2011 m. lapkričio 16 d.
Nr. 82
(1962)

Krikščioniškos minties, kultūros ir visuomenės laikraštis

MŪSŲ
RĖMĖJAS

Kultūros zona


ARCHYVAS

2011 metai


XXI Amžius

Naujienų vaivorykštė

Prisiminta poetė

Bronius VERTELKA

E. Mezginaitės eilėraščius
skaitė Audrius Daukša

Koncertuoja M. Karkos vidurinės
mokyklos gitaristų grupė

Šį rudenį žinomai poetei ir talentingai žurnalistei Elenai Mezginaitei būtų sukakę 70 metų, tačiau jos gyvenimo siūlas nutrūko tragiškai 2005-ųjų vasarį. Iš Rokiškio rajono kilusi kūrėja prisiminta spalio 26-ąją Panevėžio rajono savivaldybės viešojoje bibliotekoje vykusioje literatūrinėje-muzikinėje popietėje „Rudenio metą“. Meninę programėlę susirinkusiems parodė Mykolo Karkos vidurinės mokyklos dainorėliai ir gitaristų grupė. Veikė poetės jubiliejui skirta paroda „Poezija – dialogas su savimi“.

Smilgių bibliotekininkas ir literatas Edvardas Vaičius skaitė vieną E. Mezginaitės eilėraštį iš jos knygos „Provincijos tango“. Juo autorė tarsi iš anksto atspėjo savo likimą. Poetė nukrito nuo Rašytojų sąjungos laiptų, patyrė galvos sumušimą ir iš komos būsenos nebepabudo. „Jeigu pirmoji E. Mezginaitės knyga „Vasaros vieškeliais“ sklidina šviesos, skaidrumo, tai į vėlesnes jau skverbiasi liūdesys“, – pastebėjo E. Vaičius.

Keletą E. Mezginaitės eilėraščių perskaitė J. Tumo-Vaižganto ir Knygnešių muziejaus Ustronėje vadovas Audrius Daukša.

Viešosios bibliotekos direktorė Rūta Bagdonienė poetę vertino kaip principingą ir nebijančią tiesos žerti asmenybę, kai ji buvo G. Petkevičaitės-Bitės literatūrinės premijos fondo tarybos narė. E. Mezginaitė mokėjo bendrauti, buvo reikli žurnalistė. Jeigu rašydavo, tai du tris kartus pasitikrindavo faktus. Jos sakiniai būdavo taupūs ir daug pasakantys. Iš to ji užsidirbdavo duoną, poezija jai buvo kaip dvasios atokvėpis.

Popietės pabaigoje skambėjo Alvydo Jegelevičiaus atliekama pagal A. Mezginaitės eilėraštį sukurta daina apie vėlų rudenį.

Panevėžys
Autoriaus nuotrauka

 

Atgal | Pirmasis puslapis | Redakcija