2011 m. lapkričio 9 d.
Nr. 80
(1960)

Krikščioniškos minties, kultūros ir visuomenės laikraštis

Svetainė įkurta
2001 m. spalio 3 d.

RUBRIKOS

XXI Amžius


PRIEDAI

Abipus Nemuno

Kristus ir pasaulis

žvilgsniai

pro vita

Sidabrinė gija

Horizontai

Atodangos


ARCHYVAI

2001 metai
2002 metai
2003 metai
2004 metai
2005 metai
2006 metai
2007 metai
2008 metai
2009 metai
2010 metai
2011 metai


PRIEŠPASKUTINIS NUMERIS

XXI Amžius


REKLAMA LAIKRAŠTYJE

Reklamos kaina - tik 1,00 Lt + PVM

Pageidaujančius prašome kreiptis į Redakciją


MŪSŲ
RĖMĖJAS

Kultūros zona

 

Šiame numeryje:

Prisiminė vengrų
revoliuciją

Susitikimas pasaulinėje „taikos sostinėje“

Mindaugas BUIKA

Popiežius Benediktas XVI (centre) –
tarp susitikimo dalyvių. Jam
iš kairės Konstantinopolio
stačiatikių patriarchas
Baltramiejus I ir Kenterberio
anglikonų arkivyskupas
Rovanas Viljamsas

„Asyžiaus dvasios“ tąsa

Popiežiaus Benedikto XVI kalba Asyžiuje vykusiame tarpreliginiame susitikime, kurio tema buvo „Tiesos piligrimai, taikos piligrimai“, susilaukė plataus dėmesio dėl pastarųjų per 25 metus stebėtų visuomeninių permainų vertinimo ir dėl aptarimo dabartinės padėties, kurią įvairiais atžvilgiais lemia tikėjimas arba Dievo atmetimas. Pasauline „taikos sostine“ vadinamame šv. Pranciškaus mieste spalio 26 dieną buvo susirinkę keli šimtai įvairių religijų lyderių iš daugiau kaip 50 šalių. Šventasis Tėvas juos pakvietė įsipareigojimo taikai bendram atnaujinimui. Taip pat buvo paminėta palaimintojo Jono Pauliaus II lygiai prieš ketvirtį amžiaus, 1986-aisiais, pradėta panašaus pobūdžio maldos už taiką iniciatyva, įgijusi „Asyžiaus dvasios“ pavadinimą.


Kaip lietuviškoji Temidė narpliojo terorizmo bylą

Kai padedant slaptųjų tarnybų agentams kaltinamasis buvo provokuojamas taikant nusikalstamą veiką imituojantį elgesio modelį

Gintaras Visockas

Terorizmu kaltinamas airis
Maiklas Kembelas ir jo
advokatė Ingrida Botyrienė

Airio Maiklo Kembelo (Michael Campbell) pavardė nuskambėjo ne tik Lietuvoje, bet ir toli už mūsų šalies ribų. Šių metų spalio mėnesį 39-erių metų Maiklą Kembelą Vilniaus apygardos teismas nuteisė kalėti 12 metų. Už ką tokia griežta bausmė?

Lietuvos teisėsauga nuteisė šį vyrą už tai, kad jis iš ginklų prekeiviais apsimetusių slaptųjų tarnybų agentų bandė įsigyti ginklų bei sprogmenų. Tiek Didžiosios Britanijos, tiek Lietuvos slaptųjų tarnybų agentai įsitikinę, jog M. Kembelo įsigyti ginklai galėjo būti panaudoti rengiant teroro aktus Šiaurės Airijoje bei Didžiojoje Britanijoje. Tiek britų, tiek lietuvių teisėsauga neabejoja, jog 12 metų už grotų praleisti pasmerktas vyriškis teikė paramą teroristinei grupuotei.


Atidengtas skulptūrinis suoliukas A. Sacharovui atminti

Prie skulptūrinio suoliuko
A. Sacharovui atminti kalba
užsienio reikalų
ministras Audronius Ažubalis

Lapkričio 3 dieną Žmogaus teisių komitetas kartu su Lietuvos žmogaus teisių asociacija Vilniuje, A. Sacharovo aikštėje, surengė iškilmingą skulptūros, skirtos žmogaus teisių gynėjo, akademiko Andrejaus Sacharovo (1921–1989) atminimui įamžinti, atidengimą. Skulptūros autorius – skulptorius Vladas Kančiauskas.

Žmogaus teisių komiteto pirmininkas Arminas Lydeka iškilmėse sakė, kad Andrejų Sacharovą drąsiai galima vadinti vienu ryškiausių ir intelektualiausių žmogaus teisių gynėjų žmonijos istorijoje. „Fizikas, atominės ir vandenilinės bombos kūrėjas, akademikas A. Sacharovas galėjo būti lojalus sovietiniam režimui ir mėgautis milžiniškomis privilegijomis, tačiau šis žmogus, supratęs branduolinio ginklo, o taip pat ir režimų žmonijai keliamą grėsmę, tapo sovietiniam režimui neparankiu žmogaus teisių gynėju ir disidentu,“ – kalbėjo A. Lydeka.


Lukiškių aikštės sutvarkymas kainuotų tik 4 mln. litų

Regimantas Pilkauskas

Pagal 2011 m. spalio 13 d. agentūros ELTA pranešimą, Lukiškių aikštės postmodernus išgrindimas, imituojantis XIX amžiaus turgaus aikštę, kainuotų 40 mln. litų. Vyriausybės valandoje Seime apie tai pranešė Kultūros ministras Arūnas Gelūnas. Paskaičiuota, kad modernus Lukiškių aikštės sutvarkymas, kuris Europoje naudojamas jau 100 metų, kainuotų 10 kartų mažiau – tik 4 mln. litų.

 
Atgal | Pirmasis puslapis | Redakcija