2011 m. lapkričio 25 d.
Nr. 85
(1965)

Krikščioniškos minties, kultūros ir visuomenės laikraštis

MŪSŲ
RĖMĖJAS

Kultūros zona


ARCHYVAS

2011 metai


XXI Amžius

Paveldas

Muziejus malūne

Bronius VERTELKA

Stačiūnų kultūros namų vadovė
ir bendruomenės tarybos
narė Angelė Zaveckienė

Stačiūnų vėjinis malūnas

Stačiūnų malūne veikia Pakruojo
rajono malūnų nuotraukų paroda

Pakruojo rajonas garsėja vėjiniais malūnais. Stačiūnų, statytas 1890 metais, išsiskiria tuo, kad jo viduje veikė krumplinis kepurės gręžimo mechanizmas. Į pirmąjį aukštą buvo galima įvažiuoti su arkliais ir grūdus maišais tiesiai iš vežimo užkelti į viršų, o iš ten paimti miltus.

Sovietiniais metais malūnas buvo paverstas sandėliu ir nyko. Tarybinio ūkio direktoriumi dirbant A. Alekseriūnui, penkių aukštų statinys buvo remontuojamas. Vykstant valdžių permainai, malūnas paliktas likimo valiai ir, kas netingėjo, jį niokojo. Tai matydama greta gyvenanti Angelė Zaveckienė kreipėsi į savivaldybę, kuri pagal projektą sugebėjo gauti lėšų remontui. 2005 metais malūnas tapo patraukliu, tačiau žiemą kilusi audra gerokai aplaužė jo medinius sparnus. Malūną rūpestingai prižiūri kultūros namų vadovė Angelė Zaveckienė, kurios sodyba – viena gražiausiai tvarkomų Stačiūnuose.

Šiuo metu malūne veikia nuolatinė senovės buities ekspozicija. Pirmajame aukšte – spinta ir dvi skrynios. Viena – parsigabenta iš Kutaičių kaimo, daryta 1884 metais. Čia vyksta renginiai. Antrajame aukšte –buities rakandai, statybos įrankiai, kiti senoviniai daiktai. Trečiajame malūno aukšte sudėta tai, kas siejama su grūdais ir miltais: duonkubiliai, lyžės, kačergos, rankinės girnos, kubilai alui daryti ir bačkutės alui laikyti. Ketvirtajame aukšte galima apžiūrėti Pakruojo krašto malūnų nuotraukų parodą, čia taip pat pamatysite medinį arklą, dalgių, pjautuvų.

Eksponatai surinkti surengus ekspediciją po aplinkinius kaimus ir dalyvaujant rajono etnologei Marytei Vaitiekūnienei. Žmonės geranoriškai atidavė jiems nebetinkamus naudojimui buities daiktus. Apžiūrėti muziejuko užsuka pavieniui ir grupėmis. Sulaukiama ir užsieniečių. Raktai nuo malūno yra pas kultūros namų vadovę, šiose pareigose dirbančią ketvirtį amžiaus. Ji ateina sutartu laiku, pradžioje paskambinus ant durų nurodytu telefonu. Atsiliepimų knygoje – daugybė gražių įrašų.

Pirmajame malūno aukšte, nors nėra elektros šviesos, vyksta kaimo renginiai. Švenčiamos Užgavėnės, pažymėta Stačiūnų kaimo 340 metų sukaktis. Veikė Stačiūnuose mokytojavusios Rožės Džiaugienės tapytų paveikslų paroda.

Sutvarkyti aplinką apie malūną padėjo Lygumų seniūnija, į talką susirinko vietos bendruomenė, todėl čia jauku ir užsukančiam svečiui. Už tvarką malūne ir aplink jį atsakinga bendruomenės tarybos narė A. Zaveckienė.

Stačiūnai, Pakruojo rajonas
Autoriaus nuotraukos

 

Atgal | Pirmasis puslapis | Redakcija