiems Kamajų respublikai žmonėms įteikė seniūnas Vytautas Vilys ir bendruomenės pirmininkė Jolanta Vigėlienė. Įteikdamas šiuos apdovanojimus, seniūnas apie kiekvieną žmogų pasakydavo labai daug gražių žodžių, puikiausių apibūdinimų.

Už ilgametį ir sėkmingą darbą švietimo srityje apdovanotas Alfonsas Vasiliauskas, už nuoširdžią kultūrinę veiklą ordinas įteiktas Esmeraldai Smalstienei, už kraštotyrinę veiklą įvertinta ordinu Irena Janukėnienė, už nuoširdų darbą kamajiškių labui apdovanoti Irmantas Tervydis ir Danguolė Jakubonienė, už pasiaukojamą pedagoginį darbą įvertinta Rimanta Paunksnienė. Tokiais pat ordinais apdovanota ir daugiau pagarbos vertų žmonių. Dailininkui Jokūbui Zovei ordinas skirtas už Kamajų herbo ir vėliavos sukūrimą, buvę parlamentarai Vytautas Saulis ir Jonas Korenka įvertinti už didelę pagalbą rekonstruojant Antano Strazdo aikštę Kamajuose, nepamiršta padėkoti ir  laikraščio „Gimtasis Rokiškis“ redakcijai už nuolatinį Kamajų garsinimą šalyje. Redakcija  savo ruožtu rekomendavo tokiam apdovanojimui žurnalistę Aldoną Minkevičienę, kuriai šventės metu ordinas taip pat buvo įteiktas. Ordininkų dešimtuką papildė ir Kamajų seniūnas Vytautas Vilys, kuriam šis apdovanojimas buvo skirtas už Kamajų respublikos atkūrimą, prasmingų idėjų įgyvendinimą, nuolatinį rūpestį seniūnijos žmonėmis. Seniūnui tai buvo netikėta, labai maloni staigmena, kaip ir Salų bendruomenės įteikta dovana – vietinio meistro auksarankio rankomis iš vytelių nupintas gražus krepšys, į kurį veikliajam seniūnui palinkėta sukrauti visus jau gautus ir  dar būsimus apdovanojimus.

Po iškilmingos apdovanojimų ceremonijos nuotaikingą koncertą toliau tęsė Antazavės kapela, po to koncertavo grupė „16 Hz“. Toliau tęsėsi ir mugė, ir kitos atrakcijos. Oras buvo rudeniškai šiltas, ramus, tad niekas neskubėjo į namus.

Tradicinė kamajiškių šventė „Kuc kuc Kamajuos“ nebūtų tokia įdomi, įsimintina ir nuotaikinga be paramos iš rėmėjų, kurių šiemet būta tikrai daug.

Rokiškio rajonas
Autoriaus nuotraukos

 

Atgal | Pirmasis puslapis | Redakcija