2011 m. spalio 21 d.
Nr. 76
(1956)

Krikščioniškos minties, kultūros ir visuomenės laikraštis

MŪSŲ
RĖMĖJAS

Kultūros zona


XXI Amžius

Naujienų vaivorykštė

Parke – medžio skulptūros

Rūta Averkienė

Varėnos Skulptūrų parke prie
Antano Česnulio (stovi kairėje)
sukurtos kunigaikščio Perliaus
skulptūros. Pirmojoje eilėje
(iš kairės): Adolfas Teresius,
Saulius Lampickas, Kęstutis
Krasauskas, antroje eilėje –
rajono meras Elvinas Jankevičius,
Rimantas Zinkevičius, kalvis
Stasys Truncė ir projekto
koordinatorius Algirdas Juškevičius

Nuo šiol dideli ir maži varėniškiai bei miesto svečiai, vaikščiojantys po miesto parką, galės grožėtis aštuoniomis įstabaus grožio Varėnos krašto legendas iliustruojančiomis skulptūromis iš ąžuolo, kurias sukūrė vieni garsiausių Lietuvos skulptorių ir medžio drožėjų. Varėnos krašto legendų parko atidaryme dalyvavę Savivaldybės vadovai ir varėniškiai žavėjosi profesionaliai sukurtomis skulptūromis, kurios subtiliai vaizduoja vieną ar kitą mūsų krašto legendą.

Varėnos rajono meras Elvinas Jankevičius, kurio idėja buvo šias skulptūras sukurti ir jomis papuošti miesto parką, dėkojo skulptoriams už nuoširdžius ir aukšto meninio lygio darbus. Meras paminėjo, kad šią idėją pateikė tikėdamasis pagražinti Varėną. „Visada sakiau, kad Varėnos kraštas – ne vien grybai ir uogos. Mes turime gausų etnokultūros paveldą. Šis skulptūrų parkas neabejotinai prisidės prie gražesnio miesto įvaizdžio kūrimo ir sulauks didesnio turistų susidomėjimo miestu. Kadangi miesto parką lanko daug mažų ir didelių varėniškių, norisi, kad ateityje būtų sukurta ir funkcionalių skulptūrų, įrengta sūpynių. Tikiu, kad Varėnos krašto legendos atgims ir keliaus iš kartos į kartą... O rezultatas puikus, jis pranoko lūkesčius“, – kalbėjo meras.

Iš tiesų, skulptūras šiam legendų parkui, kuris ateityje bus plečiamas, sutiko kurti vieni geriausių medžio meistrų Lietuvoje. Beveik visus su Varėna sieja ne vienerių metų draugystė – ne vienas yra dalyvavęs Grybų švenčių metu organizuojamame medžio skulptūrų aukcione „Dzūkelis“, ne vieno iš jų kūrybiniai darbai puošia Senąją Varėną bei Varėnos miesto tvenkinio pakrantę.

Alytiškis Saulius Lampickas, sukūręs „Varėnės ežerą“, yra Liongino Šepkos konkurso bei konkurso „Aukso vainikas“ Alytaus apskrities laureatas, daugelio seminarų ir tarptautinių plenerų dalyvis, tautinio paveldo kūrėjas. Pasvalietis Kęstutis Krasauskas, sukūręs „Pramotę Varėnę“, yra tarptautinių plenerų organizatorius ir dalyvis, 2010 m. konkurso „Arte Instrada“ I vietos ir premijos laimėtojas, 2011 m. konkurse Italijoje apdovanotas diplomu už meniškumą, A. Tamošiūno premija už paminklą Pranui Vaičaičiui. Garliaviškis Adolfas Teresius, sukūręs „Paperlojo ežerą“, yra L. Šepkos bei konkursų „Aukso vainikas“ laureatas, seminarų ir tarptautinių plenerų dalyvis, tautinio paveldo kūrėjas. Apie šį meistrą dokumentinius filmus sukūrė BBC, REUTER ir Pietų Korėjos televizijos. Druskininkietis Gintautas Akstinas, sukūręs „Upelę Kaniavėlę“, yra geriausias konkurso „Aukso vainikas“ Alytaus apskrities meistras, seminarų ir tarptautinių plenerų dalyvis, yra gavęs Druskininkų miesto savivaldybės apdovanojimą už kūrybą. Naujasodės kaime, šalia Druskininkų, gyvenantis Antanas Česnulis, sukūręs „Perloją“, yra vienas garsiausių mūsų kraštiečių medžio drožėjų, apdovanotas Lietuvos kultūros ministerijos premija, seminarų ir tarptautinių plenerų dalyvis, savo sodyboje įkūręs unikalų skulptūrų parką. Ukmergiškis Rimantas Zinkevičius, sukūręs „Liškiavą“, yra L. Šepkos konkurso laureatas bei dviejų konkursų „Aukso vainikas“ laureatas, daugelio seminarų ir tarptautinių plenerų dalyvis. Jurbarkietis Juozas Videika, sukūręs „Šarūno kalnus“, yra L. Šepkos konkurso laureatas bei daugelio seminarų ir tarptautinių plenerų dalyvis. Antanas Lastauskas iš Kalvarijos, sukūręs „Mergežerį“, yra daugelio seminarų ir tarptautinių plenerų dalyvis. Šešias skulptūras subtiliai puošia žinomo Varėnos krašto meistro Stasio Truncės kalvystės darbai.

Meras E. Jankevičius visus kūrėjus pagerbė padėkomis. Padėkos įteiktos ir projekto kuratoriui, tautodailininkui Algirdui Juškevičiui bei projektą rėmusios UAB „Varėnos statyba“ generaliniam direktoriui Vytui Valentukevičiui. Už rūpinimąsi ąžuolais padėkojo Tarybos nariui Mariui Juškevičiui. Rajono vadovas dėkojo ne tik skulptoriams bei prie šio projekto prisidėjusiems žmonėms, bet ir Tarybos nariams, šią idėją palaikiusiems ir leidusiems ją įgyvendinti.

Skulptūrų parko atidaryme dalyvavę kūrėjai ne tik papasakojo apie skulptūrų kūrimo procesą, bet ir dėkojo merui, kurio dėka Varėnos miestas pasipuošė puikiais kūrybiniais darbais, bei projekto organizatoriams – tautodailininkui Algirdui Juškevičiui, Švietimo, kultūros ir sporto skyriaus vedėjo pavaduotojai Reginai Svirskienei, Architektūros ir kraštotvarkos skyriaus vedėjo pavaduotojai Galinai Šumovec, kurie jiems geranoriškai talkino projekto metu.

Parko atidarymo metu prie kiekvienos skulptūros Varėnos kultūros centro direktorės pavaduotojas Marius Galinis perskaitė legendą, pagal kurią skulptūra sukurta.

Legendų parko kūrimas – ne vienerių metų darbas, todėl planuojama ir toliau parką puošti skulptūromis. Pasak mero, kad legenda būtų gyva, apie ją iškalbingai bylos šalia skulptūros ant lentelės užrašyta ją iliustruojanti legenda.

Varėna
Autorės nuotraukos

 

Atgal | Pirmasis puslapis | Redakcija