2011 m. lapkričio 23 d.
Nr. 84
(1964)

Krikščioniškos minties, kultūros ir visuomenės laikraštis

MŪSŲ
RĖMĖJAS

Kultūros zona


ARCHYVAS

2011 metai


XXI Amžius

Naujienų vaivorykštė

Ebru menas – piešimas ant vandens

Džiuljeta Kulvietienė

Ebru technika dirba
Eglė Veršinienė

LSMU MA Vaikų ligų klinikos onkohematologinio poskyrio mažuosius pacientus ir personalą aplankė išties ypatingos dailininkės – jos tapo ant vandens, bet su vandeniu jų tapyba neišgaruoja. Atvirkščiai, kai kurie šia tapymo technika atlikti paveikslai gyvuoja ne vieną šimtmetį.

VšĮ „Meda project“ vykdo projektą „Už spalvingą ir teisingą vaikystę“. Jo metu bendrauja su onkologinėmis ligomis sergančiais vaikais, pristato jiems Ebru meną, kaip relaksacinę, terapinę priemonę. Projekto metu poskyryje besigydantys vaikai galės patys jį išbandyti. VšĮ „Meda projekt“ direktorės Eglės Veršinienės teigimu, Ebru menas siekia 500 metų istoriją ir net patys pirmieji darbai išlaikė nė kiek nepakitusį spalvų ryškumą.

XVI a. antroje pusėje ši meno rūšis iš Turkestano šilko keliu buvo perduota į Iraną. XVI a. pabaigoje Europos keliautojai parsigabeno Ebru popierių iš Stambulo ir taip jis pasklido pirmiausia Vokietijoje, po to Prancūzijoje, Italijoje. Ebru popierius patobulintas Anglijoje, JAV ir todėl pasižymi išskirtinumu, atsižvelgiant į šių šalių meno suvokimą. XVI amžiuje Ebru popierius buvo naudojamas vidiniams ir išoriniams raštų puošimams bei rankraščių aplankams. Ebru metodo dėka ant popieriaus sukuriama marmuro rašto imitacija. Ir ne tik. „Kiekviena Ebru meno technikos struktūra yra unikali“, – ilgai maišydama dažus pasakoja E. Veršinienė.

O kas gali pasakyti, kad kitos tapybos technikos nėra unikalios? Ypač, jei dailininkai – vaikai? Raskite neoriginalų piešinį, paveikslą, kitą darbą... Beje, poniai Eglei atrasti Ebru padėjo jos mažametė dukra, kelionės po Turkiją metu.

„Ebru unikalumas ir išskirtinumas slypi tame, jog to paties pakartoti antrą kartą nebeįmanoma. Galutinį rezultatą pamatai tik perkėlus paveikslą ant popieriaus, – toliau pasakojo E. Veršinienė. – Paveikslo kūrimo procesas taip pat unikalus – inde su sutirštintu vandeniu. Vandens paviršiuje teptukais paskirstomi dažai, norint – pagaliukais sukuriamas vaizdas, tada dedamas popierius, kuriame ir lieka autoriaus darbas.“

Dar vienas Ebru meno išskirtinumas – naudojamų priemonių natūralumas. Vaikų ligų klinikos administratorė Ingrida Gudomskaitė sakė, kad Ebru mene naudojamos tik natūralios, žmogaus sveikatai nekenksmingos medžiagos. Todėl jis tinka bet kokiai žmonių grupei, net ir sunkiai sergantiems vaikams. Be to, pastebėta, kad tai puiki terapinė priemonė turintiems įvairių fizinių, emocinių, psichikos ar psichologinių sutrikimų.

Lietuvoje plačiau kalbėti apie Ebru pradėta tik 2009 metais, kai buvo kuriamas projektas, skirtas šį meną panaudoti kaip terapiją sergantiems vaikams. Po to Ebru pradėjo skintis kelią į mūsų visuomenę ir kaip meno rūšis, ir kaip terapijos priemonė. Jis yra puiki savęs pažinimo, terapinė ir relaksacijos priemonė, padedanti pailsinti protą ir kūną, atgauti emocinę pusiausvyrą.

Kaunas
Autorės nuotrauka

 

Atgal | Pirmasis puslapis | Redakcija