2012 m. vasario 10 d.    
Nr. 6
(1981)

Krikščioniškos minties, kultūros ir visuomenės laikraštis

RUBRIKOS

ARCHYVAI

2001 metai
2002 metai
2003 metai
2004 metai
2005 metai
2006 metai
2007 metai
2008 metai
2009 metai
2010 metai
2011 metai
2012 metai

Rašė ekologine tema

Bronius VERTELKA

Su savo rašiniu supažindina
naujamiestietis moksleivis
Egidijus Vadapalas. Šalia jo –
mokytoja Algima Markavičienė

Bendraminčių rado Vytautas
Kriaučiūnas, buvęs rajono
savivaldybės Žemės ūkio
skyriaus vedėjas

Panevėžio rajone antrą kartą buvo paskelbtas rašinių ekologine tema konkursas. Pirmajame, vykusiame 2010 metais, jų buvo gauta 32, o antrajame – jau 38. Iš Karsakiškio seniūnijos atkeliavo 7, iš Krekenavos – 6, iš Naujamiesčio – 8, tiek pat ir iš Velžio seniūnijos, ir po 4 – iš Smilgių seniūnijos bei Mokinių kūrybos ir sporto centro, o iš Upytės seniūnijos – tik vienas. Konkurso tikslas buvo skatinti rajono gyventojus ugdytis ekologinę pasaulėžiūrą, kelti aplinkos apsaugos problemas  ir ieškoti jų sprendimo būdų, plėtoti ekologinį ir aplinkos apsaugos švietimą. Siūlytos temos irgi buvo ne abstrakčios. Tai – „Šeimos daržas“, „Maistas – vaistas ir sveikata“, „Ekologinė gyvensena“, „Sveika gamta – sveikas žmogus“, „Kraštovaizdžio saugojimas, puoselėjimas“.

Konkurso nugalėtojų ir prizininkų pavardes įvardijo rajono savivaldybės Švietimo, kultūros ir sporto skyriaus vyr. specialistė Birutė Goberienė Naujamiesčio dailės galerijoje.

1–8 klasių grupėje nugalėtoja tapo Mokinių kūrybos ir sporto centro mokinė Gabija Šimaitė, kurios rašinio tema „Ekologija ant palangės“. Antrąją vietą pelnė Naujamiesčio vidurinės mokyklos moksleivis Egidijus Vadapalas, savo rašinį pavadinęs „Aš gyvensiu ekologiškame name“. Trečiosios vietos laimėtoja tapo Karsakiškio Strazdelio pagrindinės mokyklos moksleivė Ieva Skaburskytė, gvildenusi temą „Sveika gamta – sveikas žmogus“.

9–12 klasių grupėje laureate tapo Naujamiesčio vidurinės mokyklos moksleivė Lina Naulickaitė, pasirinkusi temą „Kelionė į rojaus kampelį“. Antrąją vietą laimėjo Toma Vaitkutė, o trečiąją – Paulina Kuodytė(abi iš Naujamiesčio vidurinės mokyklos). Jos rašinius pavadino „Odė avies vilnai“ ir „Kiršinas – ekologijos siūlas Lietuvos žemėje“.

Suaugusiųjų grupėje pirmąją vietą pelnė Daiva Adamkevičienė iš Žibartonių, konkursui pateikusi rašinį „Mintys ir darbai. Gamta mus kviečia veržtis į šviesą“. Antrąją ir trečiąją vietas pelnė naujamiestiečiai Petras Jankaitis bei Rima Kalundienė už rašinius „Kaimietis“ ir „Kviečiu“.

Savivaldybės Švietimo, kultūros ir sporto skyriaus padėkas bei UAB „Dembavos medelynas“ išaugintų obuolių krepšelius geriausiųjų rašinių autoriams įteikė rajono Tarybos narys Petras Nevulis – ūkininkas, vienas iš rašinių vertinimo komisijos narių.

Kai kurie rašiniai buvo skaitomi pačių autorių. P. Jankaitis atsisakė skaityti, motyvuodamas, kad jam lengviau rašyti nei kalbėti. Naujamiestietis aprašė savo žmoną, su kuria gyvena kartu 40 metų ir kuri yra labai rūpestinga šeimos ūkio tvarkytoja.

Nuoširdžių žodžių nepagailėta buvusiam savivaldybės Žemės ūkio skyriaus vedėjui Vytautui Kriaučiūnui (dabar pensininkas) ir Naujamiesčio seniūno pavaduotojui Juozui Klioriui. Šių vyrų dėka Naujamiesčio seniūnija tapo žinoma Lietuvoje kaip ekologinio ūkininkavimo puoselėtoja.

Buvo perskaityti Viešosios įstaigos „Tatulos programa“ direktoriaus, tarybos pirmininko Almono Gutkausko ir Sveikuolių sąjungos prezidento Dainiaus Kepenio sveikinimai. Kartu buvo pastebėta, kad jauni žmonės mažai žino apie ekologinį ūkininkavimą, netgi nebeatpažįsta kaime išaugintų gyvulėlių. Antai vienos Panevėžio mokyklos pirmokai, vykdami į ekskursiją, pamatę prie Šeduvos ganomas avis šūkaliojo: „Žiūrėkite, kokie gražūs meškiukai“.

Poetė Elvyra Pažemeckaitė, kurios eilėraščių knygutė turi pasirodyti netrukus, sakė, jog mintis eiliuoti atsinešė iš Pasvalio rajono gimtojo kaimo. Ji pabrėžė, jog nieko nuostabesnio pasaulyje negali būti už Lietuvos provincijos gamtos grožį.

Po iškilmės visi ragavo perlinių kruopų košės, kurią dalijo ekologinio gyvenimo puoselėtojai Alicija Bedalienė ir Vytautas Nefas.

Naujamiestis,
Panevėžio rajonas
Autoriaus nuotraukos

 

Atgal | Pirmasis puslapis | Redakcija