2012 m. balandžio 27 d.    
Nr. 17
(1992)

Krikščioniškos minties, kultūros ir visuomenės laikraštis

MŪSŲ
RĖMĖJAS

Kūrybos
horizontuose


ARCHYVAS

2012 metai


XXI Amžius


Atmintis

Rašytojo jubiliejus – su bičiuliais iš Gruzijos

Vytautas BAGDONAS

Šiemet, praėjus 130 metų nuo lietuvių literatūros klasiko A. Vienuolio-Žukausko gimimo pavasario ir 55 metams nuo jo paskutinės gyvenimo vasaros, Anykščių krašte prisimenami ryškiausi ir reikšmingiausi rašytojo ir kultūrininko gyvenimo etapai.

Balandžio 19-osios vidurdienį į Anykščius atvyko Gruzijos Respublikos ambasadorius Lietuvoje Georgijus Kerdikošvilis su žmona Inga bei ambasados vertėja Virginija Timinskaite, kurie pagerbė gruzinų tautos bičiulio A. Vienuolio atminimą prie jo kapo ir paminklo miesto centre, ėjo rašytojo takais per šiandieninius Anykščius. Ambasadorių ir jo palydą sutiko, su svečiais bendravo Anykščių rajono savivaldybės vicemeras Donatas Krikštaponis, savivaldybės administracijos direktoriaus pavaduotojas Valentinas Patumsis, savivaldybės administracijos Investicijų ir projektų valdymo skyriaus vedėja Lina Blažytė, Anykščių A. Baranausko ir A. Vienuolio-Žukausko memorialinio muziejaus direktorius Antanas Verbickas. Sveikindamas anykštėnus, Gruzijos Respublikos ambasadorius G. Kerdikošvilis pasidžiaugė, kad rašytojo A. Vienuolio-Žukausko dėka užsimezgusi dviejų tautų – lietuvių ir gruzinų – draugystė puoselėjama iki šiol. Svečias iš Gruzijos anykštėnams muziejininkams padovanojo dvi labai vertingas relikvijas – 1957 metais Gruzijos rašytojų sąjungai atsiųstas dvi telegramas. Vienoje jų gruzinai kviečiami į jų bičiulio rašytojo A. Vienuolio-Žukausko balandžio 7 d. švenčiamą 75-metį, o kitoje telegramoje, pasirašytoje Lietuvos rašytojų sąjungos vadovų Mykolo Sluckio ir Eduardo Mieželaičio, jau pranešama apie anykštėno rašytojo mirtį... Susitikimo metu svečiai turėjo progos išgirsti ir gyvą rašytojo A. Vienuolio-Žukausko, vedusio ekskursiją po A. Baranausko klėtelę, balsą, įrašytą į magnetofono juostelę.

Dėl neatidėliotinų reikalų Gruzijos ambasadorius G. Kerdikošvilis atsiprašė anykštėnų, išskubėjo į sostinę, bet tą patį vakarą oficiali Gruzijos Respublikos ambasados Lietuvoje delegacija – ambasados vyriausiasis patarėjas Akakis Dvalis su žmona ir dukrele bei patarėja kultūros klausimais Mariam Kasradzė – dalyvavo A. Vienuolio-Žukausko jubiliejui skirtame muzikiniame renginyje Anykščių kultūros centre, perdavė anykštėnams gruzinų tautos sveikinimą. Ambasados vyriausiasis patarėjas A. Dvalis pabrėžė, kad nuostabūs Gruzijos gamtos vaizdai ne kartą tapo rašytojo A. Vienuolio-Žukausko kūrybos įkvėpimo šaltiniu, o lankydamiesi Anykščiuose Gruzijos Respublikos atstovai pajunta didelį anykštėnų draugiškumą ir geranoriškumą.

Pagarbą anykštėno rašytojo atminimui jo jubiliejaus proga liudijo ir po šimtmečio gyvi šio klasiko kūrybos motyvai. Balandžio 19-osios vakare Anykščių kultūros centre buvo parodytas įspūdingas Klaipėdos muzikinio teatro kolektyvo pastatytas ir į Anykščius šia proga atvežtas Giedriaus Kuprevičiaus miuziklas „Veronika“ pagal anykštėno rašytojo apsakymą „Paskenduolė“, parašytą 1909 metais (libreto autorė aktorė ir režisierė Birutė Mar).

Anykščiai

 

Atgal | Pirmasis puslapis | Redakcija