2011 m. gruodžio 9 d.
Nr. 89
(1969)

Krikščioniškos minties, kultūros ir visuomenės laikraštis

RUBRIKOS

ARCHYVAI

2001 metai
2002 metai
2003 metai
2004 metai
2005 metai
2006 metai
2007 metai
2008 metai
2009 metai
2010 metai
2011 metai

Įžūlus lobizmas Seime

Antradienį Seimas pademonstravo ypatingą klastos ir gerai organizuoto atidirbinėjimo verslo struktūroms klasę. Antradienį vykusiame plenariniame posėdyje buvo balsuojama dėl alkoholio reklamos draudimo atšaukimo. Klausimas buvo numatytas darbotvarkėje 16 valandą. Pranešta, kad diskusijas apie tai bus galima tiesiogiai stebėti internetu. Tačiau Seimas pabūgo viešumos ir skubiai pakeitė laiką tik šiam vienam klausimui, bet ne visai grupei klausimų ir balsuodamas priėmė sprendimą atšaukti reklamos draudimą.

Už šio įstatymo pakeitimus balsavo 59 Seimo nariai, prieš – 37, susilaikė 13 parlamentarų. Priimtomis pataisomis nuspręsta atsisakyti nuo 2012 metų Lietuvoje turėjusio įsigalioti visiško alkoholio reklamos draudimo visuomenės informavimo priemonėse (televizijoje, radijuje, spaudoje ir internete) bei visiško išorinės alkoholio reklamos uždraudimo. Dabar galiojantis įstatymas nustato visišką alkoholio reklamos draudimą televizijos ir radijo programose nuo 6 iki 23 val., taip pat riboja alkoholio reklamą periodinių leidinių pirmuosiuose puslapiuose, nustato visišką išorinės alkoholio reklamos draudimą, išskyrus alaus, alaus mišinių su nealkoholiniais gėrimais bei natūralios fermentacijos vyno ir sidro išorinę reklamą.

„Balsavimas dėl alkoholio reklamos atskleidė korupcijos Seime mastus“, – teigia Seimo narys Naglis Puteikis. „Degeneraciniai visuomenės procesai „prasideda nuo galvos“: neregistruotas lobistu, bet realiai toks esantis alkoholio pramonės atstovas, Lietuvos aludarių gildijos prezidentas Saulius Galadauskas du mėnesius stovėjo prie įėjimo į Seimo salę ir kruopščiai išsivedinėdavo už kampo pasikalbėti po vieną Seimo narius. Ką siūlydavo, manau, visi suprantame. Rezultatas – Seimas 9 balsų persvara panaikino alkoholio reklamos žiniasklaidoje draudimą, kuris turėjo įsigalioti nuo kitų metų sausio 1 dieną. Taip negalėtų vykti nė viename Senosios Europos parlamente – toks įžūlus lobizmas, neabejotinai pereinantis į Seimo narių papirkimą. Bet toks S. Galadausko elgesys piktino tik mane vieną, todėl jis nekreipė dėmesio ir tęsė savo „darbą“ niekieno netrukdomas ir tik nevyriausybininkų gėdinamas. Bet tai jį tik dar labiau įkvėpdavo tęsti „darbus“.

Tuo tarpu moksleiviai, studentai, nevyriausybinių organizacijų nariai, bandantys prisiartinti prie Seimo salės durų su marškinėliais „nebalsuokite už alkoholio reklamą“ ir pan., buvo apsaugos vejami šalin, nes neva jie daro neleistiną ir neteisėtą poveikį bei lobizmą.  „Dabar jau turime korupcijos Seime matavimo vienetus – galadauskus: vienas galadauskas, tai vienas Seimo nario pasivaikščiojimas su S. Galadausku už kampo (jis Seimo narių nesivesdavo į Seimo kavines, nes bijojo, kad STT ten gali būti įrengusi slaptas vaizdo kameras, todėl vesdavosi už koridoriaus kampo)“, – teigia Nacionalinės tabako ir alkoholio kontrolės koalicijos prezidentas dr. Aurelijus Veryga.

 

Atgal | Pirmasis puslapis | Redakcija