2011 m. lapkričio 25 d.
Nr. 85
(1965)

Krikščioniškos minties, kultūros ir visuomenės laikraštis

RUBRIKOS

ARCHYVAI

2001 metai
2002 metai
2003 metai
2004 metai
2005 metai
2006 metai
2007 metai
2008 metai
2009 metai
2010 metai
2011 metai

Visuomenės „ne“ policijos smurtui

Lapkričio 21 dieną Kauno savivaldybės salėje įvyko konferencija: „Policijos smurtui – NE“. Ją surengė Kauno jungtinis demokratinis judėjimas ir Tautos ateities forumo Kauno skyrius kartu su kitomis žmogaus teises ginančiomis nevyriausybinėmis organizacijomis.

Poreikį pasikalbėti šia tema išprovokavo neseni įvykiai Kazokiškėse, Kaune, Klaipėdoje ir kitose Lietuvos vietose, kai iš mokesčių mokėtojų pinigų išlaikomi policininkai viršijo įgaliojimus, pažeisdami įstatymus naudojo psichologinę prievartą, jėgą ir net kovinius veiksmus prieš senukus, prie varganų pensijų prisiduriančius prekiautojus, beginkles moteris. Toks prieš visuomeniškai aktyvius, konstitucinėmis priemonėmis ginančius viešąjį interesą piliečius nukreiptas policijos elgesys papiktino nemažą visuomenės dalį.

Be eilinių neabejingų piliečių, konferencijoje dalyvavo Kauno vyriausiojo policijos komisariato viršininkas Algirdas Kaminskas su kolegomis, Kauno miesto mero patarėjas Zenonas Abramavičius, vicemeras Vytautas Vasilenka, savivaldybės Tarybos nariai Vygandas Gudėnas, Kazimieras Nausėda, Algimantas Mileika, kelių seniūnijų seniūnai ir bendruomenių pirmininkai. Į renginį atvyko Seimo narys Naglis Puteikis.

Konferencija prasidėjo nuo policijos smurto  nukentėjusių asmenų pasakojimais, kuriuos iliustravo filmuota medžiaga. Šiuos atvejus komentavo įvairių nevyriausybinių organizacijų aktyvistai. Seimo narys N. Puteikis akcentavo būtinybę vykdyti LR konstitucijos 24 straipsnį. N. Puteikis akcentavo būtinybę vykdyti LR Konstitucijos 24 straipsnį, draudžiantį teisėsaugininkams be teismo sprendimo įsiveržti į privatų butą, o tuo labiau brutaliai ištempti iš jo žmogų. Jei Kauno policija laikytųsi šio Konstitucijos straipsnio, tai nebūtų sužalota kaunietė Agota Ramanauskienė.

Įgaliotas šioje konferencijoje atstovauti policijos generalinį komisarą Saulių Skvernelį Kauno VPK vadovas A. Kaminskas, išklausęs dalyvių pasakojimus ir susipažinęs su filmuotais kadrais, policijos vardu atsiprašė nukentėjusiųjų ir pažadėjo, kad pateikti faktai bus ištirti.

Konferencijos dalyviai savo rezoliucijoje pareikalavo Policijos departamento prie VRM vadovų atsakomybės už neteisėtus policininkų veiksmus taikių Lietuvos piliečių atžvilgiu, taip pat iškelti baudžiamąsias bylas ir atleisti iš užimamų pareigų įgaliojimus viršijusius pareigūnus. Rezoliucijoje siūloma skirti policijai tinkamą materialinį aprūpinimą, atlyginimus bei socialines garantijas, kad jai nereikėtų vykdyti Konstituciją, įstatymus ir bendražmogiškas vertybes pažeidžiančių politinių užsakymų.

Pasak vienos iš konferencijos organizatorių, Kaunjungtinio demokratinio judėjimo pirmininkės Rūtos Zabielienės, tai buvo bene pirmoji policijos vadovų ir nukentėjusių visuomenės narių akistata: „Džiugu, kad konferencija praėjo korektiškai ir ramiai, gerbiant išsakytas mintis bei nuomones. Turime bendromis jėgomis išsiaiškinti situaciją ir užkirsti kelią smurtui. Juk visuomenė ir policija nėra priešai, visi dirbame tai pačiai valstybei, todėl susikalbėti ir gerbti vieniems kitus yra labai svarbu“.  

Pagal www.judejimas.eu

 

Atgal | Pirmasis puslapis | Redakcija