2011 m. gruodžio 9 d.
Nr. 89
(1969)

Krikščioniškos minties, kultūros ir visuomenės laikraštis

RUBRIKOS

ARCHYVAI

2001 metai
2002 metai
2003 metai
2004 metai
2005 metai
2006 metai
2007 metai
2008 metai
2009 metai
2010 metai
2011 metai

Rusijos ministras prisijungia prie šmeižikų

Grupė Vilniuje vykusios Europos
saugumo ir bendradarbiavimo
organizacijos Ministrų Tarybos
sesijos dalyvių Džojos Gundos
Barysaitės (president.lt) nuotrauka

Rusijos užsienio reikalų ministras Sergejus Lavrovas, kalbėdamas Vilniuje vykusioje Europos saugumo ir bendradarbiavimo organizacijos (ESBO) Ministrų Tarybos sesijoje Vilniuje (apie šią ESBO sesiją jau rašėme trečiadienio numeryje, rašysime ir kitą trečiadienį), tarptautiniu lygmeniu iškėlė Algirdo Paleckio suburtos organizacijos „Lietuva be nacizmo“ teiginius, esą Lietuvoje bandoma reabilituoti nacizmą. Jis sakė: „Negalima ignoruoti ekstremistų grupelių aktyvumo, neonacių, jau nekalbant apie tai, kad kartais naciai ir jų parankiniai yra heroizuojami. Manome, kad labai svarbu atsiliepti į organizacijos „Lietuva be nacizmo“ kreipimąsi, kuriuo prašoma atkreipti dėmesį į nacionalizmo plėtrą kai kuriose Europos valstybėse“.


Įžūlus lobizmas Seime

Antradienį Seimas pademonstravo ypatingą klastos ir gerai organizuoto atidirbinėjimo verslo struktūroms klasę. Antradienį vykusiame plenariniame posėdyje buvo balsuojama dėl alkoholio reklamos draudimo atšaukimo. Klausimas buvo numatytas darbotvarkėje 16 valandą. Pranešta, kad diskusijas apie tai bus galima tiesiogiai stebėti internetu. Tačiau Seimas pabūgo viešumos ir skubiai pakeitė laiką tik šiam vienam klausimui, bet ne visai grupei klausimų ir balsuodamas priėmė sprendimą atšaukti reklamos draudimą.


Žaidimas su ugnimi

Linas ŠALNA

Lapkričio pabaigoje, kai netrukus jau turėjo būti patvirtintas biudžeto projektas, finansų ministrė Ingrida Šimonytė staiga pareiškė, kad 2012 metų bendrojo vidaus produkto augimas sieks ne anksčiau prognozuotą 4,8 proc. lygį, bet tik 2,5 proc., t.y. ekonomikos augimas bus vos ne du kartus mažesnis nei anksčiau manyta. Todėl biudžeto projekte atsirandanti 1 mlrd. litų „skylė“ ir biudžeto deficitas esą viršys leistinus Mastrichto kriterijus, o to negalima leisti. Iš kur atsiranda „skylė“ biudžete, ministrė neaiškino. Matyt, galvojo, kad nepašvęstiesiems nebūtina to žinoti. Šiaip ar taip netikėtas tos „skylės“ suradimas sukėlė košmarą valdančiajai koalicijai. Ministrė su premjero pagalba pasirengė ieškoti rezervų. Aišku, rezervas jau seniai išmėgintas – didinti PVM. Didinti iki nematytų Europoje aukštumų – net iki 23–24 procentų. Gal ir yra dar kur nors aukštesnių, tačiau toks aukštas PVM tarifas viskam, išskyrus šildymą ir knygų leidybą (kai kurie dešinieji seimūnai labai glaudžiai susiję su šiuo „verslu“, todėl ir leidžia jam išskirtinę teisę), tikrai yra vien Lietuvoje, panaikinusioje bet kokią šio mokesčio diferencijavimo galimybę – net būtiniesiems maisto produktams, vaistams, visuomeniniam transportui. Toks PVM didinimas sukėlė košmarą koalicijoje esantiems liberalams. Liberalcentristų vadovas Algis Čaplikas pareiškė, kad konservatorių siūlymai dėl PVM kėlimo iki 23–24 procentų pavers Lietuvą gražiu pakaruokliu – šalis bus negyva, nors Briuselio biurokratams atrodys gražiai.  Juk nėra būtina išlaikyti 3 proc. biudžeto deficitą – daugelio Europos šalių deficitai didesni. A. Čaplikas teigė, kad jau pavargo nuo nuolatinių konservatorių pastangų nepaisyti partnerių nuomonės. Liberalų sąjūdžio pirmininkas, susisiekimo ministras Eligijus Masiulis pareiškė, kad didieji koalicijos partneriai artėjant rinkimams bijo stipriai karpyti išlaidas, todėl renkasi paprasčiausią būdą – didinti PVM. Be abejo, didinti PVM – labai lengvas ir greitas biudžeto „skylės“ užkišimo būdas. Tačiau jis neišvengiamai sukels naują kainų karuselę – tai pastebėjo ne vienas politikas, apžvalgininkas, tai sukėlė ir verslininkų nepasitenkinimą. E. Masiulis pasiūlė spręsti biudžeto „skylės“ klausimą būtent karpant valdžios sektoriaus išlaidas – net iki 3,5 proc. Nors kalbėdamas viešai susisiekimo ministras mintyje jau turėjo ką kita – geriausia rezervų ieškoti... vėl apkarpant pensijas: reikia dar toliau apiplėšinėti pensininkus, nes jie kantrūs ir ramūs. Be to, yra supriešinti su dirbančiais jaunais žmonėmis, neva be reikalo „išlaikančiais“ pensininkus iš savo uždarbių.


Atgal | Pirmasis puslapis | Redakcija