2011 m. lapkričio 16 d.
Nr. 82
(1962)

Krikščioniškos minties, kultūros ir visuomenės laikraštis

MŪSŲ
RĖMĖJAS

Kultūros zona


ARCHYVAS

2011 metai


XXI Amžius

Naujienų vaivorykštė

Po Žvėryno sparnu

Laimutė Vasiliauskaitė

Plenero dalyviai

Elžbietos Lazovskos
(Krokuva) paveikslas

Vilniuje, Marijos ir Jurgio Šlapelių muziejaus galerijoje, atidaryta tarptautinė dailės plenero „Medinio Žvėryno reminiscencijos“ paroda. Plenero idėja – suburti čia gyvenusius (ir tebegyvenančius) bei kūrusius (ir tebekuriančius) menininkus – gimė Žvėryno bendruomenei prieš dvejus metus. Tuomet dalyvavo „žvėryniečiai“: Nacionalinės premijos laureatė abstrakcionistė Dalia Kasčiūnaitė, Mindaugas Skudutis, Mikalojus Vilutis, Vaidotas Žukas, Jonas Varnas, Galius Kličius, Raimondas Martinėnas, Valerijan Dombrovskij, Anicetas Jonutis, Viktoras Šocikas ir kiti menininkai.

 Žinomi tapytojai iš Vilniaus, Klaipėdos, Krokuvos bandė atkreipti dėmesį, kad Žvėrynas – ne mažiau unikali menininkų meka nei Užupis. Į Žvėryną gyventi atsikėlęs dailininkas V. Žukas yra nutapęs simbolinį Žvėryno „portretą“: iš debesies per lietų į Žvėryną (jo medinius namus, karaimų kinesę, stačiatikių cerkvę ir katalikų bažnyčią) žiūrinčius kadaise čia karaliavusius žvėris. Kažkada Žvėrynas priklausė kunigaikščiams Radviloms, dar vėliau buvo vyriausiojo krašto valdytojo vasaros rezidencija, vaizdingas šilas, nuo kurio plikų kalvų atsiverdavo Vilniaus bažnyčių bokštai ir kalvos – daugelio kūrėjų įkvėpimo šaltinis.

Šioje parodoje eksponuojami Vilniaus, Klaipėdos ir Krokuvos dailininkų – Artūro Aliuko, Jono Daniliausko, Lino Julijono Jankaus, Arvydo Kašausko, Ramunės Aldonos Kmieliauskaitės, Elžbietos Lazowskos, Filomenos Linčiūtės-Vaitiekūnienės, Arvydo Pakalkos, Česlovo Polonskio, Elenos Nonos Zavadskienės – darbai.

Romantiškoji viešnia iš Krokuvos, irgi iš Žvėryno (Zwierzyniec rajono), Elžbieta Łazowska kartu yra ir poetė, ir juvelyrė, ir dėstytoja.

Parodą atidarė Žvėryno bendruomenės pirmininkas, režisierius, scenaristas ir operatorius Vytautas Damaševičius, Žvėryno bendruomenės valdybos narė žurnalistė Danutė Jakubėnienė kiekvienam dalyviui įteikė garbės sertifikatus. Šį projektą parėmė Vilniaus miesto savivaldybė.

Vilnius
Autorės nuotrauka

 

Atgal | Pirmasis puslapis | Redakcija