2011 m. lapkričio 25 d.
Nr. 85
(1965)

Krikščioniškos minties, kultūros ir visuomenės laikraštis

MŪSŲ
RĖMĖJAS

Kultūros zona


ARCHYVAS

2011 metai


XXI Amžius

Skaitykla

Du portretai

Janina Švambarytė-Valužienė 

Stasys Tumėnas, Kanauninko Jurgio
Danio pėdsakas Linkuvos parapijoje.
Šiauliai: S. Tumėno leidykla
„Šiaurės Lietuva“, 95 p.

Stasys Tumėnas, Kanauninko Jurgio Danio pėdsakas Linkuvos parapijoje. Šiauliai: S. Tumėno leidykla „Šiaurės Lietuva“, 95 p.

Stasys Tumėnas, Aleksandro Stasiūno veikla Salako parapijoje tarpukario Lietuvoje. Šiauliai: S. Tumėno leidykla „Šiaurės Lietuva”, 2010, 79 p.

Stasys Tumėnas lituanistas, leidyklos savininkas pradėjo knygų seriją „Praeitis kalba dabarčiai – Šiaurės Lietuvos portretai“. Tikslas – papasakoti apie pirmosios nepriklausomos Lietuvos žmones, darbus, viltį gyventi ir jų elgesį pačiu sunkiausiu – prieškario, karo, pokario, okupacijos – metu. Per asmenybes norima atskleisti kiek įmanoma daugiau istorinės tiesos.


Skaitykla

Dievui aukojantis savo darbus

Virgina Bartušienė

Pagramančio bibliotekos bibliotekininkė

Gražią rudens popietę Pagramančio regioninio parko lankytojų centre vyko parapijos kunigo Vladislovo Juškio poezijos knygos „Dieve, tau save aukoju“ (projekto autorė Virgina Bartušienė, redagavo Vilija Užmiškienė) pristatymas visuomenei.

Gimęs ir augęs gražiame Žemaitijos aukštumų gamtos kampelyje, savo kūrybingiausius darbo metus ir dėmesį daugiausia skyrė Dievo namams. Mat, nuo pat vaikystės puoselėjo svajonę būti, jei ne daktaru, kuri išblėso susipažinus su daktaro darbu iš arčiau, tai kunigu. Pašaukimą ir paskatinimą būti kunigu turėjo nuo vaikystės.


Skaitykla

Knygos apie krauju rašytas istorijas

Jolita ŽURAUSKIENĖ

Edvardas Burokas su krikštasūniu
kun. Pauliumi Dainiumi
Vaineikiu OFM, dukra ir anūke

Vieną spalio savaitgalį Vilniaus karininkų ramovėje buvo pristatomos ukmergiškio, prieškario savanorio Vlado Buroko atžalos – Edvardo knygų ciklo „Pūtėme prieš vėją“ IV ir V tomai. Renginyje dalyvavo Lietuvos Respublikos Seimo, Lietuvos Laisvės kovotojų sąjungos (LLKS) nariai, kitų organizacijų atstovai, svečiai. Į knygų pristatymą atvyko ir žurnalistas iš Argentinos Gabrielis Magnesio, kuris susidomėjo E. Buroko veikla.


Naujienų vaivorykštė

Teatrų festivalio uždaryme – apdovanojimai

Rūta Averkienė

Apdovanojamas „Žiūrovų spektakliu“
išrinkto Klaipėdos dramos teatro
spektaklio „Oskaras ir ponia Rožė“
režisierius Povilas Gaidys

Varėnoje baigėsi beveik mėnesį trukęs analogų neturintis antrasis Dalios Tamulevičiūtės profesionalių teatrų festivalis. Rugsėjo 30-ąją prasidėjęs šv. Mišiomis ir legendinės režisierės pagerbimo renginiu Senosios Varėnos Šv. arkangelo Mykolo bažnyčioje bei Lietuvos Respublikos kultūros ministerijos įsteigtos Dalios Tamulevičiūtės premijos laureato, teatro „Cezario grupė“ spektakliu pagal Pauliaus Širvio poeziją „Nutolę toliai“ ir premijos įteikimu Varėnos kultūros centre. Festivalis baigėsi Šiaulių dramos teatro spektakliu Marijos Lado „Labai paprasta istorija“, kurį režisavo Gytis Padegimas, bei aštuoniolikos nominacijų laureatų apdovanojimu.


Naujienų vaivorykštė

Muziejuje – tautodailininkių darbai

Gintarė Martinaitienė

Iš kairės: Elena Ruzgienė, Birutė
Jakštienė, Eglė Dragūnaitytė,
Rimutė Amonienė ir Aida
Plaušinaitienė džiaugėsi
galimybe pristatyti savo
darbus, susitikti, pabendrauti
Dariaus Pavalkio nuotrauka

Spalio 14-ąją Zanavykų krašto muziejaus sienas papuošė penkių Šakių rajono tautodailininkių darbai. Nors parodos lankytojų gretos buvo itin negausios, nei tautodailininkų bendrijos „Dailius“ pirmininkui Vidui Cikanai, nei pačioms darbų autorėms tai netrukdė. Svarbiausia – susitiki, pabendrauti, pasidžiaugti naujais nutapytais ar dar tik mintyse gyvenančiais vaizdiniais.


Paveldas

Ar vertėtų atpirkti žinomo skulptoriaus sodybą?

Gintarė Martinaitienė

Žinomo skulptoriaus ir monumentalisto
Vinco Grybo sodyba, kuri iš Kultūros
vertybių registro buvo išbraukta
prieš 10 metų, autentiška tik tuo,
kad išlikęs dviejų galų namas,
būdingi zanavykiškos sodybos
planavimo elementai

Žinomo skulptoriaus ir monumentalisto Vinco Grybo sodyba, esanti Pelenių kaime, Lukšių seniūnijoje, iš Kultūros vertybių registro buvo išbraukta maždaug prieš dešimt metų. Lukšių seniūnas Vidas Cikana ir dabar kelia klausimą, kad reikėtų galvoti apie sodybos atpirkimą ir sutvarkymą. Ar tai tikslinga, kai tiek metų sodyba nebuvo rūpintasi taip, kaip galbūt reikėjo?


Paveldas

Muziejus malūne

Bronius VERTELKA

Stačiūnų kultūros namų vadovė
ir bendruomenės tarybos
narė Angelė Zaveckienė

Pakruojo rajonas garsėja vėjiniais malūnais. Stačiūnų, statytas 1890 metais, išsiskiria tuo, kad jo viduje veikė krumplinis kepurės gręžimo mechanizmas. Į pirmąjį aukštą buvo galima įvažiuoti su arkliais ir grūdus maišais tiesiai iš vežimo užkelti į viršų, o iš ten paimti miltus.

Sovietiniais metais malūnas buvo paverstas sandėliu ir nyko. Tarybinio ūkio direktoriumi dirbant A. Alekseriūnui, penkių aukštų statinys buvo remontuojamas. Vykstant valdžių permainai, malūnas paliktas likimo valiai ir, kas netingėjo, jį niokojo. Tai matydama greta gyvenanti Angelė Zaveckienė kreipėsi į savivaldybę, kuri pagal projektą sugebėjo gauti lėšų remontui. 2005 metais malūnas tapo patraukliu, tačiau žiemą kilusi audra gerokai aplaužė jo medinius sparnus. Malūną rūpestingai prižiūri kultūros namų vadovė Angelė Zaveckienė, kurios sodyba – viena gražiausiai tvarkomų Stačiūnuose.


Atgal | Pirmasis puslapis | Redakcija