2012 m. balandžio 20 d.    
Nr. 16
(1991)

Krikščioniškos minties, kultūros ir visuomenės laikraštis

MŪSŲ
RĖMĖJAS

Nemuno
krašto
vaivorykštė


ARCHYVAS

2012 metai


XXI Amžius


Amatai

Dzūkai puoselėja savo tradicijas

Priešvelykinėje mugėje – nagingiausių Varėnos krašto meistrų darbai

Rūta Averkienė

Kaip „gimsta“ medinis „Rūpintojėlis“,
demonstravo medžio drožėjas
Antanas Česnulis

Tautodailininkas Algirdas
Juškevičius rodė drožybos procesą

„Auksalio kupko“ meistrų meistru
pripažintas pynėjas Romas Norkūnas

Dubenėlių iš juodosios keramikos
atvežė Maksimonių
kaimo keramikė Rūta Indrašiūtė

Kovo 31-ąją, šeštadienį, Varėnos centre smagiai šurmuliavo antrą kartą suorganizuota priešvelykinė mugė „Auksalio kupkas“. Joje dalyvavo, savo rankomis pagamintais dirbiniais bei gaminiais prekiavo, amatus bei kūrybinį procesą pristatė daugiau kaip penkiasdešimt tautodailininkų, amatininkų, ūkininkų, sodininkų, kaimo bendruomenių ir visų nagingų Dzūkijos žmonių atstovų iš Varėnos, Alytaus, Lazdijų rajonų, Alytaus ir Druskininkų miestų. Šventės pabaigoje buvo apdovanoti nagingiausi meistrai. Mugės dalyvius ir svečius linksmino dzūkai muzikantai.

Ši mugė Varėnai – didelis įvykis, puiki proga parodyti, kokių darbščių ir kūrybingų žmonių yra Varėnos rajone ir visoje Dzūkijoje, kurioje gerbiamos ir tebepuoselėjamos iš tėvų ir senelių perimtos senosios tradicijos, amatai, kulinarinis paveldas, kurioje gyvena daug žmonių, mokančių „prakalbinti“ medį, molį, liną, šiaudą... Tad mugė – puiki proga pamatyti ir įsigyti jų darbus. Juk Dainavos kraštas garsėja senųjų dzūkų amatų puoselėtojais, kuriančiais žmonėmis.

Mugės organizatoriai – Varėnos kultūros centras – tikisi, kad ji taps tradicinė ir išaugs į didelį pavasarinį festivalį, kuris skelbs pavasario darbų pradžią.

Čia apsilankiusieji turėjo puikią galimybę Šv. Velykoms įsigyti pintų, skobtų, žiestų, megztų, nertų dzūkų meno meistrų dirbinių, verbų, margučių, paskanauti dzūkiškų skanėstų, pasiklausyti nuotaikingo koncerto.

Kas tas „Auksalio kupkas“? Tai dzūkiškas pavadinimas, kuris asocijuojasi su gėriu, grožiu, atgaiva. Kadangi Varėnos kraštas nuo seno garsėja ne tik skaidriavandenėmis upėmis, šaltiniais, mąsliai ošiančiomis giriomis, bet ir talentingais kūrėjais, senųjų amatų meistrais. Daugelis iš jų su savo išaustomis lovatiesėmis, nutapytais paveikslais, nupintomis vyžomis, puikiausiais nėriniais, keramikos ir medžio dirbiniais, šiaudiniais sodais bei kitais nagingų rankų kūriniais žavi į Dzūkiją užklystančius Lietuvos ir užsienio turistus. Prieš penketą metų buvo sugalvota organizuoti kuriančių Varėnos krašto žmonių darbų parodas, o nuo praėjusių metų – ir muges.

Mugės pradžioje dalyvius ir lankytojus pasveikinęs Varėnos rajono savivaldybės mero pavaduotojas Vidas Mikalauskas pasidžiaugė, jog Varėnoje jau antrą kartą vyksta puiki priešvelykinė mugė, kuri sukviečia ne tik Varėnos krašto, bet ir viso Dzūkijos regiono geriausius amatų meistrus. V. Mikalauskas dėkojo mugės dalyviams, puoselėjantiems senuosius amatus, papročius, liaudies tradicijas ir suteikiantiems galimybę jas pažinti visus norinčius. Jis kvietė pasidžiaugti gaiviu pavasario oru ir šventine mugės nuotaika bei įsigyti tikrai vertų dėmesio dzūkų meistrų dirbinių, o meistrams linkėjo, kad noras puoselėti ir kurti tai, kuo gyveno mūsų protėviai, neapleistų ir ateityje.

„Auksalio kupko“ šventėje liaudiškos muzikos ir dainų kvietė pasiklausyti muzikantai Pranas Ulbinas ir Danielius Taraila bei Perlojos kaimo kapela.

Gerą pusdienį varėniškius ir miesto svečius žavėjo įvairiausios švilpynės, ąsotėliai, dubenėliai iš juodosios keramikos, kuriuos į mugę atvežė Maksimonių kaime gyvenantys ir kuriantys žymi keramikė Rūta Indrašiūtė bei jos brolis, skulptorius ir keramikas Saulius Indrašius. Dailiomis, įmantriausiais raštais išmargintomis riešinėmis viliojo pagonybės laikus liudijančiais drabužiais pasidabinusi riešinių meistrė Nijolė Jakavonienė, margaspalves juostas ir verbas pirkėjams siūlė tautodailininkė Saulė Lazaravičienė, verbas ir sausas puokštes su mokinėmis čia pat rišo tautodailininkė Eugenija Bakšienė. Vaiskiomis spalvomis mirguliavo tautodailininkės Irenos Žukauskienės tapyti ir iš vilnos velti paveikslai, sagės, skaros, pynimo amatą su savo mokiniais demonstravo Romas Norkūnas, puikiais kalvystės darbais mugės lankytojus domino Stasys Truncė. Dailės studijos „Kadagys“ vadovas, žymus tautodailininkas Algirdas Juškevičius su savo mokiniais ne tik prekiavo, bet ir demonstravo drožybos procesą. Kaip „gimsta“ medinis „rūpintojėlis“, mugėje demonstravo žymus medžio drožėjas Antanas Česnulis. Mugės lankytojus žavėjo varėniškio Algirdo Stepono Guntulionio subtiliai nuvelti rankdarbiai – elegantiškos skraistės, šalikai, žaismingos įvairiaspalvės šlepetės. Savo dirbinius siūlė ir daugelis kitų Dzūkijos meistrų. Jie buvo puikios nuotaikos, džiaugėsi turintys progą „Auksalio kupke“ dalyvauti, tarpusavyje pabendrauti, o jei kokį dirbinį ir parduos, bus visai šaunu.

Mugės pabaigoje buvo paskelbti ir diplomais bei piniginiais prizais apdovanoti geriausi mugės meistrai. Juos, atsižvelgdami į amato kūrybinio proceso pristatymą, autentiškumą, dzūkiškų tradicijų puoselėjimą ir išsaugojimą, išrinko ir įvertino šventės komisija, o apdovanojo Varėnos rajono savivaldybės mero pavaduotojas V. Mikalauskas.

„Auksalio kupko“ meistrų meistru pripažintas Dzūkijos nacionalinio parko ir Čepkelių valstybinio gamtinio rezervato amatų meistras, etnografiniame Musteikos kaime gyvenantis R. Norkūnas, kuris senojo dzūkų amato – pynimo – paslapčių daugiau kaip dešimtį metų moko vaikus ir jaunimą. Mugėje jis su savo mokiniais demonstravo, kaip pinama iš pušies šaknų, vytelių.

Antroji vieta atiteko visoje Lietuvoje garsiam medžio meistrui A. Česnuliui iš šalia Druskininkų esančio Naujasodės kaimo, mugėje taip pat demonstravusiam drožybos procesą.

Trečioji vieta skirta skulptoriui ir juodosios keramikos meistrui S. Indrašiui, mugėje drauge su seserimi Rūta Indrašiūte prekiavusiam juodosios keramikos dirbiniais – ąsotėliais, dubenėliais, švilpynėmis.

Varėniškiai ir miesto svečiai tądien džiaugėsi puikia tautodailės muge ir tikriausiai nė vienas į namus negrįžo be mielo Dzūkijos meistrų rankomis sukurto pirkinio.

Varėna
Autorės nuotraukos

 

Atgal | Pirmasis puslapis | Redakcija