2011 m. gruodžio 9 d.
Nr. 89
(1969)

Krikščioniškos minties, kultūros ir visuomenės laikraštis

MŪSŲ
RĖMĖJAS

Kultūros zona


ARCHYVAS

2011 metai


XXI Amžius

Atmintis

Skulptorių paminėjo paroda ir konferencija

Bronius VERTELKA

Apie tai, kad J. Zikaro
nuopelnai nėra deramai įvertinti
Panevėžyje, kalbėjo J. Balčikonio
gimnazijos direktorius
Raimondas Dambrauskas

Paminklo Laisvės kovoms Panevėžyje
atminti istoriją priminė Panevėžio
kraštiečių klubo „Tėviškė“
pirmininkė Henrika Čiplienė (stovi)

Lapkričio 25-ąją panevėžiečiai minėjo skulptoriaus Juozo Zikaro 130-ąsias gimimo metines. Paįstrio J. Zikaro vidurinės mokyklos autobusu vyko į kūrėjo tėviškę, apžiūrėjo jo jubiliejui skirtą parodą Panevėžio J. Balčikonio gimnazijos muziejuje, po to rinkosi į konferenciją „Po J. Zikaro atlantų skliautais“ DNB banko Panevėžio skyriaus salėje. Į Panevėžio kraštiečių klubo „Tėviškė“, Panevėžio kraštotyros muziejaus, J. Balčikonio gimnazijos renginį susirinko gausus būrys dailininko gerbėjų.

Bibliotekininkė ir tautodailininkė Stasė Mikeliūnienė pasakojo apie skulptoriaus J. Zikaro gyvenimo kelius. Septynerių Juozukas, piemenaudamas, tėvo įdėtu peiliuku drožinėjo iš medžio, lipdė iš molio. Darbelius nešė parduoti į Pumpėnų turgų. Lankė Pumpėnų rusakalbę mokyklą ir ją baigė per dvejus metus. Sargaudamas Panevėžio mokytojų seminarijoje išgirdo apie Peterburgo dailės akademiją. Gabus jaunuolis nulipdė dvarininko Chodakausko biustą, už kurį gerai atlyginta. Vyko į Peterburgą, tačiau tik iš trečio karto įstojo į dailės akademiją. Sumanius sukurti lietuvaitę tautiniais rūbais, pozuoti sutiko Raudonojo Kryžiaus ligoninės seselė Anelė Tūbelytė iš Rokiškio, su kuria vėliau skulptorius sukūrė šeimą. 1916 meais J. Zikaras apgynė diplominį darbą. Žymus rusų dailininkas I. Repinas jį vertino kaip dieviškos ugnies turintį menininką.

Grįžęs į Lietuvą J. Zikaras sutiko Mykolą Karką, kuris pasiūlė dėstyti piešimą Panevėžio gimnazijoje. Čia dirbo 10 metų. Gana greitai skulptorius pelnė mokinių ir mokytojų palankumą. Įkūrė plastikos būrelį, kiekvienais metais rengė mokinių dailės parodas. Daugiau dėmesio skyrė gabesniems. J. Zikaro mokiniai buvo skulptorius Bernardas Bučas, fotografas, žurnalistas, keliautojas Petras Babickas ir kiti. Skulptorius dalyvavo kuriant moksleivių mergaičių uniformą. Panevėžyje gyvendamas ir dirbdamas jis sukūrė ne vieną brandų darbą. Apie šį skulptoriaus gyvenimo laikotarpį, jo pedagoginę veiklą Panevėžyje kalbėjo J. Balčikonio gimnazijos muziejaus vadovas Vytautas Baliūnas.

Skulptoriaus J. Zikaro kūrybą apžvelgė J. Balčikonio gimnazijos dailės mokytojas Gintaras Grigas. Jis teigė, kad J. Zikarą, kaip menininką, suformavo Peterburgo dailės akademija. Jo darbų yra Paįstrio Švč. Mergelės Marijos Globos bažnyčioje, Panevėžio Kristaus Karaliaus katedroje. Pas kūrėją lankydavosi pirmasis Panevėžio vyskupas Kazimieras Paltarokas. Nepriklausomos Lietuvos 20-mečiui J. Zikaro sukurta 10 litų moneta su A. Smetonos atvaizdu – viena vertingiausių pasaulyje. J. Zikaras dalyvavo 26 grupinėse parodose. Savo jėgas jis išbandė tapyboje.

Paminklo Laisvės kovoms Panevėžyje atminti istoriją priminė Panevėžio kraštiečių klubo „Tėviškė“ pirmininkė Henrika Čiplienė.

„Dideli darbai prasideda nuo mažų“, – kalbėjo J. Balčikonio gimnazijos direktorius Raimondas Dambrauskas, gvildendamas konferencijoje temą „Skulptoriaus J. Zikaro atminimo išsaugojimas Panevėžyje“.

Prelegentas pastebėjo, jog J. Zikarui Panevėžyje skirta mažokai dėmesio. Tiesa, lapkričio viduryje gimnazijos dailės klasė, pavadinta J. Zikaro vardu, muziejuje veikia jo jubiliejui skirta paroda. Tačiau reikia įsteigti skulptoriaus vardinę premiją gabiausiam Lietuvos moksleiviui. Gimnazijos direktorius vylėsi, kad iki J. Zikaro 131-ojo gimtadienio ant pastato, kuriame gyveno kūrėjas, sienos bus jo atminimo lenta (čia įsikūręs Valstybinės įmonės registrų centro Panevėžio skyrius), todėl ragino už tai rinkti parašus. Vertėtų atgaivinti J. Zikaro fondo veiklą.

Konferencijos pabaigoje Panevėžio kraštotyros muziejaus direktorius Arūnas Astramskas renginio organizatorei, Lietuvos moterų lygos Panevėžio skyriaus pirmininkei Liudvikai Knizikevičienei įteikė gėlių (jos sumanytos konferencijos būna įdomios ir sulaukia gausaus būrio žmonių).

Panevėžys
Autoriaus nuotraukos

 

Atgal | Pirmasis puslapis | Redakcija