2012 m. vasario 3 d.    
Nr. 5
(1980)

Krikščioniškos minties, kultūros ir visuomenės laikraštis

RUBRIKOS

ARCHYVAI

2001 metai
2002 metai
2003 metai
2004 metai
2005 metai
2006 metai
2007 metai
2008 metai
2009 metai
2010 metai
2011 metai
2012 metai

Girios naikinimo metai

Antanas ALEKNONIS

Lietuvių kalba rašiusio mūsų istoriko S. Daukanto sukurtuose aprašymuose senovės giria Lietuvoje buvusi taip tanki ir sena, kad net dienovidyje ten viešpatavo prietema, nes Aistijos gintarinės saulės gyvybę žemėje puoselėjantys spinduliai nepajėgdavo prasiskverbti pro tankiai viršūnėse išskleistas šakas, neleidžiančias jau pavasarį įšilti link šaknų žemėje storėjantiems galingiems kamienams, savo žiauberine vėsuma neviliodama įvairiarūšių kirvarpų, požievinių blakių, blizginės ir ūsuočių vabalų. Šiandien išretintose giriose lapgraužiai, verpikai drugiai ir netikrieji skydamariai, iš pietinių šalių plintančios grybinės ligos naikina ne tik uosius su paskutiniais senoliais ąžuolais ir motinėlėmis liepomis su vinkšnomis, bet ir baltažievius beržus, tankiaspygles egles, gaivų orą kuriančius kadugius ir melsvaspygles išlakiąsias pušis. Jau daugiau nei pusšimtis metų, kaip lietuvių ir prūsų šventų tėviškių skardžiuose prie Neries, Nemuno, Priegliaus ir Vyslos žiočių guobų maro negrįžtamai sunaikinti visi šlaitiniai ir kamštiniai skirpstai, dar seniau žuvęs savaiminis kukmedis, vandeninių riešutų agarai žydraspindžiuose ežeruose, o su jais kartu žūsta ir tauriosios lašišinės žuvys su plačiažnypliais vėžiais, briedžiai, stirnos, kiškiai, voverės nuo mėsėdžių medžiotojų ir nežabotai plintančių smulkesnių plėšrūnų, valkataujančių kačių, šunų.


Kas praturtėjo vogdamas iš vaikų ?

Dr. Aurelijus Veryga

Nacionalinės tabako ir alkoholio kontrolės
koalicijos prezidentas

Bėgome nuo sovietų ir komunistų, bet nubėgome labai netoli. Savotiška rezistencijos forma laikytas visuotinis „kombinavimas“, tempimas namo ir vogimas iš valstybės niekur nedingo ir atkūrus nepriklausomą valstybę, kurios šeimininkai yra ne kažkokie okupantai, bet mes patys.

Mentalitetas pasikeitė labai nežymiai. Vienas iš aiškių pavyzdžių yra net pakankamai inteligentiškų ir išsilavinusių žmonių palaikoma nelegali tabako, alkoholio ir degalų prekyba bei šių produktų vartojimas.


Atgal | Pirmasis puslapis | Redakcija