2011 m. gruodžio 14 d.
Nr. 90
(1970)

Krikščioniškos minties, kultūros ir visuomenės laikraštis

RUBRIKOS

ARCHYVAI

2001 metai
2002 metai
2003 metai
2004 metai
2005 metai
2006 metai
2007 metai
2008 metai
2009 metai
2010 metai
2011 metai

Popiežius įžiebė didžiausią Kalėdų eglę

Popiežius Benediktas XVI iš savo
namų Vatikane, naudodamasis
planšetiniu kompiuteriu,
elektroniniu būdu įžiebė
Gubio miestelio Kalėdų eglę

Popiežiaus Benedikto XVI
elektroniniu būdu įžiebta
Kalėdų eglė Gubio miestelyje

Popiežius Benediktas XVI iš savo namų Vatikane, naudodamasis planšetiniu kompiuteriu, elektroniniu būdu įžiebė Gubio miestelio Kalėdų eglę centrinėje Italijoje. Iliuminuota eglės išvaizdos instaliacija ant Apeninų kalno šlaito yra 750 metrų aukščio ir 450 metrų pločio. Italų žiniasklaida Gubio Kalėdų eglę vadina Didžiausia Kalėdų egle pasaulyje.

Eglės įžiebimas Italijoje susilaukė daug dėmesio. Vatikano Televizijos centro perduodami vaizdai iš Vatikano ir Gubio buvo rodomi tiesioginiame eteryje per Italijos visuomeninės televizijos RAI pirmąją programą. Gubio Kalėdų eglės žiburiai prasideda prie miesto viduramžiškų mūrų ir beveik dešimties kilometrų ilgio lynais formuoja jos pavidalą Ingino kalno šlaite virš miestelio. Eglės kontūrus ryškina trys šimtai didelių žalios spalvos žibintų, o jos vidus apšviestas dar kitais keturiais šimtais žibintų. Viršūnė, prisiliečianti prie kalno viršuje esančios Gubio miestelio globėjo Šv. Ubaldo bazilikos, papuošta didžiule žvaigžde. Vien Betliejaus žvaigždės plotas siekia 1000 kvadratinių metrų. Eglė matoma už penkiasdešimties kilometrų.

Gubio miestelis yra labai senas, saugantis svarbius kultūrinius paminklus nuo priešistorinių laikų. Su šiuo miesteliu susietas legendinis viduramžių pasakojimas apie jame gyvenusio šv. Pranciškaus sandorį, kurį jis Dievo vardu sudarė su gyventojus terorizavusiu vilku. Jį miestelio aikštėje sutramdęs Pranciškus pamokė gyventojus, jog „jei tokio mažo žvėries nasrai įvaro tiek daug baimės, kad visas miestas ima drebėti, tai kaip tada reikia bijoti pragaro nasrų“.

Legendoje apie „brolį vilką“ tvirtinama, jog daug gyventojų sudraskęs vilkas miestelyje tapo Pranciškaus šventumo ir Dievo galios simboliu.

Gubio Kalėdų Eglė pirmą sykį buvo įžiebta 1981 metais.

Pagal VR

 

Atgal | Pirmasis puslapis | Redakcija