2012 m. gegužės 4 d.    
Nr. 18
(1993)

Krikščioniškos minties, kultūros ir visuomenės laikraštis

MŪSŲ
RĖMĖJAS

Kūrybos
horizontuose


ARCHYVAS

2012 metai


XXI Amžius


Kronika

Dailininkas klinikoms

Džiuljeta Kulvietienė

Dailininkas Algimantas
Žukauskas dėkodamas medikams
dovanojo jiems savo
paveikslą „Širdies angelai“.

Dailininkas Algimantas Žukauskas, po širdies vožtuvų plastikos operacijos atsidėkodamas operavusiems medikams, įteikė jiems neįprastą dovaną – paveikslą „Širdies angelai“ su medikų portretais.

Dailės gerbėjai jau turėjo galimybę pamatyti neeilinį kūrinį, kuris buvo eksponuotas Paveikslų galerijoje veikusioje parodoje „Geriausias 2011 metų kūrinys“. Parodai pasibaigus, dailininkas A. Žukauskas apsilankė Lietuvos Sveikatos mokslų universiteto Medicinos akademijos Širdies, krūtinės ir kraujagyslių chirurgijos klinikoje bei padovanojo medikams drobę „Širdies angelai“. Paveikslo drobėje – operaciją A. Žukauskui atlikę medikai: prof. Rimantas Benetis, doc. Saulius Giedraitis, dr. Povilas Jakuška, dr. Ramūnas Bolys, gydytojai Algimantas Sasnauskas, Kastytis Vaičiulis, anesteziologai ir reanimatologai prof. Edmundas Širvinskas, dr. Tadas Lenkutis, kardiologas ir perfuzininkas prof. Šarūnas Kinduris.

„Gulėdamas Klinikose, laukdamas operacijos, pažadėjau sau, kad jei iš ligoninės išeisiu gyvas, būtinai atsidėkosiu medikams savo tapyba, – prisiminė dailininkas, pusę metų po operacijos negalėjęs į rankas paimti teptuko. – Nusprendžiau savaip atsidėkoti. Pamaniau, kad gal jiems bus malonu matyti save paveiksle“.

Sustiprėjęs dailininkas ėmė galvoti, kaip išpildyti pažadą, koks paveikslas turėtų būti. Prisimenant nelengvas dienas po operacijos ir medikus, kurie juo rūpinosi, aplankė idėja: vienoje drobėje įamžinti visą prie jo operacijos prisidėjusią medikų komandą. Dailininkas paprašė leidimo stebėti, kaip atliekama širdies vožtuvų operacija kitam žmogui. Paskui sumanė paveikslo kompoziciją.

Norėjau, kad iš paveikslo sklistų vidinė gydytojų šviesa“, – pasakojo A. Žukauskas apie savo įgimtą širdies ydą nenutuokęs ir sužinojęs tik tuomet, kai pasitikrinti pasiūlė žmona.

Dėkodami A. Žukauskui už neeilinę dovaną, medikai dailininkui įteikė taip pat atvaizdą – ant drobės atspaustą savo nuotrauką.

Kaunas

 

Atgal | Pirmasis puslapis | Redakcija