2012 m. kovo 23 d.    
Nr. 12
(1987)

Krikščioniškos minties, kultūros ir visuomenės laikraštis

MŪSŲ
RĖMĖJAS

Kūrybos
horizontuose


ARCHYVAS

2012 metai


XXI Amžius


Kronika

Kauno Garbės pilietės vardas – Dramos teatro aktorei

Rūta Vaitkevičiūtė

Regina Marija
Varnaitė-Eidukaitienė
Nuotrauka iš Kaunas.lt

Kauno miesto taryba vasario 23 dieną pritarė Kauno meno kūrėjų asociacijos ir Kauno valstybinio dramos teatro siūlymui aktorei Reginai Marijai Varnaitei-Eidukaitienei suteikti Kauno miesto Garbės pilietės vardą. „Tai yra pats garbingiausias Kauno miesto apdovanojimas. Suteikdami jį R. M. Varnaitei-Eidukaitienei, mes įprasminame ir įvertiname milžinišką aktorės indėlį į Kauno ir visos Lietuvos meną“, – kalbėjo miesto meras Andrius Kupčinskas. Šis sprendimas buvo priimtas be didesnių diskusijų. Kauno miesto tarybos nariai netgi nutarė nebalsuoti – ir priėmė sutarimu.

Kauno savivaldybės Apdovanojimų tarybai buvo pateiktos trys kandidatūros. Vytauto Didžiojo universitetas miesto Garbės piliečio vardą suteikti siūlė Kauno miesto istorijos tyrinėtojui ir puoselėtojui, profesoriui Zigmuntui Kiaupai. Lietuvos krepšinio federacija buvo pateikusi „FIBA Europe“ generalinio sekretoriaus Naro Zanolino kandidatūrą.

R. M. Varnaitė-Eidukaitienė – viena iš žinomiausių Lietuvos teatro ir kino aktorių, jau beveik šešis dešimtmečius vaidinanti Kauno dramos teatre žymiausių režisierių spektakliuose ir filmuose. Teatrinę karjerą ji pradėjo 1952 metais Kauno dramos teatre kartu su žymiuoju Maskvos valstybinio teatro meno instituto GITIS kursu. Būtent ši kūrėjų grupė suformavo to meto teatro trupės branduolį. Aktorė per savo karjerą sukūrė beveik pusšimtį teatrinių vaidmenų. R. M. Varnaitė-Eidukaitienė netruko tapti viena svarbiausių teatro aktorių, vaidinusių didžiųjų Kauno dramos teatro režisierių spektakliuose. Ryškia, charakteringa vaidyba ir charizmatiška asmenybe ji nuspalvino Romualdo Juknevičiaus, Henriko Vancevičiaus, Jono Jurašo, Kazimieros Kymantaitės, Valdo Lencevičiaus, Gyčio Padegimo, Jono Vaitkaus, Valiaus Tertelio ir kitų režisierių pastatymus. Teatro kritikai ir kūrėjai pripažįsta, kad aktorė Lietuvos teatrui ir kinui suteikė vaidybinį savitumą ir galimybę publikai tapti lygiaverčiu kokybiško meno partneriu.

Bene ilgiausiai teatre R. M. Varnaitės vaidintas vaidmuo buvo Izolda „Šventežeryje“ (rež. J. Jurašas), o vienas paskutinių, prieš dvejus metus sukurtas, – auklė kitame J. Jurašo spektaklyje „Antigonė Sibire“. Tiek vyresnioji, tiek jaunoji karta aktorę gerai pažįsta iš režisieriaus Arūno Žebriūno miuzikle „Velnio nuotaka“ atlikto Uršulės vaidmens 1974 metais. R. M. Varnaitė-Eidukaitienė 1997 metais buvo apdovanota Lietuvos respublikine premija, 2000-aisiais – Lietuvos Didžiojo Kunigaikščio Gedimino V laipsnio ordinu, 2002 metais jai įteikta „Fortūnos“ statulėlė už ištikimybę profesijai. 2003 metais aktorei įteiktas Kauno mero apdovanojimas „Gerumo plyta“, o 2007 metais jos kūryba įvertinta Santakos I laipsnio garbės ženklu.

„Sukūrusi arti pusšimčio teatrinių vaidmenų iš scenos trykštančia energija R. M. Varnaitė užbūrė kelias Lietuvos teatro žiūrovų kartas ir iki šiol tebežavi neblėstančiu jaunatviškumu naujausiuose vaidmenyse“, – teigė 84 metų sulaukusios teatro, kino ir televizijos aktorės kandidatūrą Apdovanojimų tarybai pateikęs Kauno valstybinio dramos teatro vadovas Egidijus Stancikas.

Nuo 1991 metų pradžios Kauno garbės piliečiais buvo paskelbti 23 asmenys: Juozas Urbšys, Viktoras Kuprevičius, Vytautas Landsbergis-Žemkalnis, Mykolas Žilinskas, Vincentas Sladkevičius, Vytautas Landsbergis, Stasys Lozoraitis, Sigitas Tamkevičius, Bernardas Brazdžionis, Algirdas Šocikas, Arvydas Sabonis, Eduardas (Edvardas) Viskanta, Liudas Dambrauskas, Ričardas Mikutavičius, Juozas Grušas, Vladas Garastas, Rimantas Ruzas, Rūta Staliliūnaitė, Juozas Blužas, Aleksandras Kwasnewskis, Valdas Adamkus, Petras Bingelis ir Eugenijus Miliūnas. Kauno miesto garbės piliečio vardas suteikiamas už aktyvų Kauno miesto vardo garsinimą Lietuvoje ir užsienyje savo darbais ir veikla meno, mokslo, kultūros, sporto, visuomeninėje ar kitose srityse, taip pat už svarų indėlį kuriant Kauno miesto gyventojų kultūrinę, ekonominę, socialinę bei dvasinę gerovę.

 

Atgal | Pirmasis puslapis | Redakcija