2011 m. gruodžio 23 d.
Nr. 93
(1973)

Krikščioniškos minties, kultūros ir visuomenės laikraštis

MŪSŲ
RĖMĖJAS

Kultūros zona


ARCHYVAS

2011 metai


XXI Amžius

Paveldas

Dvarą atstatė broliai

Bronius VERTELKA

Iš kairės: broliai Ričardas,
Stasys ir Jonas Stackevičiai,
atstatantys Taujėnų dvarą

Taujėnų dvaro rūmai

Dvaro tvenkiniai

250 metų išstovėjęs dvaro svirnas

Parke – Švč. Mergelės
Marijos statula

Prie senojo Ukmergė–Panevėžys kelio – Taujėnų dvaras, kurio istorija skaičiuojama nuo XVII amžiaus. Atstatyti apšiurusį ir nuniokotą dvarą pavyko broliams Stackevičiams, apie kurių darbštumą Raguvoje sklinda legendos.

UAB „Taujėnų dvaras“ direktorius Ričardas Stackevičius pasakojo, kad imtis gelbėti dvarą paskatino tai, kad Taujėnuose jam kelerius metus teko dirbti saugumo technikos inžinieriumi, be to, netoli jo gimtinė. Nebrangiai įsigytus statinius ėmėsi atkurti savo jėgomis. Vien saviškių buvo daugiau kaip 10. Pradžioje ketino įrengti kavinukę, viešbutėlį, kad toliau nevyktų dvaro naikinimo procesas. Palaipsniui darbai pajudėjo. Dvarą gaivino imdamas bankų paskolas.

Iš rūsio vien šlako apie 300 tonų išvežė. 20 metų nebuvo valytas parkas, – malkų prisigamino. Išvalė tvenkinius. Dabar yra kur akis paganyti. Kuriamas  akmenų parkas, tikriausiai vienintelis toks Lietuvoje. Akmenys renkami apylinkėse maždaug 10 kilometrų spinduliu. Didžiausią, sveriantį 21,5 tonos, atgabeno su specialia technika. Taujėnų jaunimui, kad turėtų kuo užsiimti, įrengė krepšinio aikštelę, futbolo aikštę, jo gerovei – smėlėtas paplūdimys Mūšios upelio pakrantėje. Naktį ir dieną dvaro vartai nerakinami, niekas čia nieko nelaužo ir neteršia. Ne vienas taujėniškis dvare gavo darbą. Jo teritorija – 15 ha. Tvenkiniuose  plaukioja lydekos, karpiai, jų švarą palaiko amūrai. Parke – Švč. Mergelės Marijos statula.

„Norėtųsi atstatyti  kairįjį rūmų fligelį, tačiau nesulaukiame aukščiausios valdžios paramos, jai nerūpi, kad dvarai atgimtų. Nėra galimybių gauti lėšų iš Europos Sąjungos struktūrinių fondų. Būtina pasistatyti rodyklę nuo autostrados, tačiau  negauname Susisiekimo ministerijos leidimo“, – skundėsi R. Stackevičius.

Broliai Stasys, Ričardas ir Jonas – tai miškininkas, agronomas ir inžinierius-konstruktorius. Stasys gyvena Raguvoje, Ričardas ir Jonas – Kaune. Broliai su savo šeimos nariais atvyksta ne Taujėnų dvaro aplinka grožėtis, bet imtis juodžiausių darbų, tų, kuriuos sugeba.

Taujėnai, Ukmergės rajonas
Autoriaus nuotraukos

 

Atgal | Pirmasis puslapis | Redakcija